melltartó higiénia

Melltartó higiénia: ilyen sűrűn kell mosni őket

Higiénés szempontból nagyon nem mindegy, milyen sűrűn mossuk ki melltartóinkat! Utánanéztünk a szakértői ajánlásoknak, illetve annak, hogyan moshatjuk kíméletesen eme darabjainkat.
  • Melltartónk szorosan érintkezik a bőrünkkel, és ha nem mossuk ki elég gyakran, bizony fertőzések forrása lehet. 
  • Melltartónkat gyakrabban kell mosnunk, mint azt a legtöbben gondoltuk volna. Na de mennyi az annyi?
  • A sportmelltartók és a szoptatós melltartók még körültekintőbb higiéniát igényelnek. 

Ha a bugyi vagy a zokni mosásának kívánatos gyakoriságára gondolunk, nem nagyon van kérdés: a legtöbbünknek alap, hogy naponta tisztát húzzunk fel belőlük. De mi a helyzet a melltartóval? Fehérneműről lévén szó, ezt is naponta ki kellene mosni?

Vagy mivel nem érintkezik se testnyílással, se a mindenféle fülledelemre hajlamos lábbal, elég olyan gyakran mosni, mint a felsőruházatot? De hát ott van az ember hónalja! És egyébként meg: figyelembe véve egy jó melltartó árát, egyáltalán elvárható, hogy a napi mosásban pikk-pakk „elhasználjuk” őket?

Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, milyen gyakran kell kimosni a melltartókat, és mind a sűrű, mind a ritkább mosás mellett felsorakoztathatók érvek.

A sűrűbb mosás mellett a higiénia szól:

az hogy a melltartó közvetlenül érintkezik a bőrrel ráadásul szorosan tapad is rá, mi pedig jól beleizzadunk. A ritkább mosás mellett viszont azzal érvelhetünk, hogy mellünk és hátunk talán mégsem olyan rizikós higiéniailag, mint altestünk vagy lábunk, és hogy egy több tízezer forintos melltartót az embernek egyszerűen nincs szíve annyit kínozni a gépben. Hol az igazság?

Miért fontos a melltartó mosása?

Melltartód egészen bizalmas viszonyt ápol a bőröddel: miközben egész nap hozzád simul, felszívja az izzadtságot, a különféle szennyeződéseket és a baktériumokat is, így nagyon fontos a higiénia, vagyis az, hogy rendszeresen mosd ki.

Nem elhanyagolható emellett az sem, hogy egy szép, frissen mosott, illatos melltartó viselése növeli az önbizalmunkat, és nagy hatással van a közérzetünkre is, ezért megintcsak érdemes olyan frissen tartani, amennyire ez lehetséges. Egy korábban az Egyesült Királyságban végzett kutatásból

az derült ki, hogy a nők 35 százaléka simán felveszi ötször, vagy akár annál is többször mosás nélkül

a melltartóját, ismeretségi körben körbekérdezve pedig megint csak elég széles a paletta. Van, aki azt állította, ő bizony minden felvétel után mos, de olyan is, aki állítólag csak akkor, ha szemre, urambocsá szagra problémásnak tűnik a holmi…

A törülköző higiéniája sem kevésbé fontos, mint a melltartóé…

Mi történik, ha nem mossuk elégszer melltartónkat?

Arról, hogy mennyi az elég, nemsoká írunk, addig is nézzük, milyen kockázatokat rejt magában, ha nem mossuk ki elégszer a szóban forgó holmit. Nem éri meg kockáztatni, mert az izzadság, az elhalt hámsejtek és szennyeződések felhalmozódása a melltartón olyan mikroklímát teremt, amely kifejezetten kedvez a baktériumok és gombák szaporodásának, ami pedig olyan kellemetlen fertőzésekhez vezet, mint a szőrtüszőgyulladás, vagy az úgynevezett intertrigo.

A szőrtüszőgyulladás olyan bőrfertőzés, amely a szőrtüszőket érinti, és a gyanútlan szemlélő számára akár pattanásnak is tűnhet, pedig annál komolyabb dologról van szó. Az olyan szoros ruházat, mint például egy melltartó, főleg nedves környezetben kellemetlenül dörzsölheti a szűrtüszőket, amik (ha a dörzssérülésekbe baktériumok is jutnak) akár be is gyulladhatnak.

Az intertrigo egy, a bőrredőkben (például a mellek alatt) kialakuló fertőzés, amelyet gombák okoznak, és aminek következtében égő vörös és nedvedző lesz a bőrfelület. És végül: a melltartón megtelepedő, az izzadságot lebontó baktériumok kellemetlen szagokat is okozhatnak. Ha a fentieket tapasztalod, melltartódat gyorsan vágd a mosásba, bőrtünetek esetén pedig keress fel egy orvost!

melltarto

Arra azért ügyeljünk, hogy komplett ökoszisztéma ne alakuljon ki a melltartónkban! (Fotó: Getty Images)

Milyen gyakran mossuk a melltartót?

A melltartó mosási gyakoriságával kapcsolatban egyelőre nem készült még célzott tanulmány, mégis vannak olyan megalapozott ajánlások, amelyeket bátran követhetünk. Például az, amit a bőrgyógyászok mondanak: szerintük

a melltartónkat legkésőbb 2-4 naponta ki kell mosnunk, mielőtt újra viselni akarnánk.

