Lehet tartós stresszben élni? Mennyire hat ránk negatívan az állandó idegeskedés?

A tartós stressz rossz életminőséghez, és ha nagyon drasztikusak akarunk lenni, akár korai halálhoz is vezethet. Ezért sem mehetünk el szó nélkül a téma mellett, de azért sem, mert a feszültség azon túl, hogy egészségtelen, könnyen megkeserítheti a mindennapjainkat, a szeretteinkkel, de még a hobbijainkkal töltött időnket is.

Az állandó és tartós stressz rossz hatással van a szervezetünkre és bizony a fizikai állapotunkat is rontja. Folyamatos feszültség alatt fáradékonyabbak, gyengébbek, túlhajszoltabbak, ingerültebbek és persze sokkal levertebbek vagyunk, mint általában. Ez aztán újabb stresszt generál, így máris benne találjuk magunkat egy nagyon kellemetlen spirálban, amiből nehezen lehet csak kitörni.

Melyek a tartós stressz jelei?

  • folyamatos aggodalom érzése
  • depressziós tünetek
  • döntések nehéz meghozása
  • nem reális félelmek
  • állandó szorongás
  • zavartság
  • szétszórtság, figyelmetlenség
  • indulatosság, agresszivitás
  • krónikus fáradtság, alvászavarok
  • étvágytalanság vagy éppen túlzott étvágy

Hogyan hat a működésünkre?

A stressz és a test

A fentiek fényében egyértelmű, hogy mennyire veszélyes a szervezetünkre nézve a tartós stressz. Figyelnünk kell a testünk jelzéseire, hiszen ha ezt nem tesszük meg, komoly betegségeket idézhetünk elő. A hirtelen felindultság, az agresszív és kifejezetten heves érzelmek (például a harag és a düh) megduplázhatják a szívinfarktus és a szélütés kockázatát, és elősegítheti a daganatos megbetegedések kialakulását is. Az állandó idegeskedés továbbá magas vérnyomást okozhat, a fáradtság és kialvatlanság fizikai következményeiről már nem is beszélve.

Nincsen bevált módszeretek arra, hogyan őrizhetnétek meg a nyugalmatokat a legfeszültebb pillanatokban? Ebben a cikkben ehhez nyújtunk segítséget.

A stressz és az immunrendszer

A túl gyakori idegeskedés az immunrendszerünket is megtámadhatja, emiatt pedig hajlamosabbak lehetünk a különféle betegségekre. Mivel rosszkedvűek, feszültek, fáradtak és ingerlékenyek vagyunk, és úgy általában rossz a közérzetünk, a szervezetünk is hasonlóan válaszol. A megfázás, a láz és a hosszabb ágybetegségek is jellemzőbben alakulnak ki azoknál az embereknél, akik folyamatos stressz alatt állnak.

Foglalkozzatok magatokkal minden egyes nap, hogy a stresszes pillanatokat feloldjátok! Korábbi cikkünkben nagyszerű tanácsokat adunk erre vonatkozóan. 

A stressz és a memória

A pozitív stressz kifejezetten jót tesz az agyműködésnek és a memóriánknak, hosszú távú és negatív érzéseket keltő feszültség esetén viszont vegyi anyagok halmozódnak fel az agyunkban, amelyek akár komolyan is károsíthatják a memóriaközpontot. A stressz továbbá leblokkol, így előfordulhat az is, hogy nem tudjuk előhívni az emlékezetünkből azokat az információkat, amelyekre szükségünk lenne. A mindennapos idegesség azonban nemcsak a memóriánkra, hanem a kreativitásunkra is hatással van. Ha azt érezzük, hogy le vagyunk fagyva és nem jönnek az ötletek, akkor gondoljuk végig, hogy vajon nem a stressz szab-e gátat az elménknek.

Segítsetek a gyerekeknek is, ha stresszes élethelyzetbe kerülnének! 

A stressz és a termékenység

A meddőséget gyakran magyarázzák krónikus stresszel. Több esetben bizonyították már orvosi vizsgálatok, hogy az érintett személyek reproduktív szerveivel semmiféle fizikai probléma nincsen, így a megoldás valahol máshol, mélyebben keresendő. Nem is gondolnánk, hogy az állandó feszültség mekkora hatással van a termékenységre, vagy hogy a kóros idegeskedés milyen mértékben szabhat gátat a testünknek, a hormonjainknak. A görcsölés és a túlzott stressz ezen a területen is komoly blokkot képezhet.

Van megoldás a feszültség oldására, régebbi írásunkban pontosan 7 tanácsot adunk ehhez.

A stressz és az öregedés

„Ne idegeskedj, árt a szépségednek!” – szokták mondani, és milyen igaz. A stressz ugyanis a bőrünkre, a hajunkra, sőt a körmeink állapotára is negatívan hat. A folyamatos idegesség szó szerint megmérgezi a testünket, sőt az agy öregedését is előremozdítja. Arról már nem is beszélve, hogy az ősz hajszálak előbukkanását és a szem alatti sötét karikák megjelenését is előidézheti.

Nem tudjátok, hogy mennyire kóros a stressz az életetekben? Derítsétek ki egy korábbi tesztünk segítségével!

Nyitókép: Getty Images

(psychologytoday.com)