6 hiba, amivel tönkretehetjük a kapcsolatunkat

Bizony megesik, hogy mi hibázunk nagyobbat. De nincs veszve semmi!

Dr. Lalitaa Suglani, egy birminghami pszichológus az Instagramon (több mint 110 ezren követik fiókját) írt hosszú bejegyzést arról, hogy melyek a legmérgezőbb olyan viselkedésformák, amelyeket általában mi magunk követünk el, nem pedig a partnerünk.

Suglani meglátása szerint a legtöbb párkapcsolati gondunk az elvárásokban gyökeredzik. A szakember szerint az emberek gyakran támasztanak akár tudattalanul is elvárásokat a kapcsolataikkal szemben, ezek az elvárások pedig a viselkedésünkben is megmutatkoznak. „Amikor az elvárások nem teljesülnek, frusztráltnak és csalódottnak érezhetjük magunkat, mivel ez ahhoz vezet, hogy úgy érezzük, nem szeretnek minket, és nem törődnek velünk. Azt akarjuk, hogy a másik személy megfeleljen a mi elvárásainknak, ideáljainknak és céljainknak; de figyelembe kell vennünk az ő elvárásait is velünk szemben, és biztonságos teret kell találnunk arra, hogy ezeket megbeszéljük – hangsúlyozta. – Nem szabad elfelejtenünk, hogy a másik személy nem tud olvasni a gondolatainkban, ráadásul más neveltetésből is származik”.

Suglani szerint mindig érdemes szem előtt tartanunk, hogy ahogyan tökéletes ember, úgy tökéletes párkapcsolat sem létezik. Ennek hajszolása helyett érdemes inkább perspektívában gondolkodni, valamint elfogadóbban, nagyobb türelemmel viszonyulni önmagunkhoz, másokhoz és a kapcsolatainkhoz egyaránt.

Az Instagramon közzétett bejegyzésben a pszichológus hat olyan (mérgező) viselkedési formát sorolt fel, amelyek jó eséllyel tönkretehetnek egy kapcsolatot. Ezek az alábbiak voltak:

  1. Nem vállalunk felelősséget, nem kérünk bocsánatot.
  2. Nem tartjuk tiszteletben a másik ember határait.
  3. Kényszerítjük a másikat, hogy változzon meg – csak hogy jobban hasonlítson ránk.
  4. Nem vesszük figyelembe a másik ember érzelmi triggereit (azaz, hogy mi vált ki belőle hirtelen heves érzelmi reakciókat).
  5. Nem kommunikáljuk egyértelműen és nyíltan a saját igényeinket.
  6. Másokéhoz hasonlítjuk a kapcsolatunkat.

Dr. Suglani leírta: ezek a viselkedésformák nem csak romantikus kapcsolatokban, hanem baráti, munkahelyi és családi kapcsolatokban is felmerülhetnek és megmérgezhetik azokat – ezért is érdemes minél előbb elkezdeni azon dolgozni, hogy elhagyjuk ezeket a rossz szokásokat.

Mit tegyünk helyette?

„Fontos tisztában lennünk azzal, hogy mi mit várunk el másoktól, és hogy ezt képesek is legyünk kommunikálni, így mélyíthetjük el ugyanis a másokkal való kapcsolatainkat” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy minden kapcsolat alapja, hogy biztonságban érezzük magunkat a kötődésben.

És bár egyetlen kapcsolat sem tökéletes, érdemes előbb meggyőződnünk róla, hogy a vágyainkat és igényeinket nyíltan, nem bántóan, de egyértelmű módon kommunikáltuk a partnerünk felé – mielőtt arra jutnánk, hogy nem vagyunk neki elég fontosak, és felhúznánk a nyúlcipőt.

Kiemelt kép: Eric Ward/Unsplash