Szeretni örökké, egy perccel se tovább – 10 kulcsfontosságú viselkedés a szerelmünk fenntartásához és újjáélesztéséhez

Nemcsak megszerezni, megtartani is fontos a másikat, de hogyan csinálhatjuk ezt úgy, hogy közben a kapcsolatunk ne laposodjon el? Mert akárki, akármit mond, bizony minden párkapcsolatban eljön legalább egy olyan pont, amikor meginog az elköteleződésünk a másik ember irányába. Tisztelet a kivételnek. De tényleg. Dakos Edit írása.

párkapcsolat

– Levitted a szemetet?

– Még nem.

– De miért nem?

– Majd mindjárt leviszem.

– Nem hiszem el, hogy ennyire nem vagy képes.

– De hát én is ugyanúgy dolgoztam ma, mint te.

A) Ha az ember bal lábbal kel, vagy épp rossz napja van a munkahelyen, akkor bizony a fenti feszült párbeszédhez hasonló könnyen előfordulhat a párkapcsolatában. A sietős hétköznapok, a munkahelyi stressz, a kihívások, a családdal való konfliktusaink, mind-mind olyan tényezők, amelyek akarva-akaratlanul negatív hatással lehetnek a szerelmi életünkre. Persze, vannak, akik azzal, hogy hazaérnek és bezárják maguk mögött az ajtót egy stresszes nap után, kizárják az összes többi zavaró tényezőt is, átváltoznak egy angyali lénnyé (vagy konyhatündérré), de az én meglátásom az, hogy az ilyen fajta transzformációra csak nagyon kevesen képesek. Én például egyáltalán nem.

B) Aztán vannak azok, akik egyszerűen csak elkezdenek unatkozni a párkapcsolatukban. Már nincsenek közös utazások, közös túrák, nincsenek spontán programok sem, csak rutinszerűen élik egymás mellett az életüket. Minden nap ugyanaz, és lassan semmi sem emlékezteti őket arra, miért is szerettek anno egymásba vagy, hogy ők egy pár.

És itt jön a de. De, ha valóban fontos számotokra a másik, nem kell, hogy elválással végződjön a közös, elkezdett történetetek. Ha mindketten akarjátok a másikat, akkor lépéseket tesztek azért, hogy a kapcsolatotok túlélje a mélypontokat is. Ehhez mindenképp komoly erőfeszítésekre lesz szükség. A psychologytoday.com online magazin nemrég megosztott egy nagyon is hasznos cikket, hogy milyen kulcsfontosságú viselkedésformákat kell(ene) elsajátítani ahhoz, hogy felélesszük vagy életben tartsuk a szerelmet, a lángot egy párkapcsolatban.

Sok hasonló cikket lehet olvasni ebben a témában, de azt hiszem, ez az első olyan, amely valóban hasznos és követendő útmutatásokat tartalmaz. Próbáljátok ki otthon és néhány hónap elteltével vegyétek végig, mely pontokat sikerült betartani és milyen irányba változtatták ezek a párkapcsolatotokat! Kezdhetünk?

1. Éljetek a párotok szívében és elméjében

A bizalom az egyik legfontosabb összetevője minden sikeres párkapcsolatnak. Egy normálisan működő kapcsolatban egyik fél sem tenne olyat a másik távollétében, amivel esetleg fájdalmat okozhatna. Csak olyan dolgokat mond és cselekszik, amelyeket bármikor megtehetne a szerelme jelenlétében is.

2. Kezeljétek bizalmasan azt, amit a másik fél  megoszt veletek

A szerelmesek sok mindent elmondanak egymásnak, mert hisznek abban, hogy a bizalmasan megosztott gondolataik, érzelmeik jó helyen vannak a másiknál. Mindegy, hogy a múltból vagy a jelennel kapcsolatban – nyugodtan beszámolhatnak bármiről, anélkül, hogy attól félnének, a másik bármikor elárulja őket.

3. Fogadjátok el a másik hibáit

Amikor egy szerelem új, az emberek ritkán kritizálják a partnereiket, általában nem beszélnek azokról a dolgokról, amik zavarják a másikban, később azonban ezek a „vallomások” túlságosan is nyersen vagy érzéketlenül, egy vita során kerülnek a felszínre, jutnak a másik tudomására. Ha ez megtörténik, a másik partner visszahúzódik, és bízik abban, hogy ezek a kínos hibák még semmissé tehetők a jövőben. Ne bántsátok a másikat! Senki sem tökéletes! Még ti sem!

