Krónikus fáradtság, álmatlanság és a többi… Így mérgezhet meg a rossz munkahelyi légkör

Mindenkinek lehet rossz napja a munkában, amikor fejfájással vagy éppen ingerülten tér haza, de ha ezek a tünetek rendszeresek, sőt, egyéb panaszok is előfordulnak az életünkben, akkor nem árt elgondolkozni, hogy nem a munkahelyünk gyengít-e le minket.

Problémák az alvással

Amikor tartós stresszben élünk, a munkánk miatt túlterheltnek érezzük magunkat és a nyomás egyre csak nő rajtunk, az alvási szokásaink is megváltozhatnak. Ilyenkor a szorongás állapotába kerülünk, az elménk folyamatosan pörög, ezért éjjel sem tudunk kellőképpen pihenni. Akár pár óránként is felébredhetünk, visszaalvás helyett pedig a teendőkön és az aktuális problémákon kattog az agyunk. Álmatlanság esetén mindenképpen gondolkodjatok el azon, mi válthatja ki a problémát!

Küzdelem a fejfájással

Ahogy az izmaink képesek megfeszülni, úgy a fejünkben is jelentkezhet hasonló mechanizmus. A nyak és a váll stresszes szituációkban elnehezedik, görcsössé válik, amivel fájdalmat okozhat a fejben is. Ha napokig fennáll a probléma és úgy érzitek, hogy a fájdalomcsillapítók sem segítenek, valószínűleg máshol kell keresnetek a megoldást. Érdemes ilyenkor orvoshoz is fordulni.

Izomgörcsök 

Amikor mérgező munkahelyen dolgozunk, úgy érezhetjük, hogy minden egyes nap csatába indulunk. A testünk megfeszül, folyamatos készenlétben vagyunk, hogy ha kell, rögtön reagálni tudjunk a főnökünk kérdéseire vagy éppen egy furkálódó munkatárs megjegyzéseire. Mint amikor összeszorítjátok a fogaitokat egy-egy stresszes pillanatban, úgy feszül meg az egész testetek is ezekben a helyzetekben.

Romló mentális egészség

Minél több stressz ér bennünket, annál inkább romlik a mentális egészségünk. Ingerültebbek leszünk és a gondolkodásunk is negatívabbá válik, éppen ezért könnyebben jelentkezhetnek depressziós tünetek, innét pedig sokszor csak néhány lépés a teljes kiégés.

Gyakori megbetegedések

A folyamatos feszültség és a negatív gondolkodás köztudottan gyengíti az ellenálló képességünket. Az immunrendszerünk sokkal érzékenyebb lesz, így könnyebben megfázhatunk és gyorsabban elkaphatjuk a vírusokat is.

Csökkenő libidó

A stressz és az érzelmileg hullámzó hétköznapok a szexuális életünkre is hatással vannak. A nőknél jellemzően csökken a libidó, a férfiaknál szintén: kevesebb tesztoszteron termelődik a szervezetükben a feszültséggel teli időszakokban. Ez magyarázza, hogy miért változik az intim együttlétek száma, amikor a felek nehéz perióduson mennek keresztül.

Szűnni nem akaró fáradtság

Ördögi kör ez, olyan fáradtság, amelyet nem lehet sok alvással és hétvégi pihenéssel kiheverni. A levertség ebben az esetben egy fizikai tünet, amely hosszú távon képes megkeseríteni az életünket, főleg, ha folyton azt érezzük, hogy nincs megállás, miközben állandóan pihenésre vágyunk.

Emésztési zavarok

A fájó gyomor, a hasmenés vagy éppen a székrekedés mind magyarázatai lehetnek a folyamatosan jelentkező stressznek, ezek a tünetek pedig a közérzetünket és kedvünket is befolyásolják. Amikor idegesek vagyunk, gyakran érezhetünk gyomorgörcsöt is, ami, ha több héten keresztül is fennáll, komolyan átalakíthatja az evési szokásainkat.

Megváltozott étvágy

Az étvágyunk szorosan kapcsolódik az agyunkhoz, ami stressz estén teljesen máshogy reagál, mint normális esetben. Ilyenkor olyan hormonok szabadulnak fel, amelyek megnövelik az éhséget, valamint kifejezetten a cukros ételek iránti vágyat. A másik véglet, amikor az állandó gyomorgörcsök miatt alig eszünk valamit. Mindkét szokás nagyon szélsőséges és végtelenül rossz hatással van az egészségi állapotunkra.

Mit tehetünk, hogy javítsunk a helyzeten?

Szünet

Ha már észrevettétek magatokon a kellemetlen változásokat, gondoskodjatok egy kis szünetről. Igen, szünetről! Álljatok meg, kérjetek ki 1-2 nap szabadnapot vagy töltsétek a hétvégét teljes kikapcsolódással, a lényeg az, hogy vegyetek vissza egy kicsit a tempóból. Az elmének is szüksége van pihenésre, amikor kicsit regenerálódhat, és messze űzheti a hétköznapi gondokat. Menjetek társaságba, meditáljatok, mozogjatok és töltsetek időt a természetben, hogy ellensúlyozzátok a stressz okozta tüneteket!

Másképp gondolkodni

Nem könnyű egy romboló munkahelyen erőt és motivációt gyűjteni, de higgyétek el, nagyon sokat segít, ha az állandó negatív gondolatokat lépésről lépésre megpróbáljátok pozitívra cserélni. Ha nincs lehetőségetek munkát váltani, akkor meg kell birkóznotok azzal a helyzettel, amiben benne vagytok. Legyetek tudatosak, ne rágódjatok megállás nélkül azokon a dolgokon, amiken nem tudtok változtatni, keressetek inkább olyan kapaszkodókat (embereket, akiket szerettek vagy kellemes pillanatokat az adott napban), amelyek kicsit javíthatnak a közérzeteteken! És ami a legfontosabb: ne vegyetek magatokra mindent!

Ha nincs más megoldás: munkahelyváltás

Ha végképp nincs más megoldás, új munka után kell nézni. Az egészségi állapot nagyon sok mindent elárul az aktuális élethelyzetről, éppen ezért sose hagyjátok figyelmen kívül a testetek jelzéseit! Fogadjátok el, hogy van olyan mérgező közeg és munkakör, amivel nem érdemes tovább küzdeni, koncentráljatok inkább egy olyan jövőre, amiben testileg és lelkileg is jól érzitek magatokat.

 

Még több pszichológiai és életmód témájú cikket olvashattok a Nők Lapja Psziché magazin 2019/1-es számában!

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Getty Images

(huffpost.com)