A társadalmi megítélés szerint egy férfi nem lehet túl érzelmes, két lábbal áll a földön, és nehezebben fejezi ki önmagát, mint a nők. De mi van, akkor, ha egy férfi mégsem ilyen?

Ha egy férfi kilép a fenti panelek mögül, akkor hajlamosak vagyunk furcsán nézni rá. Pedig nyilvánvaló, hogy ezek csupán általánosságok, tehát teljesen alkalmatlanok arra, hogy megítéljünk egy férfit. Másrészről ezek az isten tudja honnan vett berögzülések nagyon károsak. Ideje lenne elfogadni, hogy lelki beállítottságukat, érdeklődésüket tekintve a férfiak és a nők nem feltétlenül különböznek annyira egymástól, és nincsenek kifejezetten nőies és férfias tulajdonságok. Az persze más kérdés, hogy több szempontból másként látják a világot.

Egy férfi, ha bizonytalan

Szeretjük idealizálni az embereket, így a férfiakat is, és hajlamosak vagyunk úgy lefesteni őket, mint akik minden pillanatban tudják, hogy mit kell tenni. Ez azonban nincs így, mindenki bizonytalankodik néha, akár a munkájával kapcsolatban, akár a testképét illetően, vagyis ez a tulajdonság sem nemhez kötött.

Ha szerelmes, és ki is mondja

Miért gondoljuk azt, ha egy férfi bevallja, hogy szerelmes, az a gyengeség jele? Persze nem szerencsés általánosítani, mégis sokunkban van egy ilyen kép, hogy ne a férfi valljon először szerelmet, mert az milyen már… Pedig egy önmagát és az érzelmeit felvállaló embernél nincs vonzóbb.

És, ha nem kívánja az együttlétet?

Rendkívül kártékony az a sztereotípia, amelyet ráadásul az internetes portálok időről időre alátámasztanak mindenféle mondvacsinált kutatással, miszerint a férfiak szinte minden percben arra gondolnak. Ez egyszerűen nem igaz, sőt, az is abszolút normális, ha egy férfi éppen nem érzi magát készen arra, hogy együtt legyen a párjával. Nekik is fájhat a fejük, vagy előfordulhat az is, hogy inkább mással foglalnák el magukat.

Legurítana egy-egy koktélt

Már miért kellene egy férfinak mindig sört, bort vagy whiskyt innia? Miért nézünk furcsán, ha egy sármos fickó mohitót rendel egy bárban, ráadásul magának? Ideje elfogadni, hogy a ízlésünk az ételek és az italok terén sem attól függ, hogy mi volt a jelünk az oviban.

Megnéz más férfiakat? Miért ne?!

Nem szexuális indíttatásból, hanem csak azért, amiért mi, nők is megfigyelünk más nőket. Hogy tanuljunk tőlük, hogy ellessük a stílusukat, vagy mert egyszerűen érdekesnek találjuk őket. Bár a férfiak mélységesen titkolják, ha megfigyelik egy másik férfitársukat, mégis megteszik, és nincs ebben semmi rossz.

Bírja a nőknek szánt sorozatokat?

Még senki nem lett attól kevésbé férfias, hogy megnézett pár, „nőiesnek” ítélt sorozatot. Sőt, szerencsés tulajdonság, ha valaki nemcsak a vérengző akciófilmekre ugrik, hanem alkalmanként megérintik más történetek is.

A férfi és az ő fantáziája

A férfiak ugyanannyira vágyhatnak egy-egy gyertyafényes éjszakára vagy egy finom olajos masszázsra, mint a nők. Az a legszerencsésebb, ha párunk akar és mer beszélni ezekről a vágyairól, hiszen ha beteljesülnek, az képes megerősíteni a kapcsolatot.

 

Férfi-témákról rendszeresen olvashattok a Nők Lapja Psziché magazinokban , valamint a Nők Lapja oldalain is.

Szöveg: M. M.

Fotó: Thinkstock

(popsugar.com)