Izzadni képes robotokat vetnek be a legmodernebb sportmelltartók gyártásakor

Izzadó robotok? Ma már bármi lehetséges! Főleg, ha arról van szó, hogy sportmelltartónk a lehető legtökéletesebb és legkényelmesebb legyen.

Rég elmúltak azok az idők, amikor a sportmelltartó mindössze egy túlontúl szűk, leheletnyi streccsanyagot jelentett. Sokunk számára eddig is érthetetlen volt, hogy ha fehérneműk vásárlásakor tucatnyi eltérő kör- és kosárméretből válogathatunk, akkor a sportboltban miért muszáj az S-M-L triumvirátusával megelégednünk – most azonban imáink meghallgatásra találtak, a Nike ugyanis több mint hetven különböző kosárméretű sportmelltartót kezdett el gyártani. (Mi is megírtuk már egyébként, mi a tökéletes melltartó titka.)

Mellben erősebb, vagy egyszerűen csak nem konfekcióméretű nők ezrei sportolhatnak ennek köszönhetően komfortosabban mostantól (hogy mit használjunk alváshoz, itt írtunk). 

A fejlesztés pikantériája, hogy azt két elképesztő robot segítségével hajtották végre. A Brabot névre keresztelt robot olyan lágyszövetből készült, amely kifejezetten a női mellek puha szöveteit utánozza – ennek köszönhetően pedig a fejlesztők maximalizálni tudják a különböző sportmelltartók és az eltérő fazonok komfortszintjét. 

Brabot munkatársa, Hayley sem hús-vér kolléga a Nike-nál, hanem egy olyan robot, amely az emberi testhez hasonló módon ad le hőt, azaz izzadni képes. Hayley annak kitalálásában segíti a melltartók fejlesztőit, hogy a ruházatnak pontosan mely részeit lássák el több légáteresztő anyaggal.

Dr. Bridget Munro, a Nike kutatási igazgatója úgy fogalmazott az új fejlesztések kapcsán: „Többet tudunk a nők testéről, mint valaha. A női testtel kapcsolatos kutatásoknak, sporttudományi technológiáknak és az adatvizualizációnak hála jobban értjük már a nők igényeit, és több lehetőségünk van rá, hogy a lehető legjobb termékeket alkossuk meg számukra.” 

Kiemelt kép: Christopher Campbell/Unsplash