Meghatározó momentumok a női divat történelméből

A divat minden nő örök szerelme - figyeljük alakulását és folyton újítjuk ruhatárunkat a legújabb trendeknek megfelelően. Legfrissebb számunkban* azt fejtegetjük, miért is imádjuk annyira a divatot, alábbi összeállításunkban pedig néhány olyan részletet mutatunk a történelemből, melyek választ adhatnak az előbbi kérdésre.

Páncél a ruha alatt

fűző

A 16-17. században a spanyol divat nélkülözhetetlen darabja volt a fa- vagy fémpálcákkal, illetve halcsonttal merevített fűző. Ezt követően, francia hatásra, finom anyagból készítették a fűzőket és rugalmas acélpántokkal merevítették. 1820-tól már gyárakra volt szükség előállításukhoz, annyian viselték. A komfortot inkább kedvelő nőknek 1905-ig kellett várni, hogy megszabadítsa őket a fűzőtől Paul Poiret párizsi divattervező. Ezt megelőzően, 1903-ban elterjedt a corseletjupe használata, ami tulajdonképpen fűző alsószoknyával, és a kombiné “merev” elődje.

Véletlen felfedezés: a melltartó

first bra

Az első melltartót 1913-ban készítette el New Yorkban Mary Phelps Jacob az öltöztetőnőjével, mert az estélyi ruhája alá sehogyan sem passzol a fűzője. A melltartóhoz két zsebkendőjét varrták össze. Mary nagyon praktikusnak találta a ruhadarabot, ezért szabadalmaztatta azt, és 1914-ben a connecticuti Warner Brothers Corset Company fűzőgyár vette meg a jogokat.

Egyenes szabás és pumps

1910

1910. után a már említett Paul Poiret-nek köszönhetően a nők levették a fűzőt. Megjelentek a légies anyagok és az egyenes szabású ruhák, illetve a V alakú és kerek nyakkivágás. A kalapok hódítottak, nagy méretűek és gazdagon díszítettek voltak, a szoknyák rövidültek, ezért a cipők is előtérbe kerültek. A félszárú cipőt fokozatosan kiszorította a kiszabott félcipő, a pumps, amely hegyes formájú, félmagas, karcsú sarkú, gyakran rüsztpánttal ellátott lábbeli volt.

Bővülő szabásvonalak

Women-in-the-1920s-Flat-Rock-Org

Az 1920-as évek eljövetelével a bő szabásvonalú, egyrészes ruhák hódítottak, alacsony derékkal és a tunika szerű felsőrésszel, amelyek nem engedték láttatni a nő alakját. A ruha alatt pedig mídert hordtak, a mell leszorítása érdekében, és nagyon divatosak voltak a harangszabású cloche kalapok, amelyek nem engedték láttatni a nők homlokát.

Nadrágot a nőnek!

marlene nadrág

A 30-as években egy európai nő diktálta a divatot Hollywoodnak is. A maszkulin nőiesség megtestesítője, Marlene Diertich bevezette a nadrágot a nők ruhatárába. Marlene még a férfias darabokban is rendkívül nőies volt: remekbe szabott, elegáns bársonyzakóhoz klasszikus élére vasalt nadrágot húzott, a fejére baszk sapkát tett.

A fehérnemű forradalma

1930 alsónemű

A pántszerű melltartókat felváltották a két különálló kosárból álló, merészebb modellek. 1935-től négyféle kosarú (A,B,C,D) melltartó létezik a fehérneműboltok kínálatában. Az alsószoknyából és az alsóingből létrejött az ingszoknya, illetve ennek rövidebb változata, a kombiné. Az anyagok terén a vászon helyét a hímzett műselyem foglalta el.

Botrányos bikini bevetésen

brigitte bardot bikini 1946

1946. július 5-én Louis Reard tervező alig talált olyan modellt, akin bemutathatta volna forradalmi találmányát, a bikinit. Elsőként Micheline Bernardini sztriptíztáncosnő vette fel a falatnyi fürdőruhát, amelyet az amerikai atomkísérletek helyszínéről, Bikini-atollról nevezett el a tervező. Ekkor még botrányosnak tartották ezt a ruhadarabot, hírnevet végül 1957-ben szerzett, Brigitte Bardot (a képen) tette széles körben népszerűvé.

