A Dorito-elmélet a TikTokon (hol máshol?) terjedt el, és máris rengeteg szakítás „köszönhető” neki.

Az utóbbi időben egy új, furcsa koncepció kezdett el terjedni a közösségi médiában, amelyet Dorito-elméletnek neveznek. Ez az elmélet nem csupán egy ízletes chipsről (vagy nachosról) szól, hanem egy mélyebb jelentésről, ami az életünk számos területére kihat.

A népszerű rágcsálnivalóról elnevezett elmélet tulajdonképpen egy olyan megfigyelés, amely szerint azok a tapasztalatok és élmények, amelyek nem nyújtanak igazi elégedettséget, maximálisan függőséget okoznak. Ennek egyik példája az, amikor valaki egy zacskó chips után nyúl, aztán nehéz abbahagynia az evést, mert egyetlen adag nem elégíti ki igazán.

A chipsevés azért okoz függőséget, mert az élmény csúcspontja akkor van, amikor esszük, és nem utána.

Ez az elmélet alkalmazható a közösségi média felhasználására, az egészségtelen étkezési szokásokra, vagy akár a rossz párkapcsolatokra is alkalmazható. Azok az élmények, amelyek nem hoznak hosszú távú elégedettséget, könnyen függőséget okozhatnak, és az embereknek nehéz lehet kilépni ezekből a káros ciklusokból.

Miért szakítanak egyre többen a chips-elmélet miatt?

Az elmélet népszerűsége részben a közösségi médiának, különösen a TikToknak köszönhető. A videómegosztó platformon számos felhasználó osztotta meg a gondolatait és tapasztalatait az elmélettel kapcsolatban, ami hatalmas figyelmet kapott az online közösségekben. Az emberek ugyanis gyakran azonosulnak az elmélettel, mert sokan felismerik a saját életükben azokat a helyzeteket, amikor hajlamosak függőségbe esni, és nehezükre esik kilépni az ördögi körből.

chips elmélet függőség szakítás

Ha nem bírjuk abbahagyni a chipsevést, akkor az akár a szakítás előszele is lehet (Fotó: Canva)

Ennek köszönhetően egyre többen döntenek úgy, hogy megszabadulnak azoktól a dolgoktól és helyzetektől, amelyek a Dorito-elmélet szerint függőséget okoznak, és nem hoznak igazi elégedettséget az életükbe.

Például

felismerik, hogy rossz párkapcsolatokban ragadtak, amelyek csak ideig-óráig nyújtanak örömöt, de hosszú távon nem teszik boldoggá őket.

Ezért inkább megszakítják ezeket a kapcsolatokat, és olyan életmódot választanak, amely igazi elégedettséget és boldogságot hoz.

Összességében a chips vagy nacho-elmélet – a narancsteszthez hasonlóan – egy új megközelítést kínál az életünkhöz és a párkapcsolatunkhoz, és segíthet abban, hogy felismerjük és megváltoztassuk azokat a szokásokat és helyzeteket, amelyek nem szolgálják igazán az egészségünket és boldogságunkat – még ha ehhez szakítani is kell a párjukkal.

Érdekel, mi jelzi előre biztosan a szakítást? Akkor kattints korábbi cikkünkre!

Kiemelt kép: Canva