A boldog kapcsolat kulcsa: a párunk szeretetnyelvének megismerése

Nyolcévnyi egyeztetés után, egy többállomásos előadás-sorozatra Magyarországra látogatott Gary Chapman család- és párterapeuta. Az általa megalkotott 5 szeretetnyelvről írt könyvei világszerte milliós példányban keltek el. Őt kérdeztük tapasztalatairól és arról, hogyan tehetjük boldoggá párkapcsolatunkat.

PSZICHÉ: Hogy tetszik Magyarország? Volt ideje felfedezni Budapestet?

GARY: A feleségemmel pár napot korábban már volt szerencsém Magyarországon tölteni, de most külön kértem pár órácska szabadidőt, hogy gyönyörködhessek a magyar fővárosban.

PSZICHÉ: Rengeteg felkérést kap, így rengeteget utazik a világban. Hogyan tud így minőségi időt eltölteni a családjával?

GARY: Ez nem jelent problémát. Némi odafigyeléssel elfoglaltságaim mellett is tudok elegendő időt a szeretteimre fordítani. És hogy őszinte legyek, nálunk nincs is akkora jelentősége az otthon töltött időnek, mert sem a feleségemnek, sem nekem nem a minőségi idő a szeretetnyelvünk.

PSZICHÉ: Elárulja akkor, hogy melyik?

GARY: Az enyém az elismerő szavak, a feleségemé pedig a szívességek. Tehát mielőtt elutazom előadást tartani, felporszívózok, kiviszem a szemetet és letisztítom a redőnyöket. A feleségem nagyon hálás ezért, érzi, hogy szeretetem kimutatásaként csináltam, hiszen senki nem gondolhatja, hogy ezeket amúgy boldogan dalolva tenném. Cserébe viszont alaposan megdicsér, ez pedig nekem csal mosolyt az arcomra. Ilyen egyszerű. A lényeg, hogy mindenki elégedett és boldog legyen.

PSZICHÉ: Sokak képtelenek felismerni, mi a szeretetnyelvük. Ők hogyan jöhetnek rá?

GARY: Ahhoz, hogy ezt kitaláljuk, egy kis önvizsgálatot kell végeznünk. Habár mind azt öt nyelven elfogadhatjuk a szeretetet, de ha egyről nem tudunk lemondani, akkor az bizonyul az elsődleges szeretetnyelvünknek.

PSZICHÉ: Melyik az a két szeretetnyelv, amelyik nem igazán működik jól egymással?

GARY: Ha a társunké nagyon távol áll a miénktől, az okozhat nehézséget a párkapcsolatban. De jó hír, hogy az összes nyelvet meg lehet tanulni, még ha egyik-másik nem is olyan fontos neked, vagy nem volt részed benne gyerekként.

PSZICHÉ: Nehézséget okozhat egy pár esetében a másik szeretetnyelvét beszélni, ha különböző kultúrákból származnak?

GARY: Igen, ezen érdemes elgondolkodni, hiszen mindenki a saját kultúrája szemüvegén keresztül nézi a világot, ezért másképp is beszéli a szeretetnyelveket. De még ez sem jelenti azt, hogy megvalósíthatatlan, csupán hosszabb tanulási időt igényel, szemben azokkal, akik ugyanabban a kultúrában nőttek fel. A feleségem és én például ugyanolyan miliőben nevelkedtünk, de kezdetben így is rengeteg konfliktusunk volt.

PSZICHÉ: Mit tehetünk akkor, ha párunk nem hisz a szeretetnyelvek erejében?

GARY: Negatív hozzáállású ember általában nem hajlandó elolvasni a könyvemet. Ilyenkor nem is kell erőltetni, tanácsosabb elkezdeni a társ szeretetnyelvét beszélni, és később kérni tőle valamit, ami viszont már a mi szeretetnyelvünkön van.

Ha kíváncsiak vagytok az interjú folytatására, és arra szeretnétek rájönni, melyik a párotokkal a szeretetnyelvetek, akkor keressétek a cikk folytatását a Nők Lapja Psziché legújabb, 2017/04. számában.

Szöveg: Tóth Kinga

Fotó: Thinkstock