New look, a kortalan elegancia szinonimája

Christian-Dior-New-Look-1947

A II. világháborút háború utáni években, egészen pontosan 1947 tavaszán mutatta be első kollekcióját Christian Dior, melyet az amerikai Vogue szerkesztője New Looknak (a képen) nevezett el. A háború sújtotta világ merőben új vonalvezetésű darabokban láthatta a nőket, akik a korábbi években pont arra vágytak, hogy megmutathassák szépségüket – a homokóra sziluett megteremtésével ezt az igényt sikerült kielégítenie Diornak.

A kis fekete és a kosztüm

Romy Schneider And Coco Chanel

A 20. század egyik legnagyobb divatikonja Coco Chanel volt, aki ruháit a dolgozó nőknek készítette, ezért a kényelmes, praktikus darabokat preferálta. Első sikerét egy egyszerű szalmakalap hozta, és neki köszönhetjük a bizsukat, gyöngy nyakláncokat, és persze a legendás Chanel N°5 parfümöt is. Az 1960-as években megalkotta az imádott Chanel-kosztümöt, amely tweed szövetből készült. Chanel ötlete nyomán született meg a mára alapdarabnak számító „little black dress”, azaz a kis fekete ruha, amely minden alkalomra tökéletes eleganciát kölcsönöz viselőjének.

Polgárpukkasztó miniszoknya

1960s-Fashion

A miniszoknya története 1955-ben indult: Mary Quant angol tervező London elit negyedének kezdte árulni ezt a kezdetben felháborodást keltő, rövid ruhadarabot. Akkor vált népszerűvé, amikor a ma már divatikonnak számító szupermodell, Twiggy elkezdte hordani. A minivel karöltve a meztelenséget sugalló, testszínű nejlonharisnya és a hosszú szárú, gyakran élénk színű csizmák is népszerűek lettek.

Farmer, az örök klasszikus

marilyn-monroe-riviera-jeans-leviscamiciabianca

A farmert az 1950-es évektől már sokszor hordták tiltakozásképpen a fajüldözés, a szegények és gazdagok közti különbségtétel ellen. Később a rock and roll szimbólumává vált, részben Elvis Presley-nek is köszönhetően. A farmer népszerűségét a hippi korszak csak fokozta, és a nők már a 60-as évek elején is szívesen választották maguknak, ahogyan például a képen látható Marilyn Monroe is. Magyarországon a 70-es évek végén kezdtek farmert gyártani.

Le smoking, avagy nők nadrágkosztümben

yves nadrágkosztüm

A női nadrágkosztüm fogalmát 1966-ban Yves Saint Laurent hozta be a köztudatba, ekkor mutatta be ugyanis a “Le Smoking” nevű kollekcióját. A tervező nagy úttörőnek számított a korszakban kibontakozó uniszex öltözködésben.

Divattá váló sport

Jane-Fonda-1980s-fashion

Mindenki emlékszik a 80-as évek fitnesz királynőjeként is híressé vált Jane Fondára, aki imádta a színes tornadresszeket? Ez az időszak alapozta meg a ma is ismert nagy sportmárkák (Nike, Adidas, Reebok) népszerűségét. A sportruhák első mérföldköve egyébként egy londoni szabó, John Redfern nevéhez köthető, akinek egyre több gazdag és aktív életmódot élő női megbízója akadt.

Szupermodellek a láthatáron

supermodels-versace-campaign-richard-avedon

A 90-es években rengeteg divatirányzat élt egymás mellett, de egy dolog mindenképpen emlékezetes divattörténeti szempontból: ekkor vált fogalommá a szupermodell kifejezés, köszönhetően az olyan topmodelleknek, mint például Nadja Auermann, Christy Turlington, Claudia Schiffer, Cindy Crawford, Stephanie Seymour (a képen balról jobbra, a Versace plakátján).

 

Ha a divat mai alakulásáról is szívesen olvasnál, lapozd fel a Nők Lapja 10. számát!

 

*A Nők Lapja 10. száma március 9-én jelenik meg, előfizetőink pedig 8-án kapják meg.

Szöveg: B.Csák Amarilla

Fotó: Pinterest, Twitter, telegraph.co.uk