okok párkapcsolat nem működik

7 valódi ok, amiért nem működnek a párkapcsolataid

Nem csupán a párkeresésben, de az egyéni fejlődésben is a segítségünkre lehet, ha őszintén képesek vagyunk bevallani magunknak az alábbi hibás gyakorlatokat.
  • A romantikus kapcsolatok rendkívül sokrétűek, megannyi tényező kihathat a vágyott összhangra. 
  • A kudarcélmények után ritkán esik szó arról, nekünk mely szokásokon kellene változtatnunk. 
  • Mutatunk 7 okot, mely magyarázatul szolgálhat, miért nem sikerülnek hosszú távon a kapcsolataink. 

Egy párkapcsolat összetett dolog, nem csupán a két ember alapszemélyiségén, de az általuk hozott kulturális, családi és érzelmi örökségen is múlik, hogy hosszú távon képesek lesznek-e jól együttműködni.

És akkor nem említettünk még olyan hétköznapi akadályokat, mint a kommunikáció, a közös célok, a kompromisszumkészség vagy a korábbi tapasztalatok, valamint még egy sor egyéb, érzékeny összetevő, mely kihathat kötődésünk minőségére. Amikor párkeresésről esik szó – különösen, ha sorozatosan kudarcélmény ér bennünket –

gyakran hangoztatjuk a számunkra fontos preferenciákat, hogy mi milyen típusú párt képzeltünk el magunknak, és csak ritkán esik szó az önvizsgálatról.

Például többek között arról, hogy az egymást követő csalódásokhoz milyen berögződésekkel járultunk hozzá, a siker érdekében hol tudnánk egy kis változtatással átírni a bennünk futó érzelmi programokat. 

Természetesen semmi esetre sem azt szeretnénk erősíteni, hogy minden félresikerült randevú után kezdjük el magunkban keresni a hibát, sőt, az önhibáztatás az egyik legrosszabb dolog, amit randevúzás során elkövethetünk. Ehelyett álljunk meg egy pillanatra, lépjünk egyet hátra, és tekintsünk le objektíven a nagy egészre. Válogassuk ki azokat a mintázatokat, melyeket újra és újra átélünk, mit tartsunk meg, és ha kell, mely szokásainkon változtassunk.

Ez az önismereti folyamat hosszú távon a segítségünkre lehet nem csupán a párkeresésben, de az egyéni fejlődésben is, pláne, ha őszintén képesek vagyunk bevallani magunknak az alábbi hibás gyakorlatokat.

okok párkapcsolat nem működik

Az önismereti folyamat hosszú távon a segítségünkre lehet nem csupán a párkeresésben (Fotó: Canva)

1. Túl hamar kiadod magad

A párkeresés útvesztőjében elengedhetetlen, hogy az ember kellő lelkesedéssel lavírozzon az akadályok között, ám az ártatlan igyekezet nagyon könnyen átcsaphat kellemetlen túlbuzgóságba.

A kutatások azt bizonyítják, hogy a túlzott odaadás, a korai nyíltság vagy a lehengerlő, áradó magabiztosság próbára teheti még a legelkötelezettebb partnert is, nem mellesleg tönkreteheti a titokzatosság varázsát. Persze fontos, hogy ne játsszuk a végtelenségig az elérhetetlent, ugyanakkor érdemes inkább fokozatosan megnyílnunk a másik előtt, hogy a természetes intimitás is létrejöhessen ebből a lassú építkezésből.

2. Nem a megfelelő kérdéseket teszed fel

Nem kizárólag válaszolni, kérdezni is jól kell tudnia annak, aki alaposan meg szeretné ismerni a másikat, vagy önmaga legjobb verzióját szeretné megcsillogtatni partnere előtt. A kapcsolat kezdetén gyakorlatilag a feltett kérdések alakítják az ismerkedés dinamikáját.

Ha ezek révén nem derül fény a másik értékrendjére, jövőbeli célkitűzéseire és érdeklődési köreire, akkor később olyan dolgok is felmerülhetnek, melyek kapcsán már nehezebb kompromisszumra jutni. A legjobb, amit tehetünk, ha az első öt találkozásra összeírjuk a legfontosabb kérdéseinket, és értő figyelemmel meghallgatjuk a válaszokat, ugyanis a szakértők szerint többségében ilyenkor a legőszintébbek az emberek.

