szerelem vége szakítás megérzés

Kiderült, mi jelzi előre biztosan a szakítást

A kutatók meglepő eredményre jutottak.

A szerelem olyasmi, aminek a titkait nemcsak a hétköznapi emberek kutatják, hanem a tudósok is. Bár az egyik legalapvetőbb érzésünk, mégis a mai napig tartogat meglepetéseket számunkra. Kutatók most éppen azt vizsgálták, hogy miből következtethetünk arra, hogy a partnerünk szakítani akar velünk. 

A Szingapúri Menedzsment Egyetem (SMU) Amikor a partner szakítani akar: Tudatosság, kötődési szorongás és pontosság című új tanulmányában, amit a European Journal of Social Psychology szaklapban publikáltak, a tudósok a megérzéseinkre fókuszáltak. Ugyanis egyre több kutatás utal arra, hogy a saját meggyőződésen túl a partnerek percepciói, azaz észlelései is fontosak a kapcsolat dinamikájának megértésében. Azaz nem csak az a lényeg, hogy a másik tényleg szakítani akar-e, hanem az is, hogy mi mennyit veszünk észre mindebből (egyáltalán: helyesen gondoljuk azt, hogy a másik szakítani akar), és mit reagálunk erre.

„Tudjuk, hogy szakítás esetén az egész úgy kezdődhet, hogy az egyik partner aktívan fontolgatja a kapcsolat befejezését – magyarázta Kenneth Tan, a tanulmány társszerzője, az SMU pszichológia adjunktusa a HuffPostnak. – De arról nagyon keveset tudunk, hogy az emberek vajon sejtik-e, hogy a partnerük is fontolgatja a kapcsolat befejezését.” A kutató szerint előfordulhat, hogy sok esetben csak azért szakítunk, mert azt hisszük, hogy a partnerünk is szakítani akar, és ezzel szeretnénk elébe menni az eseményeknek, hogy megelőzzük őt. De vajon tényleg hagyatkozhatunk a megérzéseinkre,

tényleg tudhatjuk előre, hogy a másik valóban a szakítást fontolgatja?

Tan és munkatársai ennek a dinamikának leírására egy új fogalmat vezetett be, amit ÉPFM-nek, azaz észlelt partnerkapcsolat felbontásának megfontolásának (azaz angolul PPDC, perceived partner dissolution consideration) neveztek el. Ez gyakorlatilag azt írja le, hogy milyen mértékben érzékeljük azt, hogy a partnerünk a kapcsolat megszüntetésére irányuló lépések vagy tervek megvalósításán gondolkodik. Ez nem azt jelenti, hogy a másik valóban ezen gondolkozik, hanem azt, hogy mi így érzékeljük. 

szerelem vége szakítás megérzés

Kérdés, hogy mennyire ragaszkodunk a szakítást fontolgató partnerhez? Küzdünk érte vagy inkább elébe megyünk a döntésnek (Fotó: Getty Images)

Annak vizsgálatára, hogy mennyire pontosan érzékeljük ezeket, Tan és szerzőtársai egy amerikai egyetem társkereső párjainak nagy mintáját használták, emellett a csapat 235 társkereső párt is toborzott az SMU-ról, akik beszámoltak a saját ÉPFM-jeikről, illetve saját érzéseikről az esetleges szakítással kapcsolatban. „A jó hír az, hogy az emberek elég pontosak voltak a partnerük tényleges felbontási megfontolásait illetően” – mondta Tan, azaz az emberek nagyon pontosan meg tudták mondani, hogy a partnerük szakításra készül vagy sem.

Magyarul

ha úgy érezzük, hogy a partnerünk a szakításon gondolkozik, akkor valószínűleg igazunk is van.

Viszont a kutatók elmondták azt is, hogy azok, akik kötődési zavarral küzdenek, sokkal hajlamosabbak voltak szorongani a kapcsolat végétől, mint a biztonságos kötődésűek, így ők a kísérlet során is sokszor akkor is azt hitték, hogy szakítani akar velük a partnerük, amikor nem ez volt a helyzet. Ennek oka, hogy az ilyen személyek félnek a visszautasítástól és attól, hogy elhagyják őket, emiatt sosem érzik teljesen biztonságban magukat egy kapcsolatban, arra számítanak, hogy annak bármikor vége lehet. Pont ezért Tan és csapata a vizsgálat folytatásában a kötődési zavarban szenvedők párkapcsolatait szeretné tanulmányozni „Számunkra nagyon izgalmas kérdés, hogy ezek az emberek hogyan reagálnak egy ÉPFM-re: megpróbálják megmenteni a kapcsolatot, vagy éppenséggel ők szakítanak hamarabb?” – tette hozzá a tudós.

Elkerülhető-e a szakítás?

Ha azt gondoljuk, hogy a partnerünk a szakítást fontolgatja, de mi inkább a folytatást választanánk, gondoljunk arra, hogy a párkapcsolat kétirányú utca (amit ez az 5 dolog tart össze hosszú távon). Csak annyira lehetünk boldogok benne, amennyire a másik is az; ha valamelyik fél boldogtalan, akkor mindketten azok. Így muszáj megbeszélni a felmerülő problémákat és megoldást találni a konfliktusokra, mivel enélkül – bár elképzelhető, hogy folytatódik a kapcsolat – nem valószínű, hogy boldog is lesz. (Korábban megírtuk mi is, hogy mi is a boldog párkapcsolat 9 titka.)

De ha mégis szakításra kerül a sor, ebből a cikkünkből kiderül, hogy mennyi idő alatt – és hogyan – tehetjük túl magunkat rajta. 

Kiemelt kép: Getty Images