Pályája csúcsán ünnepelt szexszimbólum volt, színésznői karrierjét önszántából hagyta ott. A saját szabályai szerint élt, és megöregedni sem akart a Hollywood által diktált normák szerint.

10 leckek legenda1

Brigitte Bardot, az ötvenes és hatvanas évek francia mozijának legendás ikonja karizmatikus volt, szexi, okos, szókimondó és ellentmondásos, miközben végig azt a benyomást keltette, hogy ő pusztán egy kislány, akit semmi más nem érdekel, kizárólag hogy jól érezze magát. Egyszerre csodálta a világ a szépségéért, az ösztönösségéért és a játékos személyiségéért, miközben felejthetetlen stílusa nemzetközi divatikonná tette.

Az isteni BB úgy jutott a csúcsra, hogy közben végig abban az izgalmas és szórakoztató buborékban élt, amelyet ő teremtett magának, ezért jócskán van mit tanulni tőle. Persze, aki azt állítja, hogy ha a hamvas Bardot nem lett volna annyira gyönyörű, sokkal nehezebben érte volna el mindazt, amit elért, annak valószínűleg igaza van. De a fizikai szépség korántsem elég a különleges élet megteremtéséhez. Szükség van még hozzá elég merészségre, hogy a reflektorok kereszttüzébe merjen állni, elég lélekjelenlétre, hogy ne merüljön el az elvárások özönében, és elég önbizalomra, hogy elhiggye, megérdemli mindazt a jót, amivel az élet elhalmozta. És mindenekfelett szükség van arra is, hogy ne érezzen bűntudatot amiatt: mások unalmasabb és korlátokkal teli életet élnek körülötte. Mert ugyan mindenki a saját valóságának az alkotója, de nem mindenki vállalja a teljes felelősséget az életéért.

leckeklegendakatol_brigittebardot

Salvador Dalíval, karrierje csúcsán.

Bandzsa kislányból káprázatos nő

Nemcsak fotómodellként, színésznőként és énekesként vált világhírűvé, de legendás szerelmi viszonyai révén is. És bár évtizedekkel ezelőtt túljutott sikerei csúcsán, Bardot-nak a mai napig megvannak a sajátos eszközei arra, hogy elkápráztasson és szórakoztasson minket a személyiségével. Ő volt az első nem angol nyelvű sztár, aki nemzetközi hírnevet szerzett magának, ma pedig elsősorban állatvédőként ismerjük.

Bardot 1934. szeptember 28-án született Párizsban egy jómódú gyáros lányaként. Nagyik és nevelőnők sora vette körül, boldog és gondtalan gyerekkora volt, s a filmjeiben rendre visszaköszönő naiv, gyerekes személyisége is ezekből az évekből eredeztethető. Ám az őt övező idillnek a háború beköszöntével egy csapásra vége szakadt. A beszámolók szerint egyébként Brigitte nem volt könnyű gyerek, és meggyőződésévé vált, hogy sokkal csúnyább kishúgánál, Marie-Jeanne-nál, akit mindenki imádott. Ráadásul a szemei is enyhén keresztbe álltak, kifejezetten bandzsa volt kislányként. Tizenkét éves korában azonban beíratták balettiskolába, s ekkor talált rá életében először olyasvalamire, ami iránt valódi szenvedélyt érzett. A napi kétórás balettleckék fárasztóak voltak ugyan, de Brigitte arról álmodott, hogy egy napon balerina válhat belőle. Beiratkozott a híres orosz táncos, Borisz Knyazev óráira, de hamarosan le kellett számolnia a prímabalerinaságról szövött álmaival. Túl magas volt ugyanis ahhoz, hogy bármi esélye legyen a világ táncszínpadain.

Ha többet olvasnál Brigitte-ről, keresd cikkünket a Nők Lapja Psziché legújabb számában!

Szöveg: Oravecz Éva Csilla

Fotó: Profimedia