5 párkapcsolati témájú film a „popcorn terápia” jegyében

Ti hallottatok már a „popcorn terápiáról"? Az alternatív módszert bármikor kipróbálhatjuk a négy fal között, ez ugyanis nem más, mint amikor a saját életünkre is érvényes elgondolkodtató filmekkel próbálunk meg tanácsokat, megoldásokat találni egy adott élethelyzetünkre. Ide tartoznak például a párkapcsolati témákat boncolgató mozik, amelyek megnézésével a problémákkal és elakadásokkal teli kapcsolatunkhoz kaphatunk segítséget. Cikkünkben mutatunk néhány ilyen „terápiás" filmet!

Előfordult már valaha az, hogy egy filmben ráismertünk arra az élethelyzetre, amiben éppen benne vagyunk? Elgondolkoztunk valaha, hogy megosszuk párunkkal, házastársunkkal ezt a gondolatot? A filmek nagyok sok esetben képesek felnyitni a szemünket és mintegy terápiaként elindítani bennünk különböző lelki folyamatokat. Ez az ún. „popcorn terápia”. A lényeg, hogy a közösen megnézett filmeket együtt dolgozzuk fel, és megvitassunk minden olyan eseményt, amiről úgy érezzük, minket is érint. Nincs szükség hozzá szakemberre, tanácsadóra, csak arra, hogy mi magunk őszintén beszélgessünk. A következő filmek akár még segítségünkre is lehetnek:

Mezítláb a parkban (1967)

A film főszereplője Paul (Robert Redford) és Corie (Jane Fonda) a frissen házasodott szerelmespár. Éppen csak hazaérnek nászútjukról, máris a szürke hétköznapokban találják magukat. A férfi ügyvédként tevékenykedik, minden erejével a karrierjére koncentrál, a kissé különc és boldogságot hajszoló nő pedig hirtelen unalmasnak kezdi érezni életét, pontosabban a háztartás, a lakás és állandóan elfoglalt férj hármasát. Aztán megismerkednek a fölöttük lakó nőcsábásszal, és a nő édesanyja is megjelenik a pár életében. A film hangulata és történeti síkja garantálja a heppiendet, de sok közismert élethelyzetre is felhívja a figyelmet.

Ha a férfi igazán szeret (1994)

https://www.youtube.com/watch?v=R6oxB257a7Q

Alice (Meg Ryan) és Michael (Andy Garcia) házassága tökéletes, szenvedélyesen szeretik egymást, két lányukat békében és szeretetben nevelik. Egyetlen dolog keseríti meg az idilli életet, a nő saját maga és családja elől is eltitkolt alkoholfüggősége. Ennek fényében az elsőre tökéletesnek tűnő házasság válságba kerül, és addigi életük teljesen megváltozik. A szeretetnek és összefogásnak köszönhetően aztán közösen indulnak harcba a betegséggel szemben. Megindító film érzelmekről, szerelemről és kitartásról.

Egy makulátlan elme örök ragyogása (2004)

Az Egy makulátlan elme örök ragyogása egy romantikus, mégis tudományos és fantasztikus elemeket felvonultató film, ami megmutatja a szerelem természetét és az emlékezet működését. Joel (Jim Carrey) felveszi a kapcsolatot egy feltalálóval, hogy módszerének segítségével kitöröltesse összes emlékét volt barátnőjéről (Kate Winslet). Főhősünk agya viszont annyira erősen ragaszkodik a lányhoz, hogy megpróbálja megakadályozni a folyamat sikerességét. Különleges film a szerelem erejéről és az emlékek megkérdőjelezhetetlenségéről.

Hová lettek Morganék? (2009)

https://www.youtube.com/watch?v=sGATmdAK8Ug

Mr. Morgan (Hugh Grant) és Mrs. Morgan (Sarah Jessica Parker) házassága zátonyra futott. Túl vannak egy megcsaláson, a párterápia tervezetén, de a helyzet egyértelműen menthetetlen, válni akarnak. Aztán egy hatalmas veszekedés közepette véletlenül szemtanúi lesznek egy gyilkosságnak, ami miatt menekülniük kell, hogy biztonságban legyenek és elbújjanak a gyilkos elől, aki szintén meglátta őket. Így kerülnek egy csendes kisvárosba, ahol kénytelenek a boldog és kiegyensúlyozott házaspár szerepét felvenni.

Szerelempróba (2008)

A két éve házas Caleb (Kirk Cameron) és Catherine (Erin Bethea) eltávolodott egymástól, a karrier, a házimunka és az anyagiak mind beleszólnak a viszonylag friss házasok életébe. Már a valóper beadásának határán állnak, amikor a férfi édesapja egy különös módszert ajánl fiának a házassága megmentéséhez. A negyven napos kihívás – amit az édesapa is alkalmazott már feleségével való nehézségei idején – végül nem várt módon működni kezd. A kezdetben ellenséges és elutasító feleség lassan ráébred arra, miért is fontos megmenteniük a kapcsolatukat.

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Port.hu

(psychologytoday.com)