Ha a házastársak között olyan problémák lépnek fel, melyeket már nem képesek kezelni, amik miatt úgy érzik, már nem lehet újrakezdeni, az egyetlen kiút a válás marad. De milyen okok vezetnek a férfiakban ahhoz, hogy véget vessenek a házasságnak? Cikkünkben ennek jártunk utána.

Mature man toying with gold wedding ring on finger

Nem érzik, hogy értékelnék őket

A férfiaknak szükségük van arra, hogy szeretetet és elismerést érezzenek a partnerük részéről. Abban az esetben ugyanakkor, ha a férj alulértékeltnek érzi magát, inkább haraggal, mint szeretettel fog reagálni. Alexandra H. Solomon pszichológus szerint a szexuális és érzelmi kapcsolódás mellett nagyon fontos felismerni, hogy a házastársak közötti kapcsolatot a hétköznapi, gyakorlati teendők nagyban meghatározzák: ki fizeti be éppen a csekkeket, vagy ki viszi a kocsit lemosatni. A férfi, akit nem értékelnek, akit nem ismernek el, egy idő után úgy érezheti, hogy kiábrándult a házaséletből.

A pénz is válóok lehet

Párterápiák során számos férfi számolt be arról, mennyire zavarják partnere felelőtlen pénzügyi döntései – mutat rá F. Diane Barth, terapeuta. Ez abban az esetben kiemelten igaz, ha a férfi keresi a legtöbbet a háztartásban élők közül. A terapeuta szerint ilyen helyzetekben a családfőt valójában az zavarja, hogy a házastársa magától értetődőnek veszi az erőfeszítéseit, anélkül, hogy bármikor is köszönetet mondana azért, amit a férfi megteremt neki.

Megcsalták, vagy ő csalt

Az egyik leggyakoribb válóok a megcsalás, habár Antonio Borello pszichológus szerint ez már csak egy tünet, a probléma általában jóval mélyebben gyökerezik. Amikor egy férfi hűtlenség miatt lép ki a házasságból, majdhogynem lehetetlenség megítélni, hogy a döntése mennyiben köthető az afférhoz, illetve mennyiben eredeztethető teljesen más párkapcsolati gondokból. A szakember szerint ugyanis szinte teljesen kizárt, hogy egy boldog párkapcsolatba be tudna lépni egy harmadik fél.

Úgy érzik, többé semmi közös nincs bennük a feleségükkel

Az emberek változnak, az pedig komoly konfliktusok forrása lehet, ha valaki azt várja el, hogy házastársa ugyanaz maradjon, akivel 10 évvel ezelőtt frigyre lépett. F. Diane Barth szerint, ha valaki meg akarja őrizni a házasságát, annak együtt kell fejlődnie a társával. Ha ugyanis a párok túlnőnek egymáson, annak komoly következményei lehetnek. A pszichológus hangsúlyozza: még olyan apróság is, mint amikor a szabadidő eltöltéséről változik meg az elképzelésük, azt az érzést keltheti, hogy nincsenek többé egy hullámhosszon.

Nem érzik magukat megfelelően a kapcsolatban

Ha a férfiak hűtlenek, kiabálnak vagy irányítani próbálják a partnerüket, legtöbbször attól félnek, hogy már nem értékesek feleségük szemében. Ezzel pedig egy negatív körforgás jön létre, melyből nehéz kilépni: minél inkább érzi magát a nő elhanyagolva, annál többet kritizálja férjét, aki emiatt ön- és kapcsolatromboló viselkedést fog folytatni.

A szexuális élete többé nem kielégítő – Vagy egyáltalán nem létezik már

Amikor a férfi arról panaszkodik, hogy nem kielégítő számára a szexuális együttlétek gyakorisága, általában azt a következtetést vonja le, hogy partnere már nem találja vonzónak. A szakember szerint a férfiak többségének ez az egyik legnagyobb ki nem mondott félelme. Ez az érzés – amit az esetek túlnyomó részében nem is realizálnak – a szexuális jellegű problémák felszíne alatt marad. Ugyanakkor, ha felismerik és beszélnek róla, még segíteni lehet a problémán: ezzel a 7 módszerrel akár egy szexmentes kapcsolat is megmenthető.

Úgy érzik, házastársuk nem ismeri fel az igényeiket

Amikor csorbul a családi boldogság, a problémamegoldásnál sokkal fontosabb az empátia. Kiábrándultsághoz vezet, ha a férj úgy érzi, házastársa nem veszi figyelembe az ő igényeit, illetve azt, hogyan érvényesítheti ezeket az igényeket a frigyben. Abban az esetben pedig, ha nem adódik lehetőségük rá, hogy helyreállítsák az érzelmi kapcsolatot – akár párterápia segítségével – a férfi el fogja veszíteni a reményt, hogy a házassága megmenthető lenne.  A szakember éppen ezért felhívja rá a figyelmet, hogy mindkét féllel éreztetni kell: fontosak a meglátásai, ahogyan az, is amit érez.

 

Természetesen a fentebbi állítások közül sok a nőkre is érvényes,  a Nők Lapja SZERELEM különszámában további érdekes cikkeket találtok párkapcsolati buktatókról és az újrakezdés szépségeiről – keressétek a magazint a standokon!

Szerző: F.R.

Forrás: huffingtonpost.com

Fotó: Thinkstock