utazás mosdó wc

Így vécézhetünk higiénikusan utazás közben

Néha muszáj használni a vonatokon és repülőn is a mosdót...

Nemrég nagy port kavart világszerte az a hír, hogy egy hasmenést kapott utas miatt kénytelen volt visszafordulni indulási helyére egy utasszállító gép. A beszámolók szerint a meg nem nevezett személy hirtelen lett rosszul az Atlantából Barcelonába tartó gép fedélzetén, és nemcsak a mosdót, hanem az oda vezető folyosót is fekáliájával terítette be. Mivel a vizelet és az ürülék is biológiailag veszélyes hulladéknak számít, ezért a pilótának nem volt más lehetősége, mint visszatérni, de a többi utas elmondása szerint jobb is volt így, mivel a szag elviselhetetlen volt.
A beteget orvosok várták a reptéren, és kórházba szállították, de állapotáról és személyazonosságáról – érthető okokból – nem közöltek részleteket. Az atlantai visszatérés után a földi személyzet kitakarította és fertőtlenítette a gépet, és végül a szőnyeget is le kellett cserélniük, mindez összesen öt órát vett igénybe. Az utasok végül az immár csillogóan tiszta repülővel nyolc órás késéssel, de megérkeztek Barcelonába.

Bár a Delta légitársaság járatán történtek elég extrém helyzetnek minősülnek, azonban sokan elgondolkoztak azon, hogy hogyan is lehet higiénikusan elintézni a dolgunkat tízezer méteres magasságban (vagy akár egy vonat hasonlóan szűk mosdójában). Talán nem lövünk nagyon mellé azzal, ha azt feltételezzük, hogy

a legtöbben ha tehetnék, kihagynák a legkisebb helyiség meglátogatását, de néha, főleg ha hosszú útra indulunk, ez elkerülhetetlen.

A vizeletben és székletben található vírusok és baktériumok bár nem terjednek a lebegőben, de gyakran akkor is a felületen maradnak, ha egyébként a khmm… látható maradványokat sikerült is eltávolítanunk, így a megfelelő higiénia kulcsfontosságú ahhoz, hogy ne kapjunk el semmilyen fertőzést utazás közben, egyéb kellemetlenségekről nem is beszélve.

utazás mosdó wc

Fotó: Getty Images

Lássuk hát, mik azok a szabályok, amiket tartsunk be utazás közben!

Ha menni kell, akkor menni kell

Az egyik legfontosabb szabály, hogy (amennyiben természetesen van lehetőségünk rá) ne tartogassuk sem a vizeletünket, sem pedig a székletünket, ugyanis mindez felesleges stressznek teszi ki a medencefenék izmait, ami egy idő után meggyengül ettől. Ha pedig gyengék ezek az izmok, akkor az a belső szervek süllyedéséhez, önkéntelen vizeletcsepegéshez és kevésbé élvezetes vagy akár fájdalmas intim együttléthez vezethet. (Ezen egyébként – a biztonsági pisilés okozta gondok mellett – tud segíteni az intim torna.)

Kézmosás előtte és utána

A kézmosás fontosságáról már mindenki hallott, a koronavírus-járvány óta pedig valószínűleg azok is külön figyelnek a helyes kivitelezésére, akik korábban szerették ezt a lépést elsumákolni. Azonban nem csak a vécéhasználat után, hanem előtte is érdemes megmosnunk a kezünket szappannal, hiszen az utazás során rengeteg kórokozó tapadhatott a kezünkre például a kilincsről, és mégis csak a legintimebb testrészeinkhez fogunk hozzáérni.

Használjuk a saját kézfertőtlenítőnket

A legjobb az, ha mindig viszünk a mosdóba magunkkal antibakteriális törlőkendőt és kézfertőtlenítőt is, amivel áttörölhetjük a felületeket, és persze a kezünket is. Sokszor a csapok sem megfelelően működnek, vagy nincsen folyóvíz és/vagy szappan, így jól jön az a gél. És ne feledjük: nem mindenki olyan óvatos vagy körültekintő, mint mi, amikor a vécéhasználatról van szó, így nem árt az óvatosság.

Mindig viseljünk (zárt) lábbelit

utazás mosdó wc

Emlékezzünk: nem otthon vagyunk, ezért ne úgy használjuk a nyilvános mosdót, mint a sajátunkat, már ami az óvintézkedéseket illeti (Fotó: Getty Images)

Egy hosszú repülő- vagy vonatúton sokan levesszük a cipőnket, hogy minél kényelmesebben ülhessünk, de a mosdóba menet mindenképpen vegyük vissza. A legjobb, ha nem papucsot, hanem valamilyen zárt lábbelit választunk ehhez, arra az esetre, ha nem odaillő dolgok várnának ránk a vécé padlóján. Ebben a korábbi cikkünkben kifejtjük, hogy mi az a másik ok, ami miatt ne húzzunk soha papucsot a repülőre

Tiszteljük a többieket

Bár nem mindenki veszi a fáradságot, mi tegyünk rendet magunk után, és töröljük/húzzuk le, amit kell, ne hagyjuk rendetlenséget magunk után. Aranyszabály: hagyjunk úgy mindent, mint ahogy mi is találni szeretnénk. Ha esetleg elfogyott a szappan, a kéztörlő vagy a toalettpapír, szóljunk nyugodtan a légi utaskísérőnek, hogy tudjon intézkedni. A vonaton pedig a kalauznak, ha épp arra jár.

Figyeljünk arra, mit fogyasztunk

Repülés vagy egyéb hosszú, helyhez kötött utazás esetén figyeljünk arra, mit fogyasztunk előtte. Kerüljük a magas gázképzést okozó élelmiszereket, a tejtermékeket (hasmenést okozhat), ne ekkor kísérletezzünk új proteinitallal vagy más étrendkiegészítőkkel, illetve ne fogyasszunk (túl sok) alkoholt és koffeint sem. Ezek mind-mind okozhatnak kellemetlen perceket nemcsak nekünk, hanem utastársainknak is. Ha hajlamosak vagyunk a rosszullétre, mindenképpen legyen nálunk széntabletta, hányingerelleni orvosság, laktáz, az utazás előtti napokban pedig fogyasszunk probiotikumot, a gépen pedig szénsavas üdítők helyett inkább sima vizet igyunk.

+1 Használjunk segítséget

Nőknek kifejezetten hasznos lehet, ha visznek egy úgynevezett pisitölcsért magukkal, amelynek segítségével állva is elintézhetik folyó ügyeiket, nem kell a koszos deszka fölött egyensúlyozni.

Még mindig sokan kezelik tabutémaként, pedig szó szerint életet menthet, ha tisztában vagyunk a székletünk állapotával. Ebből a cikkünkből kiderül, hogy mi mindenről árulkodik az, amit a vécében találunk. 

Kiemelt kép: Getty Images