hangulatjavító

Felejtsd el a csokit! Hangulatjavító élelmiszerek, melyek boldoggá tesznek

Régóta tudjuk, hogy az ételek élvezete boldogsághormont szabadít fel a szervezetünkben, de bizonyos élelmiszerek fogyasztása célzottan hat a mentális egészségünkre.

Szorult helyzetben, amikor nem fog az agyunk vagy egy kis boldogsághormonra van szükség, életmentőként gyakran előkerül a fiók mélyén lapuló csokoládé. Az édességekről egyébként is köztudott, hogy a bennük lévő cukor miatt javíthatnak hangulatunkon, de a táplálkozáspszichológia szerint sokkal nagyobb figyelmet érdemelnének azok az élelmiszerek, melyek nem cukrozott vagy feldolgozott termékek, mégis pozitívan hatnak mentális egészségünkre.

A terület úttörője, Dr. Uma Naidoo szerint a depresszió, a szorongás, de még a poszttraumás stressz zavar is enyhíthető, ha apró változtatásokat eszközölünk az étrendünkben. Legutóbb a táplálkozást övező tévhiteket döntöttük meg, ezúttal pedig olyan ételeket mutatunk, melyekről nem is gondolnánk, hogy egy rossz napon örömet szerezhetnek. 

Az agy és a belek kapcsolatban állnak

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy az egészséges táplálkozás javítja a hangulatunkat – különösen a mediterrán étrend csökkenti a depresszió kockázatát –, míg a feldolgozott élelmiszerek vagy a gyulladást előidéző diéták miatt megnövekedhet a betegségek kockázata. Az eredmények a bél-agy kapcsolat egyre alaposabb megismerésére támaszkodnak, melyből egyértelműnek látszik, az egészséges bél óriási szerepet játszhat a hangulat szabályozásában, így a mentális jóllétünkben is.

A hangulatért felelős szerotonin ingerületvivők receptorainak több mint 90%-a ugyanis a bélben található,

ezért sem meglepő, hogy az egészséges élelmiszereket fogyasztó emberek jobb mentális állapottal rendelkeznek. Természetesen nincs egyetlen csodatevő tápanyag, amely azonnal enyhíti problémáinkat, tehát minden esetben a változatos étrendre kell törekednünk, de azért nem árt olykor becsempészni a heti menübe az alábbi hangulatjavító élelmiszerek, tápanyagok valamelyikéből.

Hangulatjavító ételek a csokoládén túl

Lazac

Az ómega-3 zsírsavakról tudományosan is bizonyították a vizsgálatok, hogy enyhítik a depressziós tüneteket. Jó tápanyagforrásnak bizonyulnak a különféle halak, például az értékes zsírsavakban gazdag lazac, a makréla, a szardínia, de a dió, a chia mag és a lenmag is. 

Komplex szénhidrátok

A komplex szénhidrátok magas rosttartalmuk miatt gazdag tápanyagforrásnak minősülnek. A teljes kiőrlésű gabonákkal, a hüvelyesekkel és a magas keményítőtartalmú zöldségekkel is javíthatunk hangulatunkon, ráadásul ezek az élelmiszerek biztosítják a glükóz folyamatos felszabadulását, és serkentik a szerotonin termelődését is, elősegítve a nyugalmat és a jó közérzetet. 

hangulatjavító

Fotó: Getty Images

Friss termények

Ezalatt minden mezőgazdaságban termesztett friss növényt, gyümölcsöt és zöldséget értünk, melyek tele vannak antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ezek az élelmiszerek a tápanyagok széles skáláját tudják biztosítani az emberi szervezetnek, ráadásul változatosan elkészíthetőek. 

Aminosavak

A leghatékonyabb a triptofán, mely a húszféle alapvető fehérjealkotó aminosav egyike, melyet a szervezet nem tud előállítani, de szerencsére olyan élelmiszerekkel bevihetjük, mint a pulyka, a csirke, a tojás, a tejtermékek, a diófélék és a magvak. A triptofánban gazdag ételek komplex szénhidrátokkal kiegészítve fokozhatják a szerotonin termelődését.

Probiotikumok

A probiotikumok a bélflóra egészséges egyensúlyát támogatják, így pozitívan befolyásolják a hangulatot is. A Psychiatry Research folyóiratban megjelent tanulmány szerint a probiotikus élelmiszerek és a szociális szorongás között összefüggés mutatható ki, vagyis a jótékony baktériumokban gazdag ételek, a savanyú káposzta vagy a kefir fogyasztása – a fentebb sorolt ételekhez hasonlóan már három nap után – csökkentheti állandó nyugtalanságunkat. 

Kiemelt kép: Getty Images