Egy gyermek érkezése a családba a legszebb, de a legnagyobb felelősséggel járó dolog is a világon. Mindenki arra törekszik, hogy a lehető legjobb szülő legyen, így természetes, hogy a férfiakban is felvetődnek bizonyos kérdések, szorongások az apasággal kapcsolatban. A leggyakoribbakról, és az enyhítésükről a cikkben olvashattok.

Nevelés

A gyerek születésével bekövetkező változások a szülők éltében egyszerre izgalmasak és ijesztőek. Miközben a babavárás során a leggyakoribb aggodalom abból származik, hogy egészséges legyen a pici, az érkezését követően a férfiaknak a bevonódással kapcsolatban is komoly dilemmáik vannak. A mai apák már sokkal aktívabban kívánják kivenni a részüket a gyerekük neveléséből, megfelelő minta azonban nem igen áll a rendelkezésükre. Az ő gyerekkorukban az apáik még nem vettek ki a részüket ilyen aktívan a csemeték körüli mindennapi teendőkből, ez pedig aggodalmat szül bennük. A legjobb, ha mi magunk tudatosítjuk bennük, hogy a jelenlétnél nincs fontosabb egy gyerek életében, hibákat pedig mindkét szülő el fog követni, de ez természetes.

Tehetetlenek a gyermek világra hozatalakor

A szülés igen fájdalmas folyamat, ami nemcsak az anyát, hanem az apát is megviseli lelkileg – utóbbi tehetetlennek, kívülállónak érezheti magát, amiért nem tudja enyhíteni a szeretett nő szenvedéseit. Ugyanakkor fontos, hogy az apa a szülőszobában is úgy érezze, része az eseményeknek. Ezért a szülésre készülve jó, ha a pár együtt dolgozza ki a szülési tervet. Az is hasznos lehet, ha a leendő apák ugyanúgy részt vesznek a szülési és gyermekgondozási tanfolyamokon, mint a kismamák. Segíthet, ha a pár közösen beszél a szülész-nőgyógyásszal, illetve a dúlával, akik levezetik a szülést, és előre megbeszélik velük, melyek lesznek azok a pontok, amikbe az apa be tud segíteni, amikben aktív szerepet tud vállalni – ezzel a folyamat kevésbé lesz majd ijesztő számára.

A következő kérdések tisztázása sokat segíthet a félelem eloszlatásában:

  1. Milyen gyógyszerekkel enyhíthetik a feleségem fájdalmait a szülés során, és mik a mellékhatásaik?
  2. Mi lesz, ha a feleségemnek műtétre van szüksége? Mi történik pontosan a császármetszés során?
  3. Mi történik a gyerekemmel közvetlenül a születés után, és hogyan vehetek részt ebben a folyamatban?

Felkészült-e az apaságra

Rengeteg férfi retteg attól, hogy a gyermeke születésével véget ér a gondtalan ifjúsága. Rendkívül aggasztja őket a felnőtté válás felelőssége, emellett félnek, hogy drasztikusan megváltoznak a mindennapjaik. Többé nem tudnak majd szabadon szórakozni, társasági életet élni és a partnerükkel lenni. Tudatosítani kell azonban bennük, hogy a gyerek születésével nem szűnik meg a régi élet, csak átalakul, és más izgalmakat rejt majd. A társasági élet fenntartása pedig nem lehetetlen küldetés, csupán több szervezést igényel.

Babagondozás

A babák körüli teendők elvégzésétől a férfiak gyakran idegenkednek. A dologba a társadalom által belénk táplált sztereotípiák – amik szerint a nők kizárólagos feladata a gyermekgondozás, hiszen ők ösztönösen értenek hozzá – is közrejátszanak, melyek egyáltalán nem segítenek abban, hogy feloldják az apákat. A félelmek enyhítése érdekében nem árt tehát, ha előzetesen gyakorolnak egy picit. Jó az is, ha babagondozási tanfolyamokon vesznek részt, de az is, ha a baráti körben vagy a családban született gyermekek apukáitól lesik el a pelenkacsere fortélyait vagy a büfiztetést. A különböző könyvekből is jó alapot lehet szerezni, de azt sem árt tudatosítani, hogy a gyermekgondozás alapjait egészen egyszerűen el lehet sajátítani, a szakértelem pedig úgyis a mindennapi gyakorlattal jön.

A partnerével való viszony

Egy baba érkezése szorosabbá fűzhet egy kapcsolatot, de ugyanúgy benne van az is a pakliban, hogy eltávolítja a két szülőt. Az anya figyelme ugyanis teljes mértékben az új jövevényre összpontosul, ami miatt a férfiak elhanyagoltnak és stresszesnek érezhetik magukat. A baba irányában táplált féltékenység is gyakori jelenség ilyenkor. A kulcs a tudatos tervezésben rejlik: a pároknak időről időre figyelniük kell arra, hogy egymással is minőségi időt töltsenek el, gyerek nélkül. Hogy ne csak apa és anya szerepben, hanem női és férfi viszonylatokban is tovább létezzenek. Ez elengedhetetlen egy kiegyensúlyozott kapcsolathoz.

Pénz

Az egyik legnagyobb szorongást a leendő apákban a pénzügyi kérdések generálják: vajon mindent elő tudnak-e teremteni a családjuknak, anyagilag készen állnak-e rá, hogy egy új jövevényről is gondoskodni tudjanak. Mi lesz, ha kiesik az anya fizetése? Hogyan fogják majd előteremteni a gyermekgondozáshoz szükséges feltételeket és dolgokat? A tudatos tervezés ebben a kérdésben nagyon fontos, ezért nem árt létrehozni egy költségvetést: megnézni, milyen felesleges kiadások terhelik jelenleg a pénztárcát, hol van szükség több tudatosságra. De jó ötlet létrehozni egy megtakarítási alapot is, ahová a gyerek továbbtanulására tehető félre a pénz.

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock

Forrás: parents.com