Itt a csodaital eddig nem ismert pozitív hatása.
  • Egyre többet olvasunk arról, hogy a fermentált élelmiszerek, például a kombucha milyen jót tesznek a szervezetnek.
  • A kombucha általános egészségjavító hatása igen széles körű. 
  • Most a kombucha újabb pozitív tulajdonságát mutatták ki.

Egyre inkább tisztában vagyunk azzal, hogy bélrendszerünk egészsége milyen jelentős hatást gyakorol az egész szervezet jóllétére, és egyre több olyan kutatás is folyik, melyben a szakemberek a lehető legegészségesebb mikrobiom kialakításának útjait keresik.

A csodálatos kombucha

A kombucha az egyik legnépszerűbb nem alkoholos ital a világon. Ezt a gombaalapú, fermentált italt itthon is egyre többen készítik házilag is. Az aromás, szuperegészséges ital vonzerejének nagy része abban rejlik, hogy probiotikumokkal látja el a bélrendszert. Amellett, hogy mindez jó hatással van az emésztésre, egyre több egyéb pozitív hozadéka is ismert. Egy 2023-ban végzett klinikai vizsgálat például megállapította, hogy a kombucha és a szénhidrátban gazdag ételek kombinációja négy hét után csökkentette az éhgyomri vércukorszintet a placebóhoz képest, azaz ennek a nagyszerű italnak akár a cukorbetegség (kiegészítő) kezelésében is szerepe lehet. Egy másik, általánosabb klinikai vizsgálat azt is megállapította, hogy a fermentált élelmiszerekben, köztük a kombuchában gazdag étrend fogyasztása növelheti a mikrobiom sokféleségét, és csökkentheti a gyulladásos markerek számát is, ami megint csak nem elhanyagolható előny. 

Kombucha és zsírok

De a pozitív hatásokank itt még nincs vége. Egy új vizsgálatból most az derült ki, hogy a kombucha nemcsak a mikrobiom egészségét támogatja, de a zsíranyagcserére is nagyon kedvező hatással lehet. Egy új, kerekesférgeken végzett tanulmány bizonyítékot talált arra, hogy a kombucha az étrendhez kiegészítésként hozzáadva egészen átalakíthatja az állatok anyagcseréjét. A kísérletben a kombuchával is táplált állatok zsírraktárai jelentősen csökkentek, és a vizsgálatokból az is kiderült, hogy mindez nem a tápanyagok csökkent felszívódásának volt köszönhető. A hatás a férgek bélrendszerében termelődő zsírbontó fehérjék számának emelkedésének tudható be. Ez a hatás nagyon hasonló ahhoz, amilyet a különféle (időszakos) böjtök váltanak ki a szervezetben. Ez a vizsgálat kulcsfontosságú ahhoz, hogy megértsük, milyen molekuláris mechanizmusok állnak a kombucha pozitív hatásai mögött” – mondta el Rachel DuMez-Kornegay molekuláris biológus és csapata.

Kombucha és mikrobiom

Az elmúlt években az élő baktériumokat tartalmazó probiotikumok és a bélmikrobiomot tápláló prebiotikus étrend-kiegészítők forgalma ugrásszerűen megnőtt, mert kutatások és személyes tapasztalataink is azt mutatják, hogy ezek az élelmiszerek nagyon jót tesznek nekünk. Ugyanakkor messze vagyunk még attól, hogy teljesen értsük bélrendszerünk titkait, és a tudósok is csak a felszínét kapargatják ennek a feltörekvő területnek. Még feltárásra vár például, hogy pontosan mi változtatja meg a mikrobiom összetételét, és hogy hogyan lehet ezt kívülről manipulálni. Bár egyes kutatások szerint a probiotikumok javíthatják az immunrendszer egészségét, esetleg kezelhetik a gyomor-bélrendszeri rendellenességeket, az eddigi eredmények ezzel kapcsolatban még nem teljesen egyértelműek.

Nem minden kombucha jó

Ami konkrétan a kombuchát illeti, néhány kisebb tanulmány szerint az ital jótékony hatással lehet a nyugati típusú étrendet fogyasztók bélrendszerének egészségére, de szinte az összes eddigi kutatást állati modelleken végezték, ezért az eredményeket fenntartásokkal kell kezelni. Fontos figyelembe venni azt is, hogy nem minden kombucha készül egyformán, ráadásul sokféle formában, a mikrobiális indítóanyagok különböző összetételével állítják elő őket. Ha az italt nem tartják megfelelő hőmérsékleten, ezek a jótékony mikroorganizmusok könnyen elpusztulhatnak, mielőtt elfogyasztanánk őket, és nagy a valószínűsége annak is, hogy a bolti forgalomban, készre csomagolt formában kapható italok is sokat vesztenek jótékony hatásukból. Ennek alapján mielőtt a boltba szaladnánk kombucháért, hogy erre a finom italra bízzuk nyári formánk elérését, először inkább változtassunk étrendünkön, mozogjunk többet, és készítsünk otthon magunknak kombuchát. 

Ha nemcsak a kombucha, de más fermentált élelmiszerek is lázba hoznak, ezt a korábbi, kimchi-témájú receptgyűjteményünket ajánljuk a figyelmedbe!

Kiemelt kép: Getty Images