5 függőségre utaló jel, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni

Nem túlzás kijelenteni, hogy a függőségek korát éljük: hihetetlen módon ragaszkodunk a közösségi médiához, a videójátékokhoz vagy akár a rendszeres edzéshez is, miközben az alkohol- vagy drogproblémákat még nem is említettük. Szerencsére van néhány intő jel, ami segít eldönteni, hogy valódi függőségben szenvedünk-e.

370785,xcitefun-social-media-street-art-1

Fontossági sorrend

Fel kell tenni a kérdést: mennyire vált fontossá az adott tevékenység. Mennyire érezzük úgy, hogy a személyiségünk része lett? Meghatározza a mindennapjainkat? Nagyban segít eldönteni a kérdést a megfigyelés, ha kiderül, naponta mennyit foglalkozunk az adott tevékenységgel, illetve az is, hogy mennyi idő marad másra az adott tevékenység mellett.

Visszacsatolás

Nagyon fontos odafigyelni az érzésekre. Ha valaki elmondhatatlanul ideges lesz attól, hogy munka után nem tud sportolni, Facebookozni, videójátékozni vagy sorozatot nézni, akkor az függőség gyanújára ad okot.

Gyakoriság

Ha a tervezettnél sokkal tovább foglalkozunk egy-egy dologgal, ha az elveszi a szabadidő nagy részét, miközben úgy gondoljuk, nem elég belőle, akkor itt az ideje a változtatásnak. Érdemes arra gondolni, vajon mi minden másra lenne még idő, amire most nincs, és amiért valószínűleg olykor-olykor lelkiismeret-furdalás gyötör, ha kiiktatnánk az adott aktivitást az életünkből.

Szüneteltetés

Az egyik leghatásosabb trükk arra, hogy kiderüljön, mennyire vált fontossá az adott tevékenység az, ha nem csináljuk. Az ekkor tapasztalt érzések árulkodóak lehetnek: minél erősebb a szorongás és a feszültség, annál erősebb a függés az adott tevékenységtől.

Kapcsolatrombolás

Aggodalomra adhat okot, ha elhanyagoljuk a kapcsolatainkat, csak hogy minél több időt szentelhessünk az adott tevékenységnek. Nem könnyű beismerni, de a függőség vagy az arra való hajlam eltávolít a barátoktól és a családtagoktól is. Ezért jó időben segítséget kérni!

 

Szöveg: F.R.

Fotó: Pinterest

(psychologytoday.com)