narancs-teszt-szerelem

Tényleg szeret a párod? – Az internet szerint egy narancs segít kideríteni

Újabb őrület terjed az interneten. 

Még tavaly kerültek fel az első olyan videók a TikTok-ra, amelyek azt állították, egy szimpla narancs segíthet kideríteni, vajon valóban (eléggé) szeret-e minket a párunk. Mindez elsőre elég bizarrul hangzik, de megmagyarázzuk. Az „orange peel theory”, azaz a narancshéj-elmélet azt hivatott bizonyítani, hogy partnerünk hajlandó-e (akár furcsának tűnő) apróságokat is megtenni a kedvünkért.

Az elképzelés szerint ez rengeteget elárul egy kapcsolat minőségéről – nem kevesen vannak pedig, akik állítják, kedvezőtlen eredményt hozó narancs-tesztjük szakításhoz vezetett.

Na de hogyan is néz ki a narancs-teszt?

Nos, pont úgy, ahogyan hangzik. Csupán annyit kell tennünk hozzá, hogy (látszólag a semmiből) megkérjük partnerünket, hámozzon meg nekünk egy narancsot. (Persze, a teszt bármilyen étellel vagy akár dobozos üdítő kinyitására vonatkozóan is működhet. Mégis, a tény, hogy narancsot hámozni az átlagosnál nagyobb kellemetlenséggel és rendetlenséggel jár, indokolhatja, hogy erre a gyümölcsre essen választásunk.)

Néhány verzióban még maga a konkrét kérés sem hangzik el,

csupán az egyik fél kijelenti, hogy megkívánta a narancsot, de nem fűlik a foga a pucoláshoz (például mert épp friss a manikűrje, fáradtak/fájnak a kezei, vagy „csak úgy”).

Amennyiben a másik fél gondolkodás nélkül segít a gyümölcs meghámozásában, az internet népe szerint aggodalomra semmi ok. Az elmélet ugyanis azon alapul, hogy azok a párok, akiknél minden különösebb fennakadás nélkül zajlanak az ilyen interakciók, jól bánnak egymással és remek kapcsolatban élnek. (Emellett pedig minden bizonnyal az öt szeretetnyelv közül a szívességekét is „folyékonyan beszélik”.)

@monicagartner HE PASSED 🫡 #fyp #foryou #relationship #simulationhusband #married #orangepeeltheory ♬ original sound - Monica Patterson

„De mégis ki az, aki nem tenne meg egy ilyen semmiséget a szerelméért?” – merülhet fel a kérdés sokakban. Nos, a tömérdek TikTok-videó arról árulkodik, bizony nem kevesen vannak, akik megtagadják ezt a „feladatot”. Mi több, egyes esetekben heves vitába, akár még szakításba is torkollhat egy ilyen kérés.

Narancs-teszt szerelmeseknek

Azok számára, akik boldog, kiegyensúlyozott és odaadó párkapcsolatban élnek, szinte elképzelhetetlen, hogy egy ilyen bagatell apróság veszekedésig fajuljon. Ezekben a kapcsolatokban azonban általában már az is abszurd feltételezés, hogy a mindennapi apró kedvességek elmaradjanak, vagy hogy a felek ne igyekezzenek a lehető leginkább megkönnyíteni egymás életét.

narancs-teszt-szerelem

A narancs-teszt a szerelmespároknál rávilágíthat, hajlandóak-e apróságokat megtenni egymásért. (Fotó: Getty Images)

„Megpucolnád nekem ezt a narancsot, kérlek? – Hát hogyne.” Hangzik a válasz, és az élet megy is tovább. Nem minden háztartásban ez a helyzet azonban. A TikTok népe szerint ennek az az oka, hogy a kérést megtagadó fél egész egyszerűen nem szereti eléggé partnerét. (Az alábbi videó jól illusztrálja, hogyan nézhet ki egy végletesen negatív eredményű narancs-teszt.)

@shelbyywilfong failed attempt. #fyp ♬ original sound - shelby

A narancs-teszt persze megosztja a közösségi platform felhasználóit. Az elmélet hívei szerint a tesztalany reakciója a kapcsolat alapvető minőségéről árulkodik – felfedve, hogy hajlandó-e csupán azért megtenni bizonyos dolgokat, hogy társát boldoggá tegye.

Mások szerint azonban nevetséges dolog olyasmire megkérni partnerünket, amit mi magunk is pillanatok alatt képesek lennénk megtenni. Van, aki azt írta, szerinte egyenesen 

káros, ha a felek ilyesféle teszteknek vetik alá egymást titokban,

ráadásul miféle bizalom és bizonyosság is lehet abban a kapcsolatban, ahol ilyesminek szükségét érzik a felek.

Összességében abban talán mégis egyetérthetünk, hogy a narancs-teszt durván általánosító – épp mint bármelyik hasonló TikTok-trend. Ugyanakkor titka épp abban rejlik, hogy a végtelenségig leegyszerűsít egy elsőre talán túl kuszának és bonyolultnak tűnő problémát, nevezetesen a partnerünk figyelmetlenségét és gorombaságát. Esetenként tehát talán mégis jól jöhet a tisztánlátásban.

Messzemenő következtetéseket azonban semmiképp sem érdemes levonni belőle.

Még egy érdekesség a narancsról: tudtad, hogy zuhanyzáshoz is jól jön?

Kiemelt kép: Getty Images