szerelem rossz partner

3 ok, amiért folyton a rossz embereket vonzod a szerelemben

Egyre nehezebb távol tartani a nem megfelelő embereket, főleg, ha ők kifejezetten szeretnek bennünket.

Talán a megosztó online társkereső oldalak, talán a túl sok – vagy épp ellenkezőleg, túl kevés – kínálkozó lehetőség vagy a magas elvárások okozzák, de közvetlen környezetünkben is megfigyelhetjük a jelenséget: manapság a megfelelő partner megtalálása nagyobb kihívást jelent, mint valaha. Ezen a tényen ráadásul a konkrét felmérések sem segítenek, melyek ugyancsak kimondják, szingliként napjainkban minden korábbinál nehezebb dolgunk van, ha az igazit keressük.

Szeretteink szerint valóságos főnyeremények vagyunk, akkor mégis hogyan történhet, hogy továbbra is olyanokat vonzunk, akik végül átejtenek bennünket? Vajon tényleg csak a megváltozott körülmények alakítják úgy, hogy folyton a rossz emberbe botlunk bele, vagy pozitív tulajdonságaink ellenére viselkedésünkkel mi is negatívan befolyásoljuk a dolgok alakulását? Az alábbi 3 magatartásformával például biztosan nem könnyítjük meg a saját dolgunkat, legalábbis a szakértő óva int attól, hogy randevúzás során elkövessük az alábbi gyakori baklövéseket.

Ezekkel vonzod be folyton a rossz partnereket

Kizárólag a problémákra koncentrálsz 

Egyedülállóként két kezünkön sem tudnánk megszámolni, hányszor halljuk azt, hogy túl válogatósak vagyunk, mely mondat nem véletlenül forrt össze a szingliléttel, ugyanis ez a leggyakoribb tapasztalás a csalódott párkeresők körében. Ráadásul egy bizonyos idő után már észre sem vesszük, hogy a kritériumokból szépen lassan kizáró okok lesznek, a pozitív tulajdonságok helyett pedig csak arra összpontosítunk, milyennek nem szeretnénk látni jövendőbelinket. Erre ráerősíthet továbbá az is, ha magunkban még a volt párkapcsolatok problémáit cipeljük, melyeket akaratlanul is kivetítünk az újonnan szerzett ismeretségekre. 

szerelem rossz partner

Fotó: Canva

Nem megfelelő a profilod

Sok múlik a pozicionáláson, hiszen valahol az online társkeresés is arról szól, ki tudja jobb színben feltüntetni magát és azt az életet, melyet a választottjának ígér a jövőre nézve. Azonban nem elég felkelteni az érdeklődést, ugyanis a külvilág felé közvetített értékeinkkel többnyire olyan személyeket fogunk bevonzani, akik nyitottak, érzékenyek ezekre a hangsúlyozott kvalitásokra.

Tehát jól meg kell válogatnunk a bemutatkozásban elhelyezett szavainkat, hiszen a megfelelő társkereső profillal egyúttal meg is szűrjük a jelentkezőket. Mia Amini pszichoterapeuta szerint a másik leggyakoribb probléma a nem megfelelően kommunikált preferenciák mellett az, hogy a nők rendre kihagyják, ők mit nyújthatnak leendő párjuknak egy romantikus kapcsolatban. 

Túl hamar elköteleződsz 

A tudomány szerint a férfiak hamarabb esnek szerelembe, mint a nők, akik viszont bizonyos hormonok miatt hajlamosabbak lehetnek a korai kötődésre, tehát mindkét félnek megvan az oka az elhamarkodott érzelmi kapcsolódásra.

A szakértők azonban úgy látják, a nők esetében különösen gyakori az a jelenség, hogy elhitetik magukkal, a szemben ülő férfi kizárólag őket látja,

egyedül velük vált online üzeneteket, és hosszú távra tervez. Ha nem szeretnénk idejekorán csalódottságot érezni, a legjobb, amit tehetünk, hogy megkeressük az egészséges egyensúlyt az optimizmus és a kritikai gondolkodás között, miközben a randevúzás alatt szem előtt tartjuk a fokozatosságot.

3 megoldás, hogy rátalálj a megfelelő személyre

Készíts listát a pozitív szempontokról!

A lista természetesen nem fog megóvni a kudarcélménytől, de segít a jóra koncentrálni és letisztázni, milyen emberrel találkoznál szívesen. Írás közben a múltbéli kapcsolatokból is a pozitívumokat tudod kiemelni, ami még inkább hozzásegít az elengedéshez, ráadásul ezt a listát bármikor előveheted, amikor úgy érzed, megerősítésre lenne szükséged. 

Tudatosan üzenj magadról!

Ez a pont a korábban felvetett társkereső profilhoz kapcsolódik, de ahogy virtuálisan, úgy a személyes találkozásnál is megéri önazonosnak maradni. Mindenki szeretné, ha igényei meghallgatásra találnának egy párkapcsolatban, ám ehhez elengedhetetlen a korrektség és az őszinteség, melybe az erősségek mellett a sebezhetőség felfedése is beletartozik. 

Adj időt magadnak az őszinte kötődésre!

Engedd meg magadnak és egyúttal a másik félnek is az alapos megismerés lehetőségét. Ez nem régimódi, elavult szokás, épp ellenkezőleg – felgyorsult világunkban minden teljes lényünkkel megélt pillanat aranyat ér. Ráadásul így több lehetőségünk nyílik nem csak az ismerkedésre, de a tisztánlátásra is, hogy ne elhamarkodottan, hanem érzelmeinkkel és gondolatainkkal harmóniában döntsünk egy olyan kapcsolat mellett, amilyet igazán szeretnénk, és amilyet elképzeltünk magunknak. 

Megtaláltad azt a személyt, akivel életed végéig együtt lennél? Ez a 8 jel segít megmutatni, hogy szerelmetek örökké fog-e tartani. 

Kiemelt kép: Getty Images