9 dolog, amit a boldog párok kérés nélkül is megtesznek egymásnak

Gyakran apróságokon múlik az igazán boldog és kiegyensúlyozott kapcsolat.

Egy egészséges kapcsolatban az emberek szabadon és gyakran kimutatják a másik iránt érzett szeretetüket és támogatásukat, nem várnak különleges alkalomra. Őszintén élvezik, hogy szép dolgokat tehetnek egymásért „csak úgy”, nem pedig azért, mert felszólították őket. A Huffington Post megkérdezett néhány párkapcsolati szakértőt, hogy szerintük mik azok a kisebb-nagyobb dolgok, amik a boldog párok kapcsolatait jellemzik, és ami mindenkinek segíthet, aki szeretné elmélyíteni a szerelmét. 

Bejelentkeznek egymásnál

Írnak egy „jó reggelt!”-sms-t, vagy felhívnak, hogy megkérdezzék, hogy ment az állásinterjú. Nem kell hatalmas dolgokra gondolni. A legboldogabb párok nem lógnak órákat a telefonon feltétlenül, de nem is tűnnek el hosszabb időre, hanem elérik egymást. „Felhív, hogy megmondja, késni fog, vagy hogy most szállt le a buszról, esetleg hogy mit hozzon a boltból hazafelé. mindegy, hogy mi a téma, mert az üzenet ugyanaz: »gondolok rád«. Az eredmény pedig az, hogy azt érezzük, hogy a másik életének fontos részei vagyunk” – mondja Winifred M. Reilly, házasság- és családterapeuta, a It Takes One to Tango (Egy kell a tangóhoz) című könyv szerzője.

Bókolnak egymásnak

„Nem muszáj szerelmes áradozásnak lennie arról, hogy ő a világ legjobb felesége vagy férje, akár egy laza megjegyzés is elég lehet, ami elismeri valakinek a hozzájárulását, például »nagyszerű a vacsora«, »szépen levágtad a füvet«. Bár néhány pár jól boldogul pozitív visszajelzés nélkül is, az emberek többsége szereti, ha legalább apró szóbeli elismerést kap a közreműködéséért, és a boldog párok igenis felszabadultak a pozitív visszajelzésekkel” – tanácsolja Samantha Rodman, pszichológus és társkereső coach.

Illusztráció: Getty Images

Meglepik egymást csak úgy

„Nagyon kedves gesztus, ha adunk a partnerünknek egy üdvözlőkártyát, amin az áll, hogy »gondolok rád« vagy »köszönöm mindazt, amit teszel«. Különlegesnek fogja érezni magát tőle, és remek emlékeztető számunkra is, hogy mi mindenért lehetünk hálásak. Mókás húzás, ha a kártyát olyan helyen hagyjuk, ahol a szeretett személy véletlenül bukkan rá. Az én férjem például szeret kártyákat hagyni nekem a hűtőszekrényben, én pedig gyakran hagyom a párnája alatt az üzeneteket” – osztja meg Susan Pease Gadoua, házasságterapeuta és a The New I Do: Reshaping Marriage for Skeptics, Realists and Rebels (Az új igen: A házasság átalakítása szkeptikusoknak, realistáknak és lázadóknak) című könyv társszerzője.

Nagylelkűen cselekszenek

„A nagylelkűség olyasvalami, amit szabadon, ajándékként adnak, és nem várnak cserébe semmit. Amikor egy kapcsolatban biztonságban érzezzük magunkat, könnyen előfordul, hogy minél több figyelmes gesztust teszünk, hogy kimutassuk a partnerünk iránti szeretetünket, például szárítóba rakjuk helyettük a ruháit, elmegyünk vele a kedvenc túrájára.

Az elégedett párok hajlamosak pontgyűjtés helyett figyelmesnek és nagylelkűnek lenni a partnerükkel szemben, és nem hánytorgatják fel, hogy ki mennyi mindent csinált, mert szívesen, szeretetből, és kölcsönösen (!) teszik meg egymásért”

– mondja Kari Carroll, párterapeuta.

Nyíltan beszélnek a gondolataikról és az érzéseikről

„Ha úgy érezzük, hogy a másiknak olyan az érzelmeiről beszélnie, mintha a fogát húznák, a kapcsolat nagyon magányossá válhat. A boldog párok talán nem kommunikálnak folyamatosan mély szinten, de elég gyakran teszik ezt ahhoz, hogy úgy érezzék, valóban ismerik egymást” – mondta a fentebb már idézett Samantha Rodman.

Meglepik a párjukat a kedvenc ételükkel

„Mindannyian tudjuk, hogy az ételek táplálnak és segítenek jobban kötődni egymáshoz. De amikor olyan különleges ételt hozunk haza, amiről tudjuk, hogy a párunk imádni fogja, az egy csodálatos módja annak, hogy a szeretlek szót tettekre váltsuk. Ha ez a kedvenc pedig egy házi készítésű étel, akkor pedig még többet ér.” – Susan Pease Gadoua

Illusztráció: Getty Images

Vagy egy frissen mosott autóval…

„Függetlenül attól, hogy a mosást maga végzi kézzel, vagy autómosóba viszi az autót, amikor a partnerünk meglátja a ragyogóan tiszta járgányt az utcán vagy a felhajtón, valószínűleg nagyon hálás lesz.” – Susan Pease Gadoua.

Szokásuk, hogy köszönetet mondjanak

„A hosszú távú párkapcsolatokban kialakuló hétköznapi szürkeség ellenére biztos módja a tűz életben tartásának, ha látjuk, mennyire jól esik a párunknak, amikor rendszeresen észrevesszük és rámutatunk az életünkhöz való hozzájárulására. Fontos emlékeztetni arra, hogy értékes számunkra. Az elégedett, boldog párok tudják, hogy ennek gyakorinak kell lennie. Hiába bízunk abban, hogy úgyis tudja, szeretjük, a valóságban a partnerünk erőfeszítéseinek és hozzájárulásának következetes elismerése még mélyebb kapcsolatot épít.” – Kari Carroll

Gyakran vallanak szerelmet

„Ráadásul akkor, amikor a másik nem kéri vagy várja el. Sok kapcsolatra jellemző, hogy inkább az egyik fél mondja ki, hogy »szeretlek«, a másik pedig csak rámondja, hogy ő is. Túl gyakran hallom a kifogást: »nem akarom túlzásba vinni«. Pedig a boldog kapcsolatokban mindkét partner kimondja ezt a szót, és amikor kimondják, akkor komolyan is gondolják” – Kurt Smith, férfiaknak szóló tanácsadásra szakosodott terapeuta

Akkor se bosszankodjunk, ha a partnerünk nem teszi meg mindezeket. A párkapcsolat egy folyamatban lévő munka, és ha nem azt kapjuk tőle, amit szeretnénk, kérdezzünk rá, és beszéljük meg azokat a dolgokat, amik zavarnak. Nem vagyunk gondolatolvasók, így a partnerünktől sem várhatjuk el, hogy az legyen.

Forrás: Huffington Post Kiemelt kép: Getty Images