És hogy 2 vagy 4? Nos ez sok egyéni tényezőn is múlhat. Hidegebb időben, amikor egyébként is alig izzadunk, vagy ha eleve nem vagyunk izzadós típusok, elég lehet a 4 alkalom utáni mosás. Ha viszont tombol a kánikula, illetve ha hajlamosak vagyunk egyébként is erősen megizzadni, netán olyan szaladgálós a munkánk, hogy szinte sportnak is beillik, jobb, ha két alkalomnál többször nem vesszük fel  a melltartónkat mosás nélkül.

Így mossuk ki a melltartónkat!

Ha az már megvan, hogy milyen gyakran mossuk ki ezt az érzékeny holmit, nem árt azügyben is tájékozódni, hogy hogyan is mossuk. A legjobb tájékoztatást a melltartó saját címkéje adja, de általánosságban elmondható, hogy a melltartókat kézzel, enyhe mosószerrel és hideg vízzel mossuk, különösen akkor, ha van bennük párnázás is.

Ha mégis mosógépben szeretnénk mosni őket, akkor érdemes előbb hálós mosózsákba helyezni őket, ami segít megtartani a formájukat, és azt is megakadályozza, hogy a finom csipke összeakadjon valamivel, ami szálhúzást eredményez. Mosógépes mosás esetén is használjunk hideg vizet, kímélő mosószert és kímélő mosási programot. Szakértők azt is javasolják, hogy a melltartókat (és a fehérneműket) mindig futtassuk át egy extra, tiszta vizes öblítési cikluson, hogy ne maradjanak bennük mosószer-maradványok, amelyek irritálhatják a bőrt.

A mosdóhasználat higiéniája legalább ilyen kritikus ám!

Hogyan nyújtsuk ki a melltartó két mosása közötti időt?

Ha azt szeretnéd, hogy melltartóid ne menjenek túl hamar tönkre a sok mosástól, megpróbálhatod kicsit kitolni a mosások közötti időt. Ha izzadságátlót használsz, és ha ezzel sikeresen csökkented az izzadást, valamivel beljebb vagy, de négynél többször akkor se vedd fel a melltartódat.

Sokat segít az is, ha a melltartódat viselése után szellőzteted valahol, azaz nem a fiókba teszed vissza, vagy nem egy ruhakupac tetejére hányod, hanem (esetleg a szabadba teregetve) hagyod, hogy kicsit átjárja a levegő. A mosás gyakoriságát azzal is csökkentheted, ha több melltartót állítasz csatasorba, mert nem mindegy, hogy 2-3 egymást követő napon veszel fel egy-egy darabot, vagy van idejük kicsit szellőzni/száradni.

Mi a helyzet a speciális melltartókkal?

Vannak olyan melltartók is, amiknek a mosására más szabályok érvényesek.

1. Sportmelltartó

Talán nem kell magyarázni, miért: a sportmelltartókat minden egyes viselés után ki kell mosni. Az egyetlen kivétel, ha nagyon kíméletes jóga vagy épp streching órán (ne is mondd, tudjuk, hogy tudnak nagyon is izzasztóak lenni) vettél részt, ahol valami csoda folytán semennyire nem izzadtál meg: ilyenkor még egyszer felveheted a melltartót. Mosásügyben kövesd a gyártó utasításait a címkén, és számolj vele, hogy a gyakori mosás és az egyébként is erős igénybevétel miatt a sportmelltartók korán halnak. 

2. Szoptatós melltartók

Ha szoptatsz, sokszor előfordulhat, hogy a szoptatások között melledből tej szivárog. Ennek felfogására cserélhető betétek állnak a rendelkezésedre, de érdemes ezek használatával együtt is 1-2 naponta lecserélni a melltartót, mert az igénybe vett mellbimbó (amin akár mikrorepedések is lehetnek), nagyon könnyen begyullad, ami rettentő kellemetlen tud lenni, így a piszkos melltartó visszavetheti a szoptatást is. 

Még egy gondolat a melltartókról

Egy gyönyörű melltartót már viselni is jó érzés, és ha az ember szép fehérneműben indul el otthonról, az az egész napját meghatározza. Sokan vannak olyanok is, akiknek a melltartó viselése nem elsősorban annak esztétikai értéke miatt fontos, hanem mert mellük mérete miatt muszáj mindig viselniük.

Egyébként pedig egyáltalán nem kell mindig melltartót hordani. Nyári melegben sokszor felesleges nyűg a holmi viselése, máskor bevág, nyom, szúr… Ha valamikor is úgy érezted, csak nyűgnek van ez a holmi, keresd tudatosan is a lehetőségét annak, hogy kevesebbet kelljen viselned, és ha esetleg otthon is hordod, oda szerezz be inkább varrás néküli, jól szellőző darabot, ami legalább otthon második bőrödként viselkedik. 

Hallottál már arról, hogy létezik kifejezetten éjszakai melltartó? Ebből a korábbi cikkünkből mindent megtudhatsz róla. 

Kiemelt kép: Getty Images