Miért lóg Drew Barrymore zuhanyzójában egy csokor eukaliptusz?

És miért kellene utánoznunk? A színésznő, műsorvezető, lakberendezési és szépségguru egészen véletlenül osztotta meg követőivel a remek tippet.

Néhány nappal ezelőtt Drew Barrymore egy Instagram-videóban mutatta be szépségmárkája, a Flower Beauty legújabb termékét, a Warrior Glitter Shadow névre keresztelt szemhéjfestéket – és közben, ha nem is szándékosan, de még valamit megvillantott rajongói előtt. A színésznő a fürdőszobájából posztolt, a háttérben pedig jól kivehető volt egy csokornyi eukaliptusz, amely a zuhanyzójában lógott. De mégis miért?

Az eukaliptusz gyakori összetevője a dekongesztánsoknak, vagyis a nyálkahártya-lohasztó készítményeknek, köhögéscsillapítóknak, izomlazítóknak és sok kozmetikumnak is – mentolszerű illata és relaxáló hatása miatt vált ilyen népszerű alapanyaggá. És hogy mit keres Drew Barrymore zuhanyrózsáján?

Ha a növényt a zuhanyzóba akasztjuk, a gőz és a víz aktiválja az eukaliptuszban rejlő értékes olajat, amely így a levegőbe juthat. És amikor belélegezzük, az orrmelléküregek kitágulnak, és úgy érezhetjük, a fejünk és a mellkasunk is kitisztul.

A Healthline amerikai egészségügyi médium szerint a zuhanyzóban elhelyezett eukaliptusz hatásosabb lehet, mintha naponta szednénk valamilyen (teljesen természetes) dekongesztánst. Egy 2014-es kutatás arra az eredményre jutott, hogy a résztvevők 62 százaléka jóval nyugodtabbnak, kevésbé stresszesnek érezte magát, miután eukaliptuszt szagolgatott. Egy másik, 2013-ban készített tanulmány pedig úgy találta, hogy azok a térdműtéten átesett emberek, akik eukaliptuszolajat inhaláltak, kevesebb fájdalmat éreztek, sőt még a vérnyomásuk is könnyebben helyre rázódott tőle. Az pedig már tényleg csak a bónusz, hogy az eukaliptuszcsokor kifejezetten jól mutat a fürdőszobákban!

Fotó: Getty Images

 

A virágboltokban friss és szárított eukaliptuszt is beszerezhetünk, a célra mindkettő megfelel – persze minél többet akasztunk a zuhanyba, az illat annál intenzívebb lesz. A csokrot érdemes a zuhanyfejhez a lehető legközelebbi ponton rögzíteni, a forró víz így tudja leginkább kifejteni a hatását, illetve egy kicsit meg is dörzsölhetjük a leveleket, hogy előcsalogassuk az olajat belőlük.

Még különlegesebb és még inkább relaxáló illatot varázsolhatunk a fürdőszobánkba, ha az eukaliptuszágak mellé levendulát, rozmaringot vagy mentát is teszünk – kísérletezzünk bátran, és alkossuk meg a házi spánk illatát!

Kiemelt kép: Getty Images; Forrás: Apartment Therapy, Healthline