A legjobb Julia Roberts-filmek, amiket legalább egyszer az életben látni kell

E heti címlapunkon az Oscar-díjas színésznő szerepel, éppen ezért összegyűjtöttük a szerintünk legjobb Julia Roberts-mozikat.

Mystic pizza

Szereplők: Julia Roberts, Annabeth Gish, Lili Taylor, Vincent D’Onofrio

Megjelenés éve: 1988.

A három jó barát, Dalsy, Kat és Jojo a Mystic Pizza nevű pizzériában dolgoznak: fiatalok, szenvedélyesek, de ami ennél is fontosabb, szerelmesek, ám egyikük kapcsolata sem mondató éppen egyszerűnek.

Miért szeretjük?

Mert a film a szerelem három teljesen eltérő formáját tárja elénk.

Acélmagnóliák

Szereplők: Julia Roberts, Daryl Hannah, Sally Field, Dolly Parton, Shirley MacLaine

Megjelenés éve: 1989

Hiába a kor és a vagyonbeli különbségek, hat nő minden héten összegyűlik a helyi fodrászszalonban egy kis „lányos csevejre”. Bár tudják, hogy számíthatnak egymásra, akkor derül ki igazán, mennyire mély barátság szövődött közöttük, amikor egyikük élete tragikus fordulatot vesz.

Miért szeretjük?

Mert tökéletesen mutatja be, hogy milyen is az igaz barátság.

Micsoda nő!

Szereplők: Julia Roberts, Richard Gere, Ralph Bellamy, Jason Alexander, Hector Elizondo

Megjelenés éve: 1990

Edward Lewis sikeres üzletember, aki az örömlányt, Viviant kéri fel, hogy legyen a partnere egy hétre néhány üzleti eseményen. A lány elfogadja az ajánlatot, és bár gyakran kerül számára ismeretlen szituációkba, minden helyzetből kivágja magát. Egy ilyen izgalmas lánynak pedig senki nem tud ellenállni… maga Edward sem.

Miért szeretjük?

Mert kicsit mindannyian vágyunk rá, hogy egy ilyen szerelmes történet részesei legyünk.

A Pelikán-ügyirat

Szereplők: Julia Roberts, Denzel Washington, Sam Shepard, John Heard

Megjelenés éve: 1993

Darby Shaw joghallgató dolgozatot ír a Legfelsőbb Bíróság két tagjának feltételezett meggyilkolásáról, amivel nem mellesleg fején találja a szöget. Mindenki, aki csak elolvassa, vagy kapcsolatba kerül az esszével, rövidesen életét veszti, így a lány kénytelen lesz menekülni. Egyetlen emberben bízhat csak, Gray Graham újságíróban, aki szintén szeretné bebizonyítani a dolgozatban leírtakat.

Miért szeretjük?

Mert izgalmas és megtornáztatja az agyat. Szerintünk néha ennyi is elég egy jó filmhez.

Édesek és mostohák

Szereplők: Susan Sarandon, Julia Roberts, Ed Harris, Jena Malone

Megjelenés éve: 1998

Luke-nak és Jackie-nek két gyereke van, akiket a válás miatt felváltva nevelnek. Amikor feltűnik a színen az új lány, Isabel, Jackie mindent megtesz, hogy a gyerekeket a nő ellen uszítsa, különösen akkor, mikor kiderül, hogy volt férje ismét nősülni készül. A macska-egér harc a végtelenségig folyna, ha nem szólna közbe az élet egy halálos betegség formájában.

Miért szeretjük?

Mert egy egészen hétköznapi szituációra épül, amely bárkivel megeshet.

Sztárom a párom

Szereplők: Julia Roberts, Hugh Grant, Hugh Bonneville, Emma Chambers, Rhys Ifans

Megjelenés éve: 1999

William Thacker, a könyvkereskedő a mindennapi emberek átlagos életét éli egészen addig, míg Anna Scott, a filmsztár meg nem jelenik a boltjában. Útjaik ezután ismét keresztezik egymást, a kialakult barátságból pedig szerelem szövődik, de nehéz egy olyan nővel együtt élni, akinek minden léptét újságírók hada kíséri. Az pedig csak tovább bonyolítja kettejük kapcsolatát, hogy feltűnik a színen a színésznő barátja is.

Miért szeretjük?

Mert hiszünk a csodákban.

Oltári nő

Szereplők: Julia Roberts, Richard Gere, Joan Cusack, Hector Elizondo, Rita Wilson

Megjelenés éve: 1999

Ike Graham, az újságíró furcsa történetet hall egy Maggie Carpenter nevű nőről, aki mindig az oltárnál hagyja faképnél a vőlegényeit. A férfi anélkül ír cikket a menekülő menyasszonyról, hogy utánajárna a dolognak, ezért kirúgják a munkahelyéről. Ahhoz, hogy bebizonyítsa, jó újságíró, el kell utaznia vidékre és meg kell írnia a valóságot, azaz, hogy Maggie a negyedik alakalommal is megfutamodik-e.

Miért szeretjük?

Mert Julia Roberts és Richard Gere párosa örök klasszikus, ráadásul a szíve mélyén egy picit mindenki kipróbálná, milyen Maggie-nek lenni.

Erin Brockovich – Zűrös természet

Szereplők: Julia Roberts, Albert Finney, David Brisbin, Aaron Eckhart

Megjelenés éve: 2000

A munkanélküli Erin, aki három gyereket nevel, végső elkeseredésében egy ügyvédi irodában kezd dolgozni, ahol ráakad néhány orvosi leletre. Az összefüggések után nyomozva rájön, hogy egy cég gátlástalanul szennyezi egy kisváros vízkészletét, ami súlyos betegségeket okoz ott élők körében. Erin nemcsak felgöngyölíti az ügyet, de főnöke támogatásával megnyeri az Egyesült Államok történetének legnagyobb összegű anyagi kárpótlását is károsultaknak: 333 millió dollárt.

Miért szeretjük?

Mert a valós történeten alapuló film bebizonyítja, hogy igenis érdemes harcolni a jogainkért.

Mona Lisa mosolya

Főszereplő: Julia Roberts, Kirsten Dunst, Julia Stiles, Maggie Gyllenhaal, Ginnifer Goodwin

Megjelenés éve: 2003

Katherine Watson egy lányiskola művészet oktatója lesz abban a reményben, hogy diákjait elindíthatja a tudományos műveltség útján, ám a lányokat úgy tűnik, jobban érdekli a szép eljegyzési gyűrű és a háziasszony szerep, minthogy tanultak legyenek. Vagy mégsem?

Miért szeretjük?

Mert ahhoz, hogy a női egyenjogúság ott tartson, ahol ma, szükség volt a Katherine-hez hasonló nőkre.

Ízek, imák, szerelmek

Szereplők: Julia Roberts, Javier Bardem, James Franco, Billy Crudup

Megjelenés éve: 2010

Liznek mindene megvan, amiről egy nő csak álmodhat: férj, ház, tökéletes karrier, ám ő mégis úgy dönt, elköltözik otthonról és új életet kezd. Világ körüli útra indul abban a reményben, hogy ismét felfedezheti önmagát és a lét szépségeit.

Miért szeretjük?

Mert mindenki életében eljön a pont, amikor úgy érzi, megrekedt, ez a film pedig megmutatja, hogy mindig tovább lehet lépni.

 

Szöveg: D. A.

Fotó: Pinterest