Tablettába rejtett kamera válthatja ki a rettegett vastagbéltükrözést

Sokakat elrettent a szűrővizsgálaton történő részvételtől a kolonoszkópia (vastagbéltükrözés) kellemetlen eljárása. Most erre találtak egy könnyű és fájdalommentes alternatív megoldást.

Egy aprócska kamera, amely belefér egy gyógyszer méretű kis kapszulába forradalmasította a rákszűréseket Skóciában. Már több, mint kétezer betegen próbálták ki a PillCam-et (tabletta + kamera) a hagyományos invazív megoldás, a sokak által rettegett kolonoszkópia (vastagbéltükrözés) helyett. A colon capsule endoscopy (CCE) nevű vizsgálat bevezetése lecsökkentette a várakozási időt a bélrák vizsgálatokra és gyorsabb diagnózist tesz lehetővé, ami nagyon fontos tényező a betegség elleni küzdelemben. 

A bélproblémák vizsgálatára alkalmas hagyományos módszerek invazív (a beteg testébe szúrással vagy vágással behatoló) eljárások, amelyekhez a pácienst el kell bódítani. Akinek volt már vastagbéltükrözése, az tudja, hogy nem kellemes élmény. A PillCam-et a kórházban nyeli le a páciens, de utána egyből hazamehet és ott várhatja meg, amíg az eszköz odabent dolgozik. A kamera „a hagyományos módon” távozik a szervezetből, miután végigment az emésztőszerveken. 

A páciensek elmondása alapján az eljárás teljesen fájdalommentes és egyáltalán nem kellemetlen, bár ugyanolyan előkészítést igényel, mint a hagyományos kolonoszkópia. A koronavírus járvány miatt jelentősen visszaesett az ilyen jellegű, feltáró vizsgálatok száma, ezért nagyon fontos előrelépés, hogy az új technológia segítségével lehetővé válik a páciensek mielőbbi vizsgálata és kezelése.

A kamera másodpercenként 2-6 képet tud készíteni és bár Skóciában főként bélrák vizsgálatokhoz használják, más problémák észlelésére is alkalmas, mint például a Crohn betegség, vérszegénység és belső vérzés.

PillCam endoszkópos kamera (Fotó: Jeffrey Greenberg/Education Images/Universal Images Group/ Getty Images)

Az egyik leggyilkosabb betegség elleni küzdelmet segíti

A vastag-és végbél daganatok a tüdődaganatot követően a második leggyakoribb halált okozó daganatfajták, mind világszerte, mind Magyarországon. Évente közel 9000 új vastagbélrákot diagnosztizálnak hazánkban, ami közel 5000 halálesetért felelős. A kezelésük az elmúlt 30 évben jelentős javuláson ment keresztül és a modern onkológiai terápiáknak köszönhetően a halálozási arány mintegy 25 %-kal csökkent ezen időszak alatt. 

A terápiás lehetőségek folyamatos fejlődése mellett ugyanakkor nem lehet eleget hangsúlyozni, mennyire fontos a daganat minél korábbi felismerése és kezelésének megkezdése. Ehhez elengedhetetlenek a rendszeres szűrővizsgálatok, amelyek azonban – például a kolonoszkópia esetén – sokszor kellemetlenek, vagy akár fájdalmasak is lehetnek és ez sokakat elriaszt attól, hogy részt vegyenek rajta. A PillCam ezért is forradalmi találmány, hiszen a kellemetlen vizsgálati eljárás kiiktatásával talán többen fognak szűrővizsgálatra járni

Forrás: diyphotography.net, Kiemelt kép forrása: Getty Images