A mentális egészségünk legalább annyira fontos, mint a fizikai és szellemi jólétünk. Az állandó rohanás, a szüntelen megfelelési kényszer vagy a pihenésre szánt idő elbliccelése könnyen válthat ki belőlünk szorongást, de akár depressziós tüneteket is. Több módon is tehetünk ellene.

1. Meditáció

A meditáció az egyik legjobb formája a mentális egészség megőrzésének. Javítja a figyelmet, kikapcsolja az agyat, csökkenti a szorongást, a stresszt és az érzelmi túlterheltséget, de a közérzetre is jó hatással van. Nem is gondolnátok, de napi 10 perc meditálás is hatással lehet az egészségetekre.

2. Kapcsolódások

Az emberi kapcsolatok kulcsfontosságúak, éppen ezért fontos arra törekedni, hogy ne szigeteljük el magunkat másoktól. Kommunikáljatok, éljetek társasági életet és törődjetek a szeretteitekkel, amennyit csak lehet! A lelketeknek is jót tesz majd!

3. Hálásnak lenni

Sosem szabad megfeledkeznünk arról, hogy köszönetet mondjuk az életünkben megtalálható értékes dolgokért. Örüljetek annak, amitek van, legyetek hálásak, és itt most nemcsak az anyagi és kézzel fogható javakra gondolunk!

4. Középpontban a test

Foglalkozzatok a testetekkel is, figyeljétek és adjátok meg neki a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenést! Ezen kívül kerüljétek a mérgező szokásokat és ha kell, szánjátok rá magatokat az orvosi vizsgálatokra is.

5. Mozgás

Az előző ponthoz kapcsolódva szót kell ejtenünk a mozgás fontosságáról is. Sokan egész nap ülünk, aminek köszönhetően könnyen eldeformálódhat a tartásunk, megfájdulhat a hátunk és a nyakunk, de a lábunk is bedagadhat. Nyújtsatok minden este – vagy akár reggel – 15-20 percet!

6. Nyitott szemmel

Néha észre sem vesszük és beleragadunk egy jól megszokott állapotba, amelyből aztán félünk kilépni. Pedig a komfortzónánk elhagyása egészen új utakra vihet minket. Sosem tudhatjátok milyen tapasztalatokat szerezhettek egy-egy új élménnyel, és az eddig ismeretlen utak kipróbálásával. Ne zárkózzatok el az új dolgoktól!

7. Egészséges étrend

Az egészségtelen, zsíros és szénhidrátdús ételek megterhelik a szervezetünket. Ettől aztán fáradékonyabbak és levertebbek leszünk. Válogassátok meg az étrendeteket és igyekezzetek rostokban, valamint vitaminokban gazdag ételeket (teljes kiőrlésű kenyér, zöldségek, gyümölcsök, magok, stb.) fogyasztani. Na és persze a napi folyadékbevitelről se feledkezzetek meg!

8. Valami új

Próbáljatok ki valami újat! Válasszatok egy eddig ismeretlen hobbit, önkénteskedjetek, olvassatok el egy olyan könyvet, ami nem áll annyira közel hozzátok, vagy utazzatok el valahova! A lényeg, hogy új impulzusok érjenek titeket.

9. A mindenható alvás

Az alváshiány mentális betegségekhez vezethet, sőt veszélybe kerülhet az agyi működésünk is. Ha a szervezetünk nem kap elegendő időt arra, hogy megpihenjen, akkor nem tud feltöltődni, felfrissülni. Aludjatok minden nap eleget!

10. Szeretni magunkat

Ki más is szerethetne minket a legjobban, mint mi magunk?! Ha megfelelő önbizalommal és önismerettel rendelkeztek, akkor könnyebben veszitek majd az akadályokat is, de a negatív gondolatok leküzdésében is fejlődhettek.

11. Akár segítséggel

Ha másképp nem megy, kérjetek segítséget! Nem szégyen felkeresni egy terapeutát, aki az életvezetési nehézségekben és a korábbi elakadásokban is utat mutathat. Dolgozzatok magatokon, megéri!

12. Csak pozitívan!

Nézzetek a világra és benne a saját életetekre pozitív szemmel! Koncentráljatok azokra a dolgokra és emberekre, akik valamilyen módon feltöltenek titeket, és végképp ne hagyjátok, hogy a rosszindulatú és energiavámpír személyek határozzák meg a mindennapjaitokat!

13. Nevetni ér!

A nevetés felér egy hatalmas boldogságlökettel, sőt kiváló stresszoldó is! Ne szégyelljetek hangosan kacagni, rengeteg energia fog felszabadulni belőletek, ami csak jó hatással lehet a mentális egészségetekre.

14. A természet ereje

A szabadban töltött idő a fizikai és mentális jólétünkre is pozitívan hat. A természet látványa, a csend és a nyugalom megtapasztalása igazi feltöltődés testnek és léleknek egyaránt. Arról nem is beszélve, hogy a gondolataitokat is rendezhetitek egy-egy séta, vagy kirándulás alkalmával.

Nyitókép: Thinkstock

(huffpost.com)