6 mérgező embertípus, akiktől jobb, ha távol tartjuk magunkat a munkahelyünkön

A jó munkahelyi kapcsolatok nemcsak a munkavégzést segítik, de befolyásolják azt is, hogy milyen a hangulatunk a hét nagy részében. Olykor nem árt bizonyos emberektől három lépés távolságot tartani. Mutatjuk, hogy a szakemberek melyik hat típustól intenek óva.

A folyton fecsegő

Számára unalmas az irodai munka, sőt egyenesen kibírhatatlan, ezért folyton a kedvenc sorozatairól vagy a párjáról és a gyerekeiről beszél. Ez azért baj, mert amikor ő elkezd mesélni, akkor az egész helyiséget és az összes kollégát egyszerre igyekszik lekötni, még akkor is, ha amúgy a többiek távolságot tartanának tőle. Ezeket az embereket jobban érdekli a társasági élet, mint a munka, azért nehéz velük dolgozni, mert amellett, hogy hátráltatják a munkavégzésünket, a saját feladataikat is elhanyagolják.

A mindent tudó

Az ilyen típusú emberek hajlamosak kicsit fennhordani az orrukat, és sok szituációban lenézni a többieket. Mivel ők „mindenhez értenek” és „mindent jobban tudnak”, nehéz velük beszélgetni és meggyőzni őket valaminek az ellenkezőjéről. Veszélyesek, hiszen úgy tartják, hogy másoknál sokkal okosabbak, sőt mi több, sosem hibáznak. Egoizmusuk irányítja őket, mellettük mindig csak másodhegedűsök lehetünk.

A mások ötleteiből élő

Egyértelmű, hogy nem szeretünk olyan emberekkel barátkozni, akik ellopják az elképzeléseinket, és ezzel szereznek jó pontot másoknál. Egy munkahelyen ez egy tipikus probléma, főleg, hogy az ilyen emberek nagyon elbűvölőek, kedvesek, és érdeklődőek tudnak lenni irányunkba. Nem árt azonban szemfülesnek lennünk, mert könnyen a bizalmunkba férkőzhetnek, mi pedig már csak azt vesszük majd észre, hogy a saját ötletünket a nevük alatt adták el.

A halogató

A halogató típus mindennel foglalkozik, csak éppen a munkájával nem. Segít minden apró problémában, megszervezi a céges partikat, de tanácsot ad lakásvásárlás vagy a párkapcsolatok terén is. A feladataikat kerülők nemcsak a vállalat egységét bontják meg, de hátráltatják a kisebb csoportok munkáját is, arról nem is beszélve, hogy zavarják a dolgozni akaró kollégákat. Vigyázzunk velük, mert könnyen elszívhatják a munkára szánt energiánkat az életük részleteivel és egyéb, kötelességeket elkerülő tevékenységgel.

Az energiaszívó

Ezek az emberek meglehetősen maguknak valók, sőt egészen ellenségesek, és féltékenyek tudnak lenni. Nem segítőkészek és támogatás helyett inkább zsörtölődnek és negatív megjegyzéseikkel árasztják el kollégáikat. Ez a legtöbbünknél szellemi kimerültséget, frusztrációt és felesleges energiaveszteséget okoz.

A mártír

A mártír hajlamos megállás nélkül dolgozni, akár mások helyett is elvégezni a munkát és a nap legnagyobb részében – amíg mondjuk mások lazítanak – ő csak gürizik. Legyünk velük óvatosak, mert bizonyos pillanatokban akár a szemünkre is vethetik, hogy ők mennyi mindent megtesznek, amíg mi csak „szórakozni járunk be”. Ez az embertípus hajlamos a nyilvános szenvedésre és arra, hogy tudassa velünk, ő az áldozat.

Nyitókép: Thinkstock

(huffingtonpost.com)