6+1 tipp a tökéletes fehérnemű kiválasztásához

A jó pap holtig tanul. Ahogy az élet minden területén, úgy fehérnemű-ügyben is igaz a mondás, ezért összeírtuk a leghasznosabb tippeket. A lista segítségével talán kisebb adagokban halmozunk fel előnytelen és kényelmetlen darabokat, valamint nem költünk (annyira) gyakran falatnyi felesleges gyönyörűségekre, hiszen tudjuk: sokszor nem az kerül sokba, aminek magas az ára, hanem az, amit feleslegesen veszünk meg.

Szinte észrevétlenül simul a bőrünkre, vagy épp ellenkezőleg: feltűnő műalkotásként díszíti  káprázatos testünket – igen, mindenki teste az! –, feltéve, ha a megfelelő méretet, fazont és színt viseljük. Gyakran gondoljuk azt, hogy csak hab a tortán, valamiféle luxus, ha amellett, hogy szép, még kényelmes is a fehérneműnk. Pedig egy kis odafigyeléssel bizony megtalálhatjuk azokat a darabokat, amelyek minden szempontnak megfelelnek.

Persze, tudom én azt nagyon jól, hogy mi áll jól nekem, és miben érzem jól magam! Hát ki tudná ezt nálam jobban? Igen, igen… ugyanakkor egy csomó nap(és/vagy lámpa-)fényt sosem látott fehérnemű várja évek óta a fiókunk mélyén, hogy végre eljöjjön az ő ideje; miközben a túlsó végeken szerencsésnek szintúgy nem mondható bugyi és melltartó könyörög egy kis pihenőért. Ezek szerint valamit mégsem csinálunk jól. Ismerős érzés? 

Hallgassunk az eszünkre – és a testünkre

Mindig a saját testünkre megfelelően illeszkedő fehérneműt vásároljunk, ne pedig olyat, ami jól mutat a magazinokban vagy valaki máson! Vásárlás előtt gondoljuk át, pontosan mire van szükségünk, ha pedig valóban ellenállhatatlan kísértésbe esünk, akkor legalább azt fussuk át fejben, hogy milyen alkalomra és milyen gyakori viseletre alkalmas a kinézett fazon – így elkerülhetjük hogy feleslegesen halmozzunk fel olyasmit, amit úgysem hordunk majd. A bármit alig takaró keménycsipkét hagyjuk meg randinapokra, nyárestékre, a sportoláshoz (vagy akár alváshoz) viselt fehérnemű pedig legyen kényelmes, de biztosítson extra támaszt! Hétköznapokra pedig maradhat az arany középút.

Fotó: Womanizer Toys/Unsplash

Szánjunk elég időt a vásárlásra

Nem csak anyagi, esztétikai és kényelmi okokból éri meg körültekintőbben vásárolni, hanem egészségünk érdekében is. A megfelelő melltartó például védi a felső izmokat, összedolgozik a testtel, nem pedig szabotálja azt.

Egy túlságosan bő melltartó ugyanolyan káros lehet, mint a nyomorgatóan szűk – ráadásul soha nem fog úgy állni rajtunk, mintha ránk öntötték volna.

A számunkra ideális fazon megtalálása időbe telhet, de megéri! Kísérletezzünk nyugodtan és élvezettel, továbbá óvakodjunk csupán amiatt megvásárolni egy nekünk nem igazán tetsző, vagy számunkra előnytelen darabot, hogy az most éppen trendinek számít, meg amúgy is, hát öt perc múlva zár a bolt, és még üres a kosarunk!

Szerezzünk be különböző méreteket

Nem éri meg foggal-körömmel ugyanazokba a számokba és betűkbe kapaszkodni. Pláne, ha fütyülünk a márkahűségre, hiszen a fehérneműk méretezése – minden máshoz hasonlóan – boltonként eltérő lehet. Amennyiben szaküzletben nézelődünk, kérjük az ottani személyzet segítségét pontos méreteink meghatározásában!

