Bélrendszerünk szervezetünk érzékeny indikátora, mi több, a legújabb orvostudományi elméletek szerint a bél az „új agy”, vagyis bélrendszerünknek saját idegrendszere van, és nélküle nem működhetne megfelelően az immunrendszerünk sem. Ennek tudatában nem árt, ha odafigyelünk apróbb jelzéseire, és komolyan vesszük azokat egészségünk megőrzése érdekében.
  • Az agy és a bélrendszer között rendkívül összetett kapcsolat áll fenn, amelyet az enterális idegrendszer tesz lehetővé. 
  • Bélrendszerünk meghálálja, ha jól étkezünk, de ugyanígy visszajelzései is sokat elárulnak egészségi állapotunkról.
  • Nem kizárólag a székrekedés és a puffadás, az alábbi 5 tünet is jelezheti, hogy bélrendszerünkkel valami baj van. 

Az utóbbi évtizedekben számtalan tudományos tény látott már napvilágot az agy és a bélrendszer komplex kapcsolatát illetően, melyekből egyértelműnek látszik, az egészséges bél mentális és fizikai jóllétünkben is óriási szerepet játszik. A második agyunk, pontosabban az enterális idegrendszer ugyanis a bélrendszerünkben található több száz millió idegsejttel működik, emellett folyamatos, kétirányú kapcsolatot tart fenn az agyunkkal.

Azon túl, hogy befolyásolhatja például hangulatunkat és érzelmeinket, elsődleges feladata természetesen az, hogy az emésztésünkkel minden a lehető legnagyobb rendben legyen, akár a bélmozgásról, a véráramlásról vagy más funkciókról van szó. Ezek után nem is olyan meglepő, hogy

az egészséges élelmiszereket fogyasztó emberek jobb mentális állapottal rendelkeznek,

tehát jobban tesszük, ha minden esetben változatos étrendre törekszünk. Főleg, hogy vannak olyan élelmiszerek, melyek bélrendszerünkön keresztül kifejezetten javítják a hangulatunkat.

Ugyanígy a dolog fordítva is igaz, emésztési problémáinkból következtethetünk arra, hogy szervezetünk valamilyen oknál fogva nincs teljesen egyensúlyban, és ez a tévhitekkel ellentétben nem csupán a feldolgozott élelmiszerek miatt lehetséges. Ahogy az sem törvényszerű, hogy kizárólag puffadással és székrekedéssel jelezhet a testünk, ha valamilyen problémát észlel.

Amennyiben az alábbi 5 apró jelet tapasztaljuk, akkor gyanakodhatunk, hogy bélrendszerünk üzenni szeretne nekünk valamit, amire egészségünk szempontjából jobb, ha odafigyelünk. 

Egészségtelen bélrendszer? Erre az 5 tünetre figyelj!

1. Nyugtalankodó gyomor

Akár gázképződést, puffadást vagy egyéb emésztési problémákat tapasztalunk bizonyos ételek elfogyasztása után, ezek a tünetek mind arra utalnak, hogy a bélben található baktériumok nem képesek lebontani megfelelően a bevitt tápanyagokat. Noha a jó baktériumok számos fontos folyamatban elengedhetetlenek, a bél mikrobiomja káros mikroorganizmusokat is tartalmaz.

Ha felborul az ezek közti egészséges arány valamilyen betegség, gyógyszeres kezelés vagy diéta miatt, akkor az megzavarhatja a bélrendszer egyensúlyát. A gyomorpanaszok a gyenge, egészségtelen bélrendszer legjellemzőbb tünetei, ezért ha gyakran tapasztalunk problémát, érdemes inkább orvoshoz fordulni.  

egeszsegtelen_belrendszer 1

A sok cukor fogyasztása a bélrendszer káros baktériumainak elszaporodását okozhatja (Fotó: Canva)

2. Cukor utáni sóvárgás

Azt már eddig is tudtuk, hogy a cukor öregít, ám nagy mennyiségű fogyasztása még a káros baktériumok elszaporodását is okozhatja a bélrendszerben. A cukor túlzott fogyasztása krónikus gyulladást vált ki a szervezetben azáltal, hogy növeli a vércukorszintet és a gyulladásos citokinek termelődését, ami további egészségügyi problémák kialakulásához vezethet.

