Minden kapcsolat más és más, ekképpen mindenhol megvannak a kritikus pontok, melyek nehézséget okozhatnak egy pár életében. De mi az, ami igazán számít, ha azt szeretnénk, hogy párkapcsolatunk boldog és tartós legyen?

Nyilvánvalóan erre nem tudjuk a pontos receptet és a személyre szabott válaszokat, de általánosítani tudunk. Egy szerető és tartós párkapcsolat létrehozása és fenntartása egyáltalán nem egyszerű feladat, hiszen mindig tenni kell érte. A legtöbb ember azért köt házasságot, hogy megossza életét a másikkal, azonban a boldogító igenek 40-50%-a sokszor válással végződik.

Kutatók úgy vélik, még a legboldogabb párkapcsolatban is vannak konfliktusok, azonban ami nem mindegy, az az, hogy hogyan kezeljük ezeket. Sok házasság fut zátonyra a rossz vagy hiányzó kommunikáció miatt.

Pszichológusok szerint, ha az alábbi mondatokat gyakran bevetjük életünkben, már többet teszünk párkapcsolatunkért és annak megóvásáért, nem beszélve a másik iránti tiszteletről:

„Nagyra értékelem az erőfeszítéseidet”

Lényeges kiemeljük, hogy mi a fontos párunkban, milyen tetteit becsüljük és tartjuk fontosnak. Egy boldog kapcsolatban az egymás iránti hála kifejezése kulcsfontosságú. Bár csábító olykor azokra a dolgokra fókuszálni, melyek nem tetszenek párunkban, mégis ezeket el kell engedni és azt kihangsúlyozni, amiket értékelünk.

„Szeretem benned azt, hogy…”

Az egészséges párkapcsolatokban a párok nem csupán szerelemmel vannak egymás iránt, hanem szeretettel is, tehát képesek a lángoló szerelem mellett szeretetteljes érzésekre is. Fejezzük ki szeretetünket úgy, hogy elismerjük párunk azon tulajdonságait, amit szeretünk benne.

„Segíts, hogy jobban megértselek”

Ahányan vagyunk, annyira különbözőek, és nincs ez másképp a párkapcsolatunkban sem. Ennek megfelelően nem mindig értünk egyet dolgokban a másikkal. Veszekedés helyett próbáljuk meg békésebb vizekre evezni és megérteni a másik – velünk ellentétes – nézeteit. Ha partnerünk úgy reagál egy helyzetre, hogy mi nem értjük azt, kulcsfontosságú a konfliktusok elkerüléséhez, hogy hajlandóak legyünk arra, hogy megértsük az ő álláspontját is.

„Figyelek rád, meghallgatlak”

Nem csak saját igazunk szajkózása a fontos, hanem az is, hogy olykor tudjunk csendbe maradni és meghallgatni a másikat. Fel kell függesszük saját vágyunkat arra, hogy „mindig igazunk legyen”, és támogatni egymást olykor aktív hallgatással.

„Sajnálom, meg tudsz bocsátani?”

A felelősségvállalás és az őszinte bocsánatkérés kiemelten fontos a párkapcsolatban. Ha a dolgok nem úgy mennek, ahogy elterveztük és ez konfliktust eredményez, fontos, hogy őszintén ki tudjuk mondani a másiknak, sajnáljuk, ha valamit tényleg elrontottunk. Tanulmányok kimutatták, hogy azok a párok, akik meg tudnak egymásnak bocsátani, nagyobb valószínűséggel élnek hosszabb, boldogabb párkapcsolatban.

„Szeretlek”

Egyszerűnek tűnik, mégis sokan nem mondják ki elégszer párjuknak ezt az alapszintű szót. Ismételjük minél többször, hogy választottunk tudja, szeretjük, és mindig ott állunk mellette.

Az egymás iránti magasabb szintű figyelem elégedettebb kapcsolati szintet produkál: az Auburn Egyetem szakértői úgy gondolják, ha az emberek éberséget gyakorolnak és megélik a pillanatokat, kapcsolatuk boldog és sikeresebb lesz. Próbáljunk ellenállni a számítógép, telefon, tévé és egyéb zavaró tényezőknek, és még egy kimerítő nap után is minél többet a párunkkal foglalkozni.

Ugyanakkor fontos, hogy játékosságot és megfelelő kikapcsolódást vigyünk párkapcsolatunkba, és részesítsük közösen előnyben az élvezeteket, az érzelmeket és a szórakozást.

Feltételezhetően a felnőttek „játékossága” pozitívan kapcsolódik a párkapcsolati elégedettségükhöz, és az egymás iránti kötődés megerősödéséhez. René Proyer pszichológus szerint az olyan emberek, akik időt szakítanak a kapcsolatukban a közös szórakozásra, sikeresebbek és boldogabbak lesznek párkapcsolataikban. Brian Ogolsky és Jill R. Bowers, az Illinoisi Egyetem doktorai szerint egy párkapcsolat sikeréhez a pozitív érzelmek kifejezése, a nyitottság, a hosszú távú munka és felelősségek egyenlő megosztása, tehát az aktív részvétel nagyban hozzájárul.

Kutatók felhívják a figyelmet azonban arra, hogy ha valamilyen probléma nem olyan lényeges párkapcsolatunkban, fontos, hogy elengedjük, azaz ne csináljunk a bolhából elefántot. Egy friss kutatásban az elvált feleket kérdezték arról, miért ment tönkre a házasságuk. Elmondták, hogy olykor hogyan lett egy ártatlan nézeteltérésből komoly veszekedés, majd ezt követően esetleg verekedés is. Szakértők ezért higgadtságra intenek, és arra, hogy találjuk meg a konfliktusok kezelésének leghatékonyabb , személyre szabott, bennünket érintő módszereit.

Kiemelt kép: Getty Images