fiatalít hozzávaló elhagyása

Fiatalabbnak tűnhetsz, ha ezt az egy hozzávalót elhagyod az étrendedből

Nem hiába tartja a mondás, hogy az vagy, amit megeszel, hiszen ma már tudományosan is igazolt, hogy a bevitt élelmiszerek miként mértékben hatnak szervezetünkre. Bőrünk, szív- és érrendszerünk, anyagcserénk, hormonjaink, de még mentális egészségünk is visszatükrözi az elfogyasztott tápanyagok minőségét, ám van egy hozzávaló, amely minden más összetevőnél jobban befolyásolja sejtjeink élettartamát.

Az egészséges táplálkozásról nem lehet eleget beszélni, de ha az életmódváltástól elrugaszkodunk, akkor is számtalan összefüggésről olvashatunk a különféle élelmiszerek és testünk működése kapcsán. Legutóbb például kutatások alapján feltártuk, mely ételtípus lehet a hosszú élet titka, milyen egészséges élelmiszerekkel javíthatunk kedélyállapotunkon, de azokat a hozzávalókat is összegyűjtöttük, melyek elengedhetetlennek számítanak 40 éves kor felett.

A sort szinte a végtelenségig folytathatnánk, hiszen az elfogyasztott élelmiszerekből származó tápanyagok teszik lehetővé sejtjeink megfelelő működését a hajszálaktól kezdve az izmokon és csontokon át egészen az immunrendszerig. 

Talán nem is vagyunk tudatában, de nap mint nap újjáépítjük testünket a sejtek pótlásával, melyek egészsége nagyban függ attól, hogyan étkezünk.

Az ultrafeldolgozott, tápanyagszegény élelmiszerekkel nem támogatjuk kellőképpen szervezetünket, de egy ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag, teljes értékű étrendet biztosan meghálál a testünk, és kevésbé lesz érzékeny a különféle betegségekre vagy az idő múlására.

Az adalékanyagok, színezékek, aromák, édesítőszerek és hormonok ugyancsak hozzájárulnak sejtjeink korai öregedéséhez, de egy hozzávalóval kifejezetten óvatosan kell bánnunk, ha meg szeretnénk őrizni nem csupán egészségünket, de fiatalos megjelenésünket is.

Már elég, ha ezt az egy hozzávalót kerülöd

fiatalít hozzávaló elhagyása

Fotó: Canva

Ha fejben esetleg már találgattatok, akkor megerősítjük, hogy bizony a cukorról van szó, melynek bár sokféle formája létezik, a nők esetében leginkább a borban, csokoládéban, üdítőben és kávéban megtalálható hozzáadott cukrok jelentik a legfőbb problémát.

Amit már kevesebben tudnak, hogy a cukor az olyan magas keményítő- és szénhidráttartalmú ételekben is megtalálható, mint a kenyérfélék, a burgonya és a tészta, de az előre csomagolt élelmiszerek sem maradnak ki a felsorolásból. A cukorfajták, így a glükóz, a fruktóz vagy a maltóz fogyasztása hatással van bőrünk egészségére, ugyanis hosszú távon összefüggésbe hozhatók a sejtek öregedésével.

A felesleges cukor károsíthatja a sejtek szerkezetét és működését, beleértve a kollagénrostokat is, melyek a bőr rugalmasságáért felelősek. 

A cukor molekulái ráadásul reakcióba léphetnek a fehérjékkel, károsítva a fehérjerostokat, mely szintén gyorsíthatja a bőr öregedését. Ezt a folyamatot a tudomány glikációnak nevezi, ez a jelenség fokozza a gyulladást szervezetünkben, hála az olyan ételeknek, melyek rövid idő alatt cukorrá alakulnak a véráramban.

Amikor az elfogyasztott cukor a fehérjékhez kötődik, úgynevezett AGE-molekulák jönnek létre (glikációs végtermékek), ezek okolhatók például a bőr rugalmasságának csökkenéséért, a mélyráncok kialakulásáért és a kollagénfehérjék károsodásáért, de a vesékre, a porcokra, az erekre és az agyműködésre is negatív hatással vannak. 

Mit tehetünk a glikáció ellen?

Minél több cukrot fogyasztunk, annál több káros AGE-molekula képződik a szervezetünkben, ám ennek tudatában egyúttal a megoldás is ott van a kezünkben. Mivel a bőr feszességéért felelős kollagén és az elasztin van leginkább kitéve az AGE-mokekulák káros hatásainak, már egyetlen hozzávaló, pontosabban a cukor kiiktatásával ellensúlyozhatjuk a bőrünkön keletkezett károkat. 

Ha tehát azt tapasztaljuk, hogy bőrünk rugalmatlan és érdes, elszaporodtak rajta a barna foltok, ráadásul bármivel próbálkozunk, dehidratált és ráncos marad, akkor próbáljuk ki a teljes cukorstoppot, mellyel mérsékelhetjük a kollagénrostok idő előtti károsodását. Vizsgáljuk meg figyelmesen a rejtett cukrokat étrendünkben, mivel gyakorlatilag a legártatlanabb ételekben, például a joghurtban, a szószokban vagy a vacsorához elfogyasztott pohár borban is tetten érhető valamelyik típusa. 

A cukor csökkentésével párhuzamosan növeljük étrendünkben a fehérjéket, fogyasszunk napi 2-3 liter vizet, emeljük az A-, C- és B-vitamin mennyiségét – ezek támogatják leginkább szervezetünk kollagéntermelését – és nem utolsó sorban szánjunk elegendő időt a pihenésre, a regenerálódásra. 

Válts bőrápolási rutint idén tavasszal! Mutatjuk a legjobb fiatalító hatóanyagokat, melyeket a napsütéses időszakban is bátran alkalmazhatsz. 

Kiemelt kép: Getty Images