Ha úgy érezzük, a szokásosnál is jobban sóvárgunk a cukros, édes ételek után, akkor nagy a valószínűsége, hogy az említett káros baktériumok elszaporodtak a bélrendszerünkben. Az egyensúlyhiány hosszú távon még több emésztési panaszt eredményez, tehát a legjobb, amit tehetünk, ha jó időre elkerüljük a finomított cukros élelmiszereket. 

A bélrendszer súlyosabb problémákra is figyelmeztethet. Íme 4 bélprobléma, ami azt jelzi, hogy érdemes lenne tükrözésre mennünk.

3. Álmatlan éjszakák

És ha már bél-agy kapcsolat, ne feledjük, hogy az egészségtelen bélrendszer alvászavart is előidézhet, ami maga után vonja a krónikus fáradtságot és az egészségtelen ételek rendszertelen fogyasztását. A tudomány mai állása szerint ráadásul a bélrendszerből származik a szervezet szerotoninjának nagy része, ami befolyásolja a hangulatot és az alvás minőségét, de ugyanígy fordítva is igaz, hogy

a megfelelő pihenés elengedhetetlen a bélrendszer egészségéhez. 

Tehát éjszakai pihenésünk szempontjából egyáltalán nem mindegy, milyen rutinhoz igazodunk a nap folyamán. Ügyeljünk a megszokott rendszerre, amennyire csak tudunk, gyakoroljunk relaxációs módszereket, és mozgassuk át testünket. Tartózkodjunk a szabadban, és olykor tartsunk egy kis szünetet online jelenlétünkben, továbbá aludjunk napi 7-9 órát, hogy szervezetünk feltöltődhessen. 

4. Krónikus fáradtság

Bélrendszerünk mentális állapotunkra is hatást gyakorol. Az irritábilis bél szindrómában szenvedő betegek több mint fele például depresszióval, szorongással vagy alvási problémákkal is küzd, az összefüggés tehát egyértelműen kimutatható, és főként a bél-agy kommunikáció magyarázza.

Amennyiben hosszú távon krónikus fáradtságot tapasztalunk, ez lehet a másik legjellemzőbb tünet arra vonatkozóan, hogy felborult a bélrendszerünk egyensúlya.

A bélben található jótékony baktériumok ilyenkor nehezen jutnak hozzá a szükséges tápanyagokhoz a bevitt ételeken keresztül, melynek következtében a káros mikroorganizmusok fölénybe kerülnek, mi pedig állandóan fáradtnak érezzük magunkat.

5. Súlyingadozások 

Testünk több látható módon is figyelmeztethet a bélben zajló problémákra. A bőr panaszai és a testsúly ingadozásai is ilyen jelzésértékű tünetek, utóbbi különösen akkor, ha nem szándékos fogyásról vagy hízásról van szó. Amikor a bélrendszer kiegyensúlyozott – és nem változtattunk étkezési vagy sportolási szokásainkon – akkor nem következik be semmilyen drasztikus változás.

Ellenkező esetben azonban gyanakodhatunk, hogy a bél nehezen tudja felvenni a táplálékból származó tápanyagokat, a káros baktériumok túlszaporodása, a bélben lévő tápanyaghiány pedig súlygyarapodást vagy súlycsökkenést okoz. Mindenekelőtt próbáljunk meg a kellő pihenésre koncentrálni, figyeljünk oda testünk jelzéseire és egészségünkre, továbbá arra, hogy milyen ételeket fogyasztunk. És ha semmi más nem segít, a tünetek fokozódása esetén mindenképp konzultáljunk egy szakértővel. 

A bélrendszer az egyik első hely, ahol a gyulladás panaszt okozhat. Mutatunk 9 jelet, ami arra utal, hogy gyulladás van a szervezetedben. 

Kiemelt kép: Getty Images