5 megható film, ami a családi értékek fontosságára mutat rá

Ma van a család nemzetközi napja, amelyet 1994-ben nyilvánított az ENSZ világnappá. A kezdeményezés lényege, hogy méltó figyelmet kapjon a család, vagyis életünk legjelentősebb és társadalmunk legfontosabb „intézménye”. Ennek apropóján olyan filmeket gyűjtöttünk össze, amelyek az elsődleges kapcsolataink fontosságát hangsúlyozzák.

Kramer kontra Kramer (1979)

Dustin Hoffman egyik legemlékezetesebb filmje egy különleges dráma, amelyben a munkamániás szerepet játszó férfi kész helyzetben találja magát: felesége – akit Mery Streep alakít – egyik napról a másikra elhagyja, önmegvalósításba kezd, és közös gyermekük felügyeltét teljes mértékben az apára bízza. Az élet megváltozik Ted körül, bele kell tanulnia a szülőszerepbe, a teljes felelősségvállalásba, és mindemellett állását is meg kell tartania. Apa és fia idővel remekül egymásra hangolódik, és egy őszinte, megértő kapcsolat alakul ki közöttük, olyan, amire talán minden édesapa és gyerek vágyik. Másfél év elteltével azonban megjelenik az életükben anya… A film egy lényeges kérdést feszeget és a középpontba helyezi az apaság fontosságát a családon belül. Megindító, amit legalább egyszer az életben látni kell.

Édesek és mostohák (1998)

Az amerikai filmdráma két asszony harcát mutatja be, akik mindketten ugyanazért a családért harcolnak. Az egyik fiatal és öntudatos nő (Julia Roberts), a másik egy már-már belefáradt anya (Susan Sarandon). A közös pont kettejük életében a férfi, aki az egyiktől elvált, a másikat pedig épp feleségül akarja venni. A szétbomló házasságból két gyermek is hátra maradt, akik nem tudnak megbékélni az új anyukajelölttel, szemben az imádni való és tökéletes édesanyjukkal. Nehéz helyzet alakul ki, de az ellenségeskedést végül a sors egy betegség formájában állítja meg. A történet lecke az elfogadásról, a továbblépésről és a családon belüli közös célokról.

Apafej (1999)

Történetünk főszereplője Sonny (Adam Sandler), a felelősséget vállalni nem tudó, napjait spontán módon tengető és éppen faképnél hagyott srác, akinek különösebb tervei sincsenek az életben. A sors dönt helyette: egy kisfiú kopogtat az ajtón. A kalandos utazás ezzel megkezdődik, amiben nem csak az apa-fiú viszony nehézségeit és olykor megható pillanatait élhetjük át, de rájöhetünk arra is, hogy nem csak a vér szerinti kapocs jelentheti a családot. Megható, vicces, őszinte és végtelenül emberi történet az egymásra találásról.

Tucatjával olcsóbb (2003)

Egy kicsit sem átlagos famíliát ismerhetünk meg a Tucatjával olcsóbb című amerikai vígjátékban. Steve Martin, mint családfő próbálja irányítani a tizenkét gyerektől, két kutyától és az átjáró vendégektől hangos hétköznapokat. Miután az anya állást vállal, teljesen a feje tetejére áll a család addigi élete, és Thomasnak új módszerek bevezetésére és nem utolsó sorban a türelemtanulásra kell koncentrálnia. A gyerekek persze nem adják könnyen az általuk felállított szabályokat és uralmat. A film nagyszerű tükre a nagycsaládos életnek és arra is jól rávilágít, hogy milyen nehéz egyensúlyt teremteni szülők és gyerekek, de még a testvérek között is. A feladat viszont nem lehetetlen és talán még barátságok is születhetnek.

Az igazi csoda (2017)

Ez a sztori egy klasszikus történet arról, hogy mennyire fontos a szülői támogatás és a feltétlen szeretet. A film egy ötödikes kisfiúról szól, aki még csak most kezdi meg az iskolát, eddig anyukája (Julia Roberts) tanította otthon. Auggie arcdeformitással született, így számára a többi gyerek társasága, a közösség egy rémálomnak tűnik. A bestsellerből készült lélekemelő film üzenet a családi értékekről, a szülői elfogadásról és arról, hogy akkor is lehetünk különlegesek, ha kicsit mások vagyunk, mint a többiek. Sőt, talán még különlegesebbek…

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Pinterest