Miért érdemes narancsot enni a zuhany alatt?

Már a TikTokon is terjed ez a furcsa trend.

A zuhany alatti narancsevés trendjéről nehéz lenne megállapítani, hogy honnan is indulhatott eredetileg, mindenesetre már 2015-ben, a Reddit nevű fórumon is hosszas értekezést tartottak a felhasználók azzal kapcsolatban, hogy miért is érdemes kipróbálni. Ezután egyre több helyen futhattunk bele ebbe a furcsa jelenségbe, legutóbb pedig a TikTokon is terjedni kezdtek azok a videók, amelyekben zuhanyzás közben citrusfogyasztásra buzdítják a többi felhasználót. De hogy mégis hogyan merülhetett fel egyáltalán az ötlet, valamint hogy miért vált ennyire népszerűvé, az az alábbiakból kiderül.

Narancs = öngondoskodás?

„Először a TikTokon találkoztam ezzel az elmélettel. Egy sima videó volt, amiben valaki egy narancsot hámoz a gőzölgő zuhany alatt, mindezt lágy zenei aláfestéssel és mindenféle kontextus nélkül. Nagyon pihentetőnek tűnt, és szinte magam is éreztem a narancs illatát a videót nézve. Arra gondoltam, ki kell próbálnom, fogadok, hogy nagyon energizáló lenne!” – mondta Maggie Michalczyk dietetikus a Huffington Postnak. Michalczyk ezután így is tett, tapasztalatai pedig rendkívül pozitívak voltak. „Sokféle (otthoni) wellness-rituálé terjed a neten, és bármit, amit viszonylag egyszerű megcsinálni, viszont energikusabbnak és motiváltabbnak érezzük magunkat tőle, azt sok ember hajlandó kipróbálni. Magamról tudom, hogy mivel Chicagóban élek, és itt a télen nem sok a napfény, bármit hajlandó vagyok kipróbálni, ami egy szürke napon feltölt energiával. Ez még egy ok, amiért a zuhany alatti narancsevés vonzó volt számomra” – foglalta össze.

Azon kívül tehát, hogy nem maszatoljuk össze magunkat, ruháinkat és a lakás összes felületét a narancsból felszabaduló olajokkal, valamint hogy némi C-vitamint viszünk be a szervezetünkbe, már magáért az élményért is érdemes a zuhany alatt elfogyasztani egy-két darabot a gyümölcsből. „Állítólag a zuhany hője fokozza a narancs illatát és ízét” – árulta el Alyssa Northrop dietetikus és táplálkozási szakíró. „Ha a gőzölgő zuhany alatt hámozzuk meg a narancsot, azzal felszabadítjuk a gyümölcs energetizáló, aromás citrusillatát” – értett vele egyet Michalczyk. „A zuhany közben felszabaduló pára magába zárja a narancs illóolajait, amelyek különösen a hámozáskor szabadulnak fel, az illat pedig a zuhanyfülke különösen kicsi területén kezd keringeni” – magyarázza Dawn Jackson Blatner dietetikus és táplálkozási szakértő.

Blatner egy további, praktikus tanácsot is megfogalmazott, miszerint hasonló hatást érhetünk el már csak azáltal is, hogy néhány csepp citrusos illóolajat csepegtetünk a zuhanyzó padlójára – így a gyümölcshéjjal és a magokkal sem kell kínlódnunk később.

@au.stino Replying to @rxskiii oranges are just better eaten this way. #HolidayOREOke #oranges #fyp #relatable #foryou #explore #seekdiscomfort ♬ JD Agri Photography - Jack📸🚜

Northrop szerint az élmény az alapvető wellness-szokásokra épít. „A zuhany alatti narancsevés arra az élményre emlékeztethet, mikor a szaunában illóolajokat használunk, vagy uborkaszeleteket teszünk a szemünkre a gőzfürdőben… Egy mindennapi feladatot a pihentető öngondoskodás aromás élményévé változtathatunk vele” – hangsúlyozta.

 „Az illatok igazán erőteljesen befolyásolják az érzelmeinket, konkrétan a citrusok pedig energetizáló, hangulatjavító és stresszcsökkentő hatásúak”

– tette hozzá Michalczyk. Szerinte hasonló relaxáló hatást érhetünk el azáltal is, ha szárított eukaliptuszt teszünk a zuhany alá. Utóbbira esküszik Drew Barrymore színésznő is, ennek kapcsán tavaly mi is írtunk róla, hogy milyen jó hatásai vannak az eukaliptusznak a zuhanyzóban.

Persze mindig csak különös óvatossággal étkezzünk a zuhany alatt, a TikTokon például többen is arról számoltak be, hogy némi zuhanyzóvizet is lenyeltek (valaki egészen odáig ment, hogy azt mondta, majdnem megfulladt), vagy elcsúsztak a furcsa trend kipróbálása közben. Blatner azt tanácsolta, hogy evés közben sose multitaskoljunk. „Az rendben van, ha egyszer megeszünk egy narancsot a zuhany alatt, hogy elvégezzük a kísérletet, de ne tegyük szokássá” – hangsúlyozta.

A gátlások levetkőzésének csimborasszója

A 7köznapi pszichológia blogon azonban M. Steinbach Annamária ennél sokkal mélyebb okait sejti annak, hogy mégis miért ennyire jó érzés a zuhany alatt narancsot majszolgatni. „Narancsot enni a zuhanyzóban miniatürizált változatban olyan, mint kiélvezni valami vágyott, általunk szeretett dolgot, nem foglalkozni azzal, ki, mit gondol, akar, elvár. Mintha bűntudat nélkül csinálhatnánk valamit önmagunk és nem mások miatt, nem mások hatására. Olyat, amire régóta vágytunk, de valami belső, titokzatos, visszatartó erő, norma vagy társadalmi elvárás miatt mégsem tesszük meg” – foglalta össze a 2018-as írásban.

Bárhogy is legyen, a lényeg, hogy mindig csak óvatosan (de gátlástalanul) harapjunk bele bármibe is a víz alatt!

Kiemelt kép: Barbara Rich/Getty Images