Az online ismerkedés sikeréhez nem csak türelemre, de önismeretre is szükség van.

A szakértők szerint idő előtti ragaszkodáshoz vezethet, ha túl sok időt töltünk online csevegéssel, mielőtt személyesen is találkoznánk lehetséges randipartnerünkkel. Mivel ragaszkodásunknak ebben a fázisban még nincs sok valós alapja, az esetleges red flageket, vagyis intő jeleket hajlamosabbak lehetünk szőnyeg alá söpörni a személyes találkozás során.

De persze nem kell ahhoz hosszasan cseverésznünk az online térben, hogy szeretetre, törődésre és komoly párkapcsolatra vágyjunk, különösen az online társkeresés világában, amelyeknek bár számos előnye van, pontosan ugyanennyi buktatója is lehet. Ha szerencsések vagyunk, és éppenséggel nem tapasztaltunk hasonlót, az ismeretségi körünkben biztosan akadnak olyanok, akik csalódtak a digitális ismerkedés akadályokkal teli világában. (Hogy miért küzdünk egyre többen kiégéssel és saját magunk leértékelésével, és hogyan legyünk okosabbak az online társkeresés során, arról a linkre kattintva olvashatsz részletesen.)

Ráadásul,

amikor ki vagyunk éhezve a szerelemre, nem mindig egyszerű hallgatni a megérzéseinkre.

Ugyanakkor megéri néhány lépés távolságból szemlélni a másikat, és feltenni magunkban a kérdést, hogy milyen elhangzott mondatok váltottak ki belőlünk feszengést a személyes beszélgetés során?

Ezekről a jelekről ismerheted fel, ha nem vesznek komolyan

Amikor késznek érezzük magunkat egy új kapcsolatra, nyilvánvalóan tudni szeretnénk, hogy vajon hozzánk hasonlóan hosszú távra tervez-e az a személy, akivel randevúzni kezdtünk. Ezt természetesen már a csevegés elején érdemes letisztázni, de megannyi példa van arra is, hogy az online íródott szó nem minden esetben egyezik a valósággal. Bár a red flag meglehetősen komplex jelenség, és egyénileg eltérő lehet, hogy kinél mi számít intő jelnek, van néhány alapvető viselkedésforma, amire érdemes odafigyelnünk, ha komoly partnerre vágyunk.

1. A valódi érdeklődés hiánya

A személyes kommunikáció minősége az első és legárulkodóbb jel. Ha megtetszik valaki, természetes, hogy mindent tudni szeretnénk róla: honnan jött, miket tapasztalt idáig az életben, milyen sikereket és tragédiákat élt meg, milyen a családja, kik a barátai, satöbbi. Ha viszont partnerünk nem érdeklődik felőlünk, kerüli a mélyebb témák megvitatását, tőszavakban válaszol, feltűnően titkolózik, vagy éppen fordítva, csak magáról beszél, hozzánk viszont nem intéz kérdéseket, nem biztos, hogy ő a mi emberünk.

rossz randi

Az életünk mozgalmas, és néha változik a menetrend – az viszont nem mindegy, hogy olykor tényleg közbejön-e valami, ami miatt módosul a terv, vagy folyamatosan háttérbe szorulunk (Fotó: Getty Images)

2. Terítéken: a volt szerelmek

A felesleges csalódások elkerülése érdekében azt is érdemes megfigyelni, hogy partnerünk hogyan beszél az előttünk lévő kapcsolatairól. Bár a múltbéli kedvesek témája kényes terep, fontos, hogy ne kerüljük a róluk szóló beszélgetést, hiszen egykor fontos részei voltak az életünknek, és részben a velük történt szakítás formált azzá az emberré, akik ma vagyunk.

Egy randinak nem kell csúfos véget érnie, ha alkalomadtán szóba kerül az ex. Az azonban nem mindegy, hogy milyen gyakran és milyen kontextusban kommunikál minderről a partnerünk. Ha valaki tisztelettel, a maga hibáit is beismerve, nem pedig a másikat ócsárolva beszél egykori szerelmeiről, nem nosztalgiázik minden alkalommal hosszasan, és nem hasonlít össze bennünket az egykori kedvessel, sokat elárulhat arról, hogy kiszemeltünk tényleg készen áll-e velünk egy komoly kapcsolatra.

3. Amikor minden róla szól

Egyre gyanúsabb, hogy szinte mindig te vagy a kezdeményező fél, és nem látod a másik elkötelezettség iránti vágyát? Nos, bizony érdemes hallgatni a megérzéseidre. Ha már egy ideje találkozgattok, és úgy érzed, hogy ritkulnak a beszélgetések, nem igazán törődik veled a partnered, kifogásokat keres, és csak akkor hív, amikor unatkozik, de különösebb igénye nincs arra, hogy több és tartalmasabb időt töltsön veled, nem biztos, hogy ugyanazok a szándékaitok.

Fontos, hogy már a legelején tisztázzátok, mit is vártok egymástól, mit tudtok egyénenként nyújtani, és mit jelent számotokra az ideális párkapcsolat – ami csak akkor képes egészségesen működni, ha a partnerek kölcsönösen tesznek azért, hogy érzelmileg is elérhetőek legyenek egymás számára.

4. Nem lehetsz igazán önmagad

A legjobb része az ismerkedésnek az, ha nem félünk önmagunkat adni. Ha azonban úgy érzed, hogy a másik fél nem reagál jól a személyiségedre, vagy túl „magasak” az elvárásai, bizonyítanod kell számára valamit, meg kell dolgoznod azért, hogy elég jó legyél, és nem érzed, hogy természetesen tudsz viselkedni mellette, sajnos nincs sok esély a kölcsönös fejlődésre.

Természetes, ha tetszeni szeretnénk, de van egy határ, amit nem érdemes átlépni. Ha mégis megtörténik, jó, ha gondolatban hátralépünk egy kicsit, és megvizsgáljuk, hogy mennyire lehetnek validak az érzéseink, hiszen azt sem lehet kizárni, hogy túl kevés az önbizalmunk. Ugyanakkor, ha valaki kételkedik benned, folyamatosan rosszalló megjegyzéseket tesz, nagyítóval vizsgál mindent, amit teszel és mondasz, emiatt pedig minden találkozás alkalmával úgy érzed, hogy meg kell szűrnöd a gondolataidat, valószínűleg nem egymásnak lettetek teremtve.

Bízz az ösztöneidben, de ne ítélj elhamarkodottan,

és időről időre gondold át, hogy milyen irányba tart az ismerkedés, megfelel-e az igényeidnek, és hogy tényleg azt kapod-e a másiktól, amit adsz!

Az online randizás eddig sem volt fenékig tejfel, pláne a kenyérmorzsázásnak nevezett jelenség elterjedése óta. Kattints a linkre, és tudj meg mindent a kellemetlen jelenségről! 

Kiemelt kép: Getty Images