Milyen célt szolgálnak testünk „undorító” dolgai?

A legkellemetlenebbnek tartott testi funkciók is jó célt szolgálnak.

A Huffington Post orvosok segítségével gyűjtötte össze, melyek azok a testi funkciók, amelyeket a nyugati kultúrában általában szégyellni szoktunk – annak ellenére, hogy nagyon fontos szerepük van az egészséges működésünkben. Nézzük, melyek ezek!

Fülzsír

„A fülzsír nemcsak hogy normális, hanem egyenesen szükséges is számunkra, hiszen megvédi a fület azoktól a dolgoktól, amelyek kárt tehetnének a dobhártyában, mint például a por, a szőrszálak vagy az apró rovarok” – mondta Dr. Jaclyn Railsback, a Cleveland Clinic Florida Weston Kórház belgyógyásza.

Amennyiben azonban túl sok termelődik belőle, a fülzsír (azaz cerumen) füldugulást okozhat, de ilyenkor sem érdemes semmilyen idegen tárgyat, még tisztítópálcikát sem a hallójáratba dugdosni – ez ugyanis esetenként csak ronthat a helyzeten, sőt, akár sérüléseket is okozhat a dobhártyán. Amennyiben eldugult a fülünk, inkább keressünk fel egy fül-orr-gégészt, aki pillanatokon belül, könnyedén és fájdalommentesen kitisztítja a hallójáratunkat! „Hacsak nem áll fenn súlyos állapot, például halláskárosodás vagy fertőzés, a legtöbb esetben a legjobb, ha békén hagyjuk a fülzsírt” – szögezte le Railsback.

 

Orrváladék

Az orrunkba gyakran kellemetlenül beleszáradó váladék ugyanaz az anyag, amelyet természetes módon termelnek a szájban, a torokban, az orrban és az orrmelléküregekben is található sejtjeink. „Ez a váladék fontos szerepet játszik a felső és alsó légutak védelmében – hangsúlyozta Railsback. – Csúszós állaga segít csapdába ejteni a potenciális irritáló anyagokat, és mivel speciális antitesteket és fehérjéket is tartalmaz, ezek segítségével fel is veszi a harcot a légutakba kerülő káros baktériumokkal szemben.”

Railsback hozzátette: az egészséges orrváladék általában híg és áttetsző, és csak betegség esetén válik sűrűvé és elszíneződötté – és ekkor általában légzési nehézséget is okoz.

Mellbimbóváladék

Nem mindenkinek váladékoznak a mellbimbói, azonban azok, akiknek nemrég született kisbabájuk, nagy valószínűséggel megtapasztalják ezt a jelenséget. „A szoptatás kezdeti szakaszában a szervezet inkább termel több tejet a kelleténél, mint kevesebbet” – magyarázta Dr. Whitney Casares. A mellbimbók szivárgása tehát a szoptatási folyamat természetes velejárójának tekinthető, és semmi komoly gondra nem utal.

Abban az esetben viszont, ha másfajta váladék szivárog a mellbimbóból, vagy ha mindez fájdalommal is jár, mindenképpen keressünk fel egy orvost a problémával.

Szellentés

A gázképződés, bár igen kínos helyzeteket okozhat, az emésztési folyamat természetes velejárója. „(A gázképződés) egy módja annak, hogy a szervezetünk mind a lenyelt levegőtől, mind az emésztetlen ételek erjesztett melléktermékeitől megszabaduljon” – mondta Dr. Brett Mendel gasztroenterológus.

A gázképződés mértéke egyénenként nagyon eltérő lehet: nagyban befolyásolhatja például az egyén étrendje, az aktivitási szintje, hogy szed-e gyógyszereket, és így tovább… És bár magas rosttartalmú étrenddel sokat tehetünk a bélrendszer és a mikrobiom jobb egészségéért, fontos, hogy észrevegyük, ha testünk esetleg túlzott gázképződéssel küzd.Túlzott gázképződésről akkor beszélünk, ha valaki naponta 20-nál többször szellent (ezt visszatartani azonban egyáltalán nem ajánlott, hiszen ezzel további gondokat, például  puffadást okozhatunk), és bár általában a már említett, magas rosttartalmú étrend okozza, néhány ritka esetben más problémákra, például Crohn-betegségre is utalhat a többlet. „A puffadáshoz és hasi fájdalomhoz vezető túlzott gázképződés komoly egészségügyi állapotok jele lehet, amit ajánlott megbeszélni orvosunkkal” – mondta Mendel.

Böfögés

„A böfögés a szervezet módja arra, hogy a felesleges gázokat kiürítse a gyomorból. Amikor lenyeljük az ételt vagy az italt, az a nyelőcsövön keresztül a gyomorba kerül, ahol a gyomorsav és az emésztőenzimek azon dolgoznak, hogy az ételt tápanyagokra bontsák, ezen folyamat során pedig gáz keletkezik” – foglalta össze Railsback. A böfögés tehát szintén teljesen természetes és hasznos a szervezetünk számára, visszatartásával pedig a gyomor túlpuffadását okozhatjuk.

Napi néhány alkalom teljesen normálisnak számít belőle, de érdemes odafigyelni, ha szokatlan növekedést észlelünk a mértékében. „Bár a böfögés normális funkció, bizonyos állapotokhoz, például refluxhoz, emésztési zavarokhoz, gyomorhuruthoz, fekélyekhez és irritábilis bél szindrómához is társulhat” – mondta Railsback.

Hüvelyi folyás

„A szervezet a hüvelyváladék segítségével szabadul meg az elhalt sejtektől és baktériumoktól, tartja tisztán a hüvelyt és előzi meg a fertőzéseket” – összegezte Casares. Amennyiben tehát a mosdó használatakor némi áttetsző, kocsonyaszerű folyást észlelünk, az csupán az egészséges reproduktív rendszer egyik jele.

Casares hozzátette, hogy amennyiben viszont a folyás kellemetlen szagú, színes, vagy viszketést okoz, akkor érdemes lehet egy orvos véleményét kikérni ezt illetően.

Genny

Staphylococcus (bakteriális fertőzés) vagy folliculitis (szőrtüsző fertőzés) esetén gyakran gennyet termel a szervezet, ami, bár meglehet, hogy nem a legszebb látvány, valójában jó dolog. „A sebből távozó fehér anyag, amelyet gennynek nevezünk, valójában a védekező fehérvérsejtek tömörülése, amely azért jön létre, hogy a fehérvérsejtek elpusztíthassák a baktériumokat” – mondta Dr. William Li orvos.

Ha a seb a normális módon gyógyulásnak indul, akkor a genny szagtalan és színtelen, amennyiben azonban a seb elfertőződik, forró tapintásúvá válhat, a genny pedig szagossá. Ekkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni a seb kitisztítása és a megfelelő kezelés megkezdése érdekében.

Salak

„A székletürítés a szervezetünk mechanizmusa arra, hogy megszabaduljon az emésztésre alkalmatlan anyagoktól, a normális székletürítés pedig napi háromtól heti háromszori alkalomig terjedhet” – foglalta össze Mendel.

A széklettáblázat (Bristol Stool Chart) szerint ideálisnak számít a „repedéses kolbászszerű”, a „sima, puha kolbász vagy kígyószerű” típusú széklet. A székletürítésben bekövetkező változások az általános egészségi állapotról árulkodhatnak, így ha például krónikus székrekedéssel vagy hasmenéssel küzdünk, esetleg véres a székletünk, érdemes ezt azonnal jelezni az orvosunknak.

Kiemelt kép: Catherine McQueen/Getty Images