Nem mindegy, hogy mikor mossuk, mi alapján vásárolunk vagy hogy a testünkben keressük-e a hibát, ha nem passzol.

Egy kényelmes, ámde mutatós, tökéletesen illeszkedő melltartó maga a főnyeremény. Nem egyszerű megtalálni a számunkra megfelelőt, ezt talán magyarázni sem kell. Sokszor azt gondoljuk, a testünknek kéne változni ahhoz, hogy egy melltartó passzoljon, miközben elfelejtjük, hogy a melltartó az, amit magunkhoz kell igazítani.
Íme a leggyakoribb tévhitek, amiknek bedőlünk, ha a melltartókról van szó.

1. Azt hisszük, oké, ha a melltartó kényelmetlen

Sajnos a legtöbb nő – különösen, ha nagyobb keblekkel rendelkezik – meg van győződve arról, hogy a melltartó a legkényelmetlenebb dolog a világon. Viszont ennek nem így kellene lennie. Csupán a megfelelő méretet kell megtalálnunk. Ez pedig azt jelenti, hogy a melleket a kosár teljesen körülöleli, a pánt pedig csak támogatja a megtámasztást, hisz nem ennek kell a „munka” nagy részét végeznie.  És persze a melltartónak igazodnia kell a személyes igényeinkhez, stílusunkhoz. Soha nem késő végre a megfelelő méretet hordani: ebben a cikkben hét tippel segítünk, hogy megtaláld a tökéletes melltartót.

2. Azt gondoljuk, a testünkben van a hiba

Nagyon gyakori, hogy ahelyett, hogy keresnénk egy másik melltartót, inkább testünkben keressük a hibát: „túl kövér vagyok”, „túl nagyok/kicsit a melleim”, „a szoptatás után megváltozott a testem”. Pedig a legfontosabb dolog, amit a melltartó illeszkedésével kapcsolatban észben kell tartanunk, az az, hogy a testünkhöz való és a tökéletes tartást nyújtó melltartót keressünk. Nem pedig egy-egy modellhez próbáljuk hozzáigazítani a testünket. Semmi gond nincs azzal, ha a kinézett melltartó épp nem tökéletesen passzol, mert rengeteg olyan stílus és forma van, ami jobban működhet.

3. Úgy gondoljuk, minél kevesebb időt kell melltartóban tölteni

Egy mell több mint egy kilót is nyomhat, ha D kosárméretű vagy annál nagyobb. Ez pedig az egész testre, de különösen a hátra nézve megerőltető. Ne feledjük, hogy a mellek mirigy- és zsírszövetekből állnak, és csak a bőr és a szalagok tartják őket. 

Ha kényelmetlenül érezzük magunkat melltartóban, lehet, hogy magával a melltartóval van a probléma. Ha jól illeszkedik, és textúrája is megfelelő, könnyedebbnek és magabiztosabbnak kell éreznünk magunkat, és szinte el is felejthetjük, hogy melltartó van rajtunk.

Ha el szeretnénk hagyni a melltartót, a szakértők szerint próbáljuk ki a sportmelltartókat, a varrás nélküli vagy póló melltartót, amelyek igazán kényelmesek.

1. Triumph, Flex Smart trikófelső, 20 000 Ft 2. Intimissimi, In Action Párnázott Brassiere Melltartó 19 990 Ft 3. Sloggi, Zero Feel trikófelső, 15 500 Ft

4. Csak akkor mossuk ki, ha koszos

Az, hogy milyen gyakran kell kimosni a melltartót, nem egy egzakt tudomány, de Dr. Alok Vij bőrgyógyász, a Cleveland Clinic szakértője szerint általános szabályként két-három viselés után érdemes kimosni őket. „A melltartó alatt rekedt elhalt hámsejtek, olajok és az izzadság a baktériumok és élesztőgombák pöcegödrévé válik” – magyarázza Dr. Vij. Ha nem mossuk elég gyakran, az foltokhoz és tartós szagokhoz vezethet a melltartón. Sőt, bőrirritációhoz, kiütésekhez vagy helyi bőrfertőzésekhez is vezethet az élesztőgombák vagy baktériumok miatt.

 5. A címke alapján vásárolunk

Címke alapján nem szabad melltartót vásárolni! Ahhoz, hogy lássuk, egy melltartó alakja és mérete megfelelő-e, fel kell próbálnunk, hiszen a melltartóméretek gyártónként eltérhetnek. Így érdemes megnézni az adott gyártó által használt mérettáblázatot. Mindenesetre a címkén lévő jelölés szerint a szám a mellkas kerületére vonatkozik, míg a betű a kosárméretre. A melltartóméretünket tehát a mellbőség és a mell alatti körméret alapján határozhatjuk meg. A méreten túl azonban a különböző stílusok is másképp illeszkednek a testhez. Pont úgy, ahogy bizonyos cipők kényelmesebbek a lábnak. Tehát ahelyett, hogy egy címkében bíznánk, menjünk el egy próbafülkébe, és szánjunk időt különböző fazonok felpróbálására.

6. Azt hisszük, a méretünk soha nem fog változni

Sokan meglepődve tapasztalják, hogy mellei évtizedek óta tartó következetesség után megváltoztak. Pedig a terhesség, a szoptatás vagy a menopauza vagy más hormonális változások mind okozhatják a mell méretének és alakjának megváltozását. Így előfordul, hogy az addig éveken keresztül bevált melltartóstílus vagy méret lehet, hogy már nem nyújt olyan tartást, mint régen. És ez teljesen normális!

Válasszunk bármilyen méretet vagy stílust, a legfontosabb dolog a melltartókkal kapcsolatban, hogy a viselője jól érezze magát a bőrében. Talán nem a legegyszerűbb dolog megtalálni a tökéletes melltartót, de ha egyszer rábukkanunk, nem fogjuk sajnálni a keresésére fordított időt.

Kiemelt kép: Getty Images