3. Gyorsan csalódsz másokban

A magas elvárások és az idealizált kép általában tökéletes recept a gyors csalódásokhoz. A valóságban azonban senki sem tökéletes, minden kapcsolatnak – még a kívülről hibátlannak tűnő szerelmeknek is – megvannak a maga kihívásai.

Fontos, hogy türelmesek legyünk önmagunkkal és másokkal szemben, hagyjunk elegendő időt, hogy partnerünk megmutathassa valódi énjét, és ne engedjünk a mártírszerep csábításának.

Nyári randikalauz: mit ne tegyél, ha hódítani szeretnél.

4. Úgy gondolod, megváltoztathatod a másikat

Ha valamit leszögezhetünk a párkeresés terén, akkor az az, hogy a másik megváltoztatására formált igényünk garantáltan kudarchoz vezet. Nem árt, ha néha emlékeztetjük magunkat, hogy nincs olyan személy, aki minden szempontból megfelel az elképzeléseinknek, csak olyan, akinek a legkönnyebb elviseli a rögeszméit.

Mindenki saját jogán értékes, az erőltetett változtatás pedig frusztrációt és ellenállást szülhet, úgyhogy a saját érdekünkben is jobban tesszük, ha elfogadjuk a másikat úgy, ahogy van. 

5. Képtelen vagy elfogadni a tökéletlenséget

Kritikusnak lenni egy bizonyos mértékig egészséges, ám ha az már átcsap túlzott perfekcionizmusba, abból hosszú távon semmi jó nem sülhet ki. Amennyiben folyton csak a hibákat keressük, elszalasztjuk azokat a pozitív tulajdonságokat is, melyek miatt kezdetben vonzódtunk a másikhoz.

A kisebb hibák elfogadása, a megbocsátás és a megértés tehát már a kapcsolat korai szakaszában is elengedhetetlen, de ha mégsem érezzük így, tegyük fel magunknak a kérdést: együtt tudnánk élni a másikkal, ha az soha nem változna meg?

6. Nem szánsz elég időt a másik megismerésére

Van, aki a hibákat keresi, míg más azonnal ítél, és időt sem hagy arra, hogy a jó tulajdonságok mellett az apróbb tökéletlenségek is megmutatkozzanak. Manapság, amikor végtelen lehetőség áll a rendelkezésünkre a pártaláláshoz, talán még nehezebb feloldódni, elmélyülni egy másik ember személyiségében.

Csak hagyjuk eluralkodni előítéleteinket, kivetítjük partnerünkre idealizált elvárásainkat, vagy ami még rosszabb, ezek hatására már a kapcsolat elején meggondolatlan, felszínes döntéseket hozunk. Az idő, a türelem és a közös élmények, a másik meghallgatása lehetőséget teremtenek arra, hogy mélyebben megismerjük egymást, és a kapcsolat stabil alapokra épüljön.

7. Nem vagy őszinte

Valljuk be, nehéz manapság önazonosnak maradni, kiváltképp olyan nehezített terepen, mint a randevúzás, amikor nagy a tétje a találkozások sikerének. Bármennyire félünk is megmutatni valódi énünket, a lepel előbb vagy utóbb le fog hullani, főleg, ha hosszú távra tervezünk.

Gyakorlatilag lehetetlen őszinteség nélkül végigvinni a randevúzást, a párkapcsolatot, később pedig egy esetleges házasságot, közös életet, tehát jobb, ha még az elején kiküszöböljük a bizalmi problémákat: nem engedjük felhalmozódni az apró hazugságokat és elhallgatásokat.

A felsoroltak ugyanis szépen lassan alááshatják a kapcsolatot, így egyetérthetünk abban, hogy az őszinte kommunikáció nélkülözhetetlen a mély, tartós kötődés kialakításához és fenntartásához.

Erre az 5 intő jelre figyelj, ha 40 felett randizásra adod a fejed.

Kiemelt kép: Canva