Az egyoldalú kapcsolatot nehéz üzemeltetni és nem is nagyon érdemes. Ha felismertük a jeleket, el kell dönteni, hogyan tovább.

Ahogy a neve is mutatja, a párkapcsolat páros játszma, két fél közel egyenlő kapcsolódása, ahol a résztvevők egyaránt részesülnek a szép dolgokból, de viselik a problémákkal járó felelősséget is. Ideális esetben a pár mindkét tagja elkötelezett, őszinte és megbízható partner.

A két fél számíthat egymásra, és tudja, hányadán áll a másikkal. Ha azonban félretesszük a tankönyvszagú definíciót, mindannyian pontosan tudjuk, hogy a párkapcsolat jóval több, mint két egyforma kapcsolótábla nyomogatása a megfelelő időben.

A való életben nem megy mindig a ragyogó mosoly, néha megbicsaklik az elkötelezettség, és olykor kegyes hazugságokkal élünk túl egy estét.

Ahogy egyszer-egyszer elrontjuk a vacsorát, úgy a párkapcsolat sem konstans siker és csillogás. Ám ha egyre nagyobb tehernek érzed a másik feleddel a mindennapokat, lehet, hogy érdemes feltenni a kérdést: egyoldalú kapcsolat a tiétek?

Az egyoldalú kapcsolat zsákutca

Az egyoldalú kapcsolat során az egyik személy aránytalanul többet ad magából, az erőforrásaiból, idejéből, érzelmeiből. Több energiát és erőfeszítést tesz a kapcsolatba a másik félhez képest. Természetesen minden pár életében vannak nehezebb periódusok – például betegség, munkanélküliség, depresszió miatt –, amikor időszakosan az egyik félnek többet kell invesztálnia a kapcsolatba, hogy az működjön.

Ám ha huzamos ideje azt érzed, hogy hiányzik a kölcsönösség, az egyensúly, akkor tanácsos mielőbb megvizsgálni a helyzetet.

Hosszú távon ugyanis nagyon nehéz fenntartani bármilyen egyoldalú kapcsolatot, de a legnagyobb probléma, hogy végtelenül kimerítő annak, aki ad. Fizikailag, lelkileg, érzelmileg. A szokásos tavaszi fáradtság hátterében a kapcsolatod is állhat, de a visszatérő betegségek, alvászavarok szintén árulkodók lehetnek.

egyoldalú kapcsolat megoldás

Az egyoldalú kapcsolat hátterében eltérő kommunikációs stílus is állhat (Fotó: Getty Images)

Nem feltétlenül arról van szó, hogy szándékosan kihasználnak, hogy leszívják az érzelmi, fizikai, anyagi tankodat, hiszen gyakran a párkapcsolati kommunikáció a ludas. Továbbá az is lehetséges, hogy még nagyon nem vagytok egy hullámhosszon, másképp érzitek a kapcsolat erősségét, más kötődési mintát kaptatok, másképp látjátok magatokat a közös életetekben.

Az egyoldalú kapcsolat arról is szól, hogyan kell jól szeretni. Almási Kitti elárulta, miből fakad a sok szenvedés.

Nem mindig nyilvánvalók a jelek

Szorongás, üresség, magány, bizonytalanság, félreértettség – ezek az érzések mind jellemzőek lehetnek az egyoldalú kapcsolat során. Figyeld az érzéseid, azok a legnagyobb vörös zászlók!
Nézzük meg, milyen jelekre érdemes figyelni:

1. Te vagy a kezdeményező fél

Ha általában te vagy az, aki kezdeményezi a programot, telefonhívást, döntést, jövőképet, bocsánatkérést, fizetést, összebújást, elég valószínű, hogy egyoldalú a kapcsolatotok. Joggal érezheted úgy, hogy ha megállnál egy pillanatra, összeomlana a párkapcsolat, és lehet, hogy a másiknak fel se tűnne.

2. Romlik a mentális állapot

A kimerültség érzése, evés- vagy alvászavarok, fokozott szorongás hátterében az egyoldalú kapcsolatra visszavezethető stressz is állhat. A bizonytalanság, hogy nem tudod, hányadán állsz a másik emberrel, egy idő után elkezd felőrölni.

3. Eltérő prioritások

Nehéz megemészteni, hogy míg te időt, energiát, pénzt, érzelmet nem kímélve igyekszel működtetni a kapcsolatot, addig a másik úgy tűnik, mintha csak ímmel-ámmal venne részt benne. Nincs azzal semmi gond, ha mindkét félnek megvannak a saját hobbijai, barátai, de a romantikus partnereknek azt kell érezniük, hogy az ő kapcsolatuk az első.