A megfelelően passzoló melltartó ismérve, hogy pántjait egy kicsit távol tudjuk húzni a hátunktól, a szivacs/merevítő pedig pontosan körülöleli a mellet, az nem lóg ki sem oldalt, a karok alatt, sem pedig középen vagy felül.

A szivacs alakja ideális esetben a mell természetes formájához illeszkedik, nem érdemes olyan fazonba gyömöszölni a test bármely részét, ami ellene dolgozik – de erről már volt szó fentebb.

Tartsuk szem előtt azt is, hogy alakunk folyamatosan változik! Ennek tudatában már az is értelemszerűnek tűnhet, hogy akár ugyanabból a fazonból több, eltérő nagyságú darabunk legyen. Kevésbé terhel meg minket a havi hormonális kényszerhullámvasút is, ha olykor engedünk szervezetünk kívánságának, és bővebb ruhadarabokba bújunk. 

Legyünk bátrak

Ahány test, annyi szépség, forma és szín – ne féljünk hát megmutatni, kiemelni, amit a természet adott! Ne csüggedjünk, ha nem érezzük magunkat azonnal bombázónak egy számunka új fazonban – gyakorlás teszi a mestert! Próbafülkék biztonságos magányában teszteljünk szokatlan darabokat, amiket megvásárlás esetén, később sem muszáj rögtön a nagyvilág elé tárni. Ki mondta, hogy magunk szórakoztatására, egyedül töltött estéken, hétvégén, tévézés vagy takarítás közben nem parádézhatunk bennük? Adjunk időt az ismerkedésnek, turbózzuk önbizalmunkat!

Jó ír, hogy Sarah Shotton, az egyik legnépszerűbb fehérneműmárka, az Agent Provocateur kreatív igazgatója szerint már az sem számít cikinek, ha a ruhán átlátszik a fehérnemű vonala – így manapság csakugyan bármikor és bármi alatt nyugodt szívvel viselhetjük kedvenc fazonunkat!

Óvjuk, amink van

Jobban megéri arra vigyázni, ami már amúgy is a miénk, mintsem havonta újabb és újabb darabokat elhasználni. Hálás gazdáját éveken át képes lehet kiszolgálni egy jó minőségű, nem agyonhordott, megkímélt fehérnemű. Persze ehhez elengedhetetlen, hogy betartsuk a tisztántartási utasításokat – és lehetőleg ne felejtsük a tornaterem öltözőjében, nyilvános mosdóban vagy exünk fiókjában a legremekebb egyszálsemminket. A fehérneműt érdemes kézzel –vagy ha mosógépben, akkor alacsony hőfokon, mosózsákban, kíméletes programon– mosni. A túlmosást és ezzel a gyorsabb amortizációt elkerülendő a melltartót akkor mossuk, amikor a pántok belső felülete elkezd koszolódni.

Fotó: Andreea Popa/Unsplash 

Tartsunk rendet a szekrényben

Ha már minden patyolattiszta, szemrevételezzük gardróbunk tartalmát! Mi sem könnyebb, mint olyasmiről megfeledkezni, ami anno a fiók mélyére került. Félévente selejtezzünk, szortírozzunk, majd pakoljunk mindent úgy vissza, hogy inkább inspiráljon, mintsem elkeserítsen bennünket gyűjteményünk látványa.

+1 Dobjuk el az egónkat

Frusztráló lehet, ha miután végre megtaláltuk a valóban tökéletes ruhadarabot, annak a címkéjéről nem az a szám, vagy betű köszön vissza, amire számítottunk. Ilyenkor próbáljunk meg nem ellenségként, hanem segítőtársként tekinteni a méretezésre! Gondoljunk csak bele, milyen nehéz lenne eligazodni ezen rettegett adatok nélkül négy falnyi és három sornyi termék között! És amúgy is… kit érdekel, hogy egy cetlin történetesen L/XL vagy éppen XXS szerepel, ha egyszer fantasztikusan mutatunk benne? Azt vegyük meg, ami ránk illik, amiben jól érezzük magunkat, hiszen úgyis abban festünk majd a legcsodásabban! 

Forrás: Who What Wear, Kiemelt kép: Fahad Waseem/Unsplash