vastagbeltukrozes-kolonoszkopia

4 bélbaj, ami azt jelzi, hogy érdemes lenne tükrözésre mennünk

Már 45 éves kor előtt is életbevágóan fontos lehet elvégeztetni a vizsgálatot.
  • A vastagbélrák előfordulása egyre gyakoribb a fiataloknál is.
  • Életet menthet a vastagbéltükrözés, azaz a kolonoszkópia a gyors felismerés által.
  • 45 év fölött ajánlott a vastagbéltükrözés rendszeres ismétlése, egyeseknek azonban már fiatalabb korban érdemes lehet szűrésre járniuk.

Sok helyen olvasni, hogy a fiatalok körében is világszerte egyre gyakoribbak a bélbetegségek. Szakértők szerint ennek okai elsősorban az életmódban keresendők: gyakran rossz minőségű ételeket és azokból is túl sokat eszünk, valamint keveset mozgunk. A vastagbéltükrözés, bármennyire félelmetesen is hangzik, életbevágóan fontos vizsgálat lehet, így érdemes elvégeztetnünk az alább összegyűjtött tünetek esetén.

Azoknak azonban, akiknek közeli rokona szintén küzdött már valamilyen bélbetegséggel, kifejezetten ajánlott mielőbb megvizsgáltatniuk magukat. Egyes orvosok ajánlása szerint

azt kell kideríteni, hogy a szóban forgó rokon hány éves korában betegedett meg, és nekünk ezen életkor elérése előtt legalább 10 évvel érdemes jelentkeznünk szűrővizsgálatra – de legkésőbb 40 éves korunkban.

Ha tehát az egyik szülőnket 48 éves korában vastagbélrákkal diagnosztizálták vagy nagyméretű polipokat találtak nála, akkor nekünk bizony már 38 évesen szükséges lehet leellenőriztetnünk beleink egészségét. Ha csak 55 éves korában betegedett meg a hozzátartozónk, akkor viszont ne várjunk 45-ig, hanem mindenképp menjünk el már a 40. életévünkben vastagbéltükrözésre!

Korai felismeréssel megelőzhető a bél megbetegedése

Mindehhez persze nagyon fontos, hogy szeretteinkkel nyíltan beszéljünk az egészségünkről, és mindig tájékoztassuk őket a vizsgálatainkról és azoknak eredményeiről – már csak a saját mentális egészségünk és az ő testi épségük érdekében is.

vastagbeltukrozes-kolonoszkopia

Fotó: Peter Dazeley/Getty Images

Amennyiben már betöltöttük a 45-öt, és nem érzékeljük magunkon az alábbi tüneteket, akkor is érdemes lehet más típusú szűrővizsgálatokra bejelentkeznünk. Javasolt átnézetnünk a keringésünket, a tüdőnket és gyakorlatilag minden nagyobb szervrendszerünket.

A legfontosabb kockázati tényező ugyanis bármilyen betegség esetében a túl késői felismerés.

Felmérések szerint rendszeres szűréssel a vastagbélrák kockázatát legalább 50%-kal csökkenthetjük. Mindez azért nagyon fontos, mert amerikai adatok szerint az 1990-es években születetteknél már kétszer nagyobb a vastagbélrák és négyszer nagyobb a végbélrák kockázata, mint az 1950-es években születetteknél. De Magyarországon is az egyik legveszélyesebb daganattípusnak számít: minden évben körülbelül 7500-8000 új beteggel számolhatunk, és becslések szerint ötezernél is több magyar hal meg ebben a betegségben – írja a HáziPatika.

Bármilyen apró aggályunk is van tehát, érdemes arról az orvosunkkal konzultálnunk. Ezután ő megállapíthatja, hogy számunkra valóban indokolt-e a vastagbéltükrözés!

4 tünet, ami okot adhat vastagbéltükrözés elvégzésére

A vastagbélrák megelőzhető – rendszeres szűrővizsgálatok segítségével. Amennyiben az alábbi tüneteket észleljük magunkon, érdemes lehet bejelentkeznünk vastagbéltükrözésre!

1. Véres széklet

A székletben lévő vér nem mindig utal rákra, de lehet annak a jele. Ha csak kevés vért is, de látunk a vécépapíron, akkor is érdemes utánajárnunk, mi okozhatja. Akár élénkpiros, akár sötétbarna vérről van szó, esetleg fekete, kátrányos székletet tapasztalunk, szóljunk róla az orvosnak!

2. Tartós bélrendszeri elváltozások

Bármilyen tartós változást a székelési szokásainkban és a székletünk tulajdonságaiban (gyakoribb vagy ritkább ürítés, a széklet alakjában vagy állagában mutatkozó eltérés stb.) érdemes kivizsgáltatnunk. A tartós székrekedés például igen jellemző jele a bélrendszeri megbetegedéseknek.

Amennyiben az elváltozások néhány napnál tovább fennállnak, előbb minden bizonnyal székletvizsgálatot kell elvégeznünk, és az orvos csak ez alapján javasolhatja majd (ha szükségét látja ennek) a vastagbéltükrözést.

3. Hasi fájdalom vagy fogyás

A megmagyarázhatatlan hasi fájdalom is aggodalomra adhat okot. Hirtelen fogyás esetén is kulcsfontosságú, hogy mielőbb felkeressük orvosunkat!

4. Egyéb betegségek (például vashiányos vérszegénység, IBD stb.)

A vashiányos vérszegénység – bár a menstruáció miatt rendkívül gyakori a fiatal nők körében – néhány esetben komoly bajt jelezhet. Férfiaknál a vashiány okát minden esetben fontos kivizsgáltatni!

Amennyiben valamilyen gyulladásos bélbetegségünk van (vagy volt), szintén érdemes már 40 éves korunk környékén elvégeztetnünk a vastagbéltükrözést. Bármilyen a beleket érintő gyulladás elősegítheti ugyanis a vastagbélrák kialakulását.

Ha valamilyen betegség következtében sugárral kezelték testünk hasi területeit, szintén érdemes lehet megnézetni a beleinket. Mondanunk sem kell, hogy amennyiben korábban átestünk rákos megbetegedésen, szintén kiemelten fontos, hogy rendszeresen részt vegyünk szűrővizsgálatokon.

Figyelem! Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalod, mindenképp konzultálj az orvosoddal! Csak szakember állíthat fel biztos diagnózist, és a megfelelő kezelésről is kizárólag ő dönthet!

Fájdalmas ürítés? Ahogyan írtuk, a megváltozott székelési szokások is indokolhatják a vastagbéltükrözés mielőbbi elvégzését.

Kiemelt kép: Getty Images