4. Kommunikációs aknák

Nem hozol fel bizonyos témákat, mert úgy érzed, csak felbosszantanád vele a másikat. Bármi, ami trigger hatást vált ki, inkább a szőnyeg alá söpröd, emiatt felszínessé válik a kommunikáció, rólad pedig nem derül ki, hogy valójában mit érzel vagy mit gondolsz. Emiatt az is te vagy, aki az esetleges konfliktus során elviszed a balhét és bocsánatot kérsz akkor is, ha nem te vagy a hibás. Mi ez, ha nem egyoldalú kapcsolat?

5. Kétely

Bárhogy is próbálkozol azzal, hogy boldoggá tedd a másikat, úgy érzed, hogy nem vagy elég. Ezért még több energiát fektetsz a kapcsolatba, míg a te igényeid a felejtés homályába vesznek. Ördögi csapda ez, melyben elméd ugyanazokat a köröket futja: elég jó vagy a másiknak?

6. Bizonytalanság a másik érzéseiben

Hatalmas vörös zászló, ha állandóan bizonytalan vagy a kapcsolatot illetően. Az elégtelen kommunikáció miatt túlgondolhatod a másik viselkedését, miközben a saját érzéseiddel nem foglalkozol, így a mindennapok egy tippmix versennyé változhatnak.
Az önvád és a szorongás felőrölheti a személyiséget, ahelyett hogy két felnőtt közösen építené a jövőjét.

egyoldalú kapcsolat megoldás

Az egyoldalú kapcsolat közös akarattal kibillenthető (Fotó: Getty Images)

7. Érzelmi kimerülés

A szeretteinkkel töltött minőségi idő feltölt minket, elégedetté tesz, biztonságban, szeretve érezzük magunkat. Ha viszont a randi után vagy az együttélés során huzamosan stresszesnek, elégedetlennek vagy kimerültnek érezzük magunkat, ideje tiszta vizet önteni a pohárba.

Mi okozhatja az egyoldalú kapcsolat kialakulását?

Nem kell rögtön nárcisztikus jelek után kutatni, ha szeretnénk megfejteni, hogy mitől kiegyensúlyozatlan a párkapcsolat.

1. Eltérő kommunikáció

Mennyivel egyszerűbb lenne, ha már gyerekként megtanulnánk, hogy nyíltan beszélhetünk az érzéseinkről, és megtanulnánk kérdezni is. A valóság azonban nagyon más képet mutat. Aki például olyan családban nőtt fel, ahol nem bátorították az egészséges határok felállítására, az őszinte kommunikációra, az bizony a párkapcsolataiba is átviszi a rossz mintát.

A kötődési stílusnak szintén szerepe van abban, hogy kialakul-e egyoldalú kapcsolat. A bizonytalan vagy elkerülő kötődők inkább távolságot tartanak a kapcsolatban és visszahúzódnak a csigaházukba. Az önvédelem, hogy elkerüljék a vélt vagy valós sérüléseket, sajnos az erős érzelmeket is alááshatja.

2. Eltérő elvárások

Mindannyian más elképzelésekkel, elvárásokkal érkezünk egymás életébe. Ha ez ütközik, könnyen egyoldalú kapcsolatban találhatjuk magunkat.

Lehet, hogy te már hosszú távra tervezel, míg a másik három hétnél nem lát távolabb.

Vagy egy korábban elsajátított viselkedési minta miatt a partnered azt várja tőled, hogy te gondoskodj az ő érzelmi igényeiről. Ez nyilván nem egészséges hozzáállás, habár közös akarattal lehet rajta változtatni.

Érdemes küzdeni ilyen kapcsolatért?

Van, amikor igen. Ha mindkét fél elszánt abban, hogy működjön a párkapcsolat, érdemes őszintén kiteríteni a kártyákat, hogy kiderüljön, mi okozza az egyensúlyi zavart.
Mit lehet tenni?

1. Őszinte kommunikáció

Számtalan párkapcsolati írásban látjuk, és mi magunk is bőszen osztogatjuk tanácsként, ám ha a saját életünkről van szó, elfelejtkezünk róla. A legfontosabb, hogy nyíltan tudjunk beszélni a másikkal az érzéseinkről, igényeinkről, a határainkról. Kérdezzük meg magunktól és a másiktól is, hogy valójában mit akarunk, mit nem kapunk meg, mi az, amit már nem tudunk tolerálni.

Elképzelhető, hogy a beszélgetés végére úgy látjátok, hogy a szakítás a legjobb döntés.

A hosszú távú fizikai és mentális egészségünk érdekében azonban inkább jobb egy mostani szakítás, mint később egy hosszabb felépülési folyamat.

Az egyoldalú kapcsolat azonban pontosan a jó kommunikációval kibillenthető és helyrehozható. Ha sikerült tisztázni az igényeket, és mindkét fél a folytatás mellett dönt, nagyon hasznos közös tervet kovácsolni a jövőre, hogy ki, mikor és hogyan szeretne hozzátenni a szeretetteljes és kölcsönös párkapcsolathoz.

Az eltérő párkapcsolati elvárások szépen harmonizálhatók, ha szükséges, akár segítséggel. 

Kiemelt kép: Getty Images