4. Értsétek meg, hogy nem vagytok egyformák

Nem az a tökéletes párkapcsolat, ahol a két fél teljesen egyforma. Két egyforma ember egyébként sem létezik. Legyetek tisztában azzal, hogy a különbségek is fontos részeit képezik a kapcsolatotoknak. A szikrához gyakran az is kell, hogy valamiben ne értsetek egyet. Szomorú tény, hogy a legtöbb szerelem azért ér véget még az ismerkedés fázisában, mert az egyik fél képtelen elviselni azt, hogy nem egyezik egy bizonyos témával kapcsolatban a számára szimpatikus emberrel a véleménye.

5. Ne vegyetek mindent készpénznek

Azt is írhattam volna, hogy ne kényelmesedjetek el a párkapcsolatotokban. Ez az érzés leginkább az elégedettséggel és a boldogság érzésével korrelál. A kezdeti mély hálát és a másik csodálatát egy idő után felváltja az, hogy természetesnek vesszük a másikat, minden olyan magától értetődőnek tűnik. Éljetek inkább a jelennek, és gondoljatok arra, hogy senkinek sem garantált a következő perce. Ez a tudatosság lehetővé teszi azt, hogy fenntartsátok azt a kezdeti csodálatot, amit a legelején éreztetek a másik iránt.

6. Nézzetek szembe a nehézségekkel

Nincs egyetlen kapcsolat sem, amely nem szembesül néha napján kihívásokkal. Még a legtökéletesebb partner is követhet el hibákat, akár olyat is, ami veszélybe sodorja az egész kapcsolatot. De akik igazán közel állnak egymáshoz azok tudják, hogy hogyan vészeljék át ezeket az időszakokat. Egyes fenyegetéseket nem külső tényezők okoznak, hanem maguk a párkapcsolatban élők. A személyes félelmeitek, aggodalmaitok esetleg bizonytalanságot okozhatnak, amely előbb vagy utóbb kivetítődik a párkapcsolatokra is. Beszéljetek a személyes problémáitokról egymás között és zárjatok össze, amikor valami rossz ér benneteket.

7. Jusson eszetekbe, hogy miért választottátok épp a másik embert párotoknak

Ne hagyjátok, hogy beszippantsanak a szürke hétköznapok! Sosem szabad elfelejteni azt, hogy miért szerettetek a másikba. Emlékeztessétek magatokat arra, hogy miért akarjátok életben tartani a kapcsolatot. Nem véletlenül vált az utóbbi időben olyan népszerűvé a fogadalmak megújítása. Sok pár számára egy terápiás rituáléként funkcionál ez, hogy emlékeztessék egymást arról, hol tartanak most és mit szeretnének ettől a kapcsolattól a jövőben.

8. Legyetek a másik menedéke

A legtöbb ember ugyanazt az érzést fogalmazza meg a szerelemről: egy menedéknek látják a másikat, tudják, hogy a párjuk karjaiban minden baj egy csapásra megszűnik, megbocsátást és vigaszt találnak, ha félnek vagy szomorúak.  Annak érdekében, hogy továbbra is egyfajta béke szigetének tartsátok magatokat és a másikat is, biztosítsátok a párotokat arról, hogy bármiben számíthat rátok. Igen, vegyétek fel a telefont akkor is, amikor épp nagyon nem értek rá, és szakítsatok időt a párotok meghallgatására akkor is, amikor hulla fáradtak vagytok!

9. Higgyétek, hogy a párotok nem akar nektek rosszat

Egy jó kapcsolatban a szerelmesek visszavonhatatlanul hisznek egymás alapvető jóságában. Sok hosszú távú kapcsolat esetén ez a hit egy idő után bizonytalanságba fordulhat át. Ha bármelyik partner úgy érzi, hogy megkérdőjelezi a másik a szándékait, akkor védekezővé válik és elkezdi kizárólag a saját érdekeit védeni a kapcsolatban.

10. A szerelmet nem lehet birtokolni

Elsőre talán nagyon furán hangzik, de az elkötelezettségen belül is létezik szabadság. Azok a párok, akik e szerint élnek sokkal boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak. Igazából minden kapcsolatban jelen kell, hogy legyen a „nemtulajdonlás elve”. Így nincs megfelelési kényszer, görcsösség és nem érzi az ember kalitkába zárva magát. Ha a fenti pontokat követitek, és hisztek a másik alapvető jóságában, valamint bíztok benne, akkor sokkal felszabadultabban és felhőtlenül élhettek nem egymás mellett, hanem maximális harmóniában egymással. Örökké nem, de remélhetőleg egy szép, hosszú életet.

Még több hasonló témáról olvashattok a Nők Lapja Psziché magazinokban.

Szöveg: Dakos Edit
Fotó: Thinkstock