100-eves-veteran-volegeny

100 évesen feleségül veszi szerelmét a világháborús veterán

A 100 éves vőlegény és 96 éves menyasszonya boldogabbak, mint valaha.

Harold Terens életében először 20 éves korában, a második világháború idején, az amerikai légierő tizedeseként járt Franciaországban. A férfit 2024 júniusában tervezik kitüntetni az ország felszabadulásának 80. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. Ezután kerül majd sor Terens és 96 éves menyasszonya, Jeanne Swerlin esküvőjére egy normandiai kisvárosban – adta hírül az Associated Press.

Ahol a két életút keresztezi egymást

A pár mindkét tagja New Yorkban nőtt fel: Swerlin Brooklynban, Terens pedig Bronxban. A világháborút viszont merőben másképp élték meg: a nő főleg arra emlékszik, hogy katonák udvaroltak neki, akiktől háborús tárgyakat (dögcédulát, késeket, pisztolyt) kapott ajándékba; míg a férfi 1942-ben bevonult a seregbe. Éveket töltött szolgálatban, Nagy-Britannián és Franciaországban is megfordult, végül pedig 1945-ben tért vissza hazájába.

Terens első feleségét, a franciatanár Thelmát 1948-ban vette el. 70 éven át tartó házasságuk alatt két lányuk és egy fiuk, később 8 unokájuk és 10 dédunokájuk született. Miután Thelma 2006-ban nyugdíjba vonult, New Yorkból Floridába költöztek. A nő 12 évvel később, 2018-ban hunyt el – Terens azóta özvegy.

Swerlin 21 éves korában ment először férjhez – abból a házasságból két lány- és egy fiúgyermek született. A nő fiatalon, 40 éves korában özvegyült meg először. Második férjét 18 év házasság után vesztette el, majd 25 évig élt együtt egy Sol Katz nevű férfival, aki 2019-ben hunyt el. Swerlinnek 7 unokája és 7 dédunokája, Terensnek pedig Katz lánya, Joanne Schosheim mutatta be 2021-ben.

Schosheim gyerekei anno együtt táboroztak Terens unokáival, a nő pedig úgy gondolta, a férfi jól összeillene egykori mostohaanyjával. Így hát szervezett nekik egy vakrandit. „Olyan boldoggá tette az apámat… Nem akartam, hogy magányos legyen” – mondta Schosheim Swerlinről.

Szerelem – második látásra

Első felesége, Thelma után viszont Terens elképzelhetetlennek tartotta, hogy valaha újra szerelmes legyen. Az első találkozás alkalmával szinte levegőnek nézte Swerlint. „Még csak rá sem néztem. Meg sem szólítottam” – emlékezett vissza a férfi. Ennek ellenére Terens jó barátja, Stanley Eisenberg másnap estére újabb randit szervezett nekik (saját bevallása szerint látni akarta, hogy cimborája kit is utasított vissza). Ezúttal azonban megtört a jég.

„Soha nem láttam még ilyennek, egyszerűen felragyogott” – mondta Eisenberg. Terens állítólag meg sem tudott szólalni és nem evett egy falatot sem – régi barátja rá sem ismert. „Mondtam neki, hogy »pajtikám, te bizony szerelmes vagy«, mire azzal jött, hogy még sosem érezte így magát” – idézte fel Eisenberg.

Swerlin elmondása szerint a második randi után Terens egyszerűen levakarhatatlan volt. De ezt a 94 éves nő egyáltalán nem bánta. „Két nap után már mindenkinek a barátnőjeként, a kedveseként mutatott be” – mondta nevetve.

100-eves-veteran-volegeny

A szerelem minden életkorban jól áll! (Illusztráció: Getty Images)

„Szeretem ezt a lányt. Egészen különleges” – áradozott Terens a sajtóban is. A róluk készült riportban a menyasszony és vőlegénye még táncra is perdülnek, és csak forognak és forognak, mint két tini. „Remek fickó, igazán remek.

Nagyon szeret engem, és ezt ki is mondja – lelkendezett Swerlin. – Időskorban is lehet szerelmes az ember. Mi is ugyanúgy érezzük a pillangókat a gyomrunkban, mint bárki más.”

És hogy hogyan zajlott a leánykérés? Terens néhány hónappal ezelőtt, térdre ereszkedve húzott gyűrűt Swerlin ujjára. „Már épp fel akartam segíteni, de macsósan megoldotta a helyzetet” – mondta az ara. „Ő pedig ujjongott örömében” – tette hozzá a vőlegény.

Egy kitüntetés, egy esküvő…

A pár és családjaik május végén utaznak majd Párizsba, hogy részt vegyenek a veteránok kitüntetésén. Ezután Carentan-les-Marais városába mennek tovább, ahol a pár június 8-án tervezi kimondani a boldogító igent. Jean-Pierre Lhonneur polgármester egy 1600-as években épült kápolnában adja majd össze őket. Lhonneur elmondta: bár hivatalosan csak a város lakóit adhatná össze, a helyi ügyész ezúttal eltekint ettől a szabálytól.

Egy hasonló történetről számoltunk be tavaly is, mikor egy 92 éves férfi 64 évnyi ismeretség után vette feleségül régi barátját, Maryt.

Kiemelt kép: Illusztráció – Fotó: Getty Images