Csak három dolgot soroltak fel, de az napjainkban is teljesen aktuális.

Mi történt?

Egy ecuadori pár él a legrégebben házasságban a világon: 79 éve kötötték össze az életüket.

Miért fontos ez?

Ma már nem taszítja ki a társadalom azt, aki elválik, és egyre kevesebben maradnak benne egy rossz kapcsolatban vagy házasságban anyagi, gazdasági okokból. Ahhoz viszont, hogy a házasságok jól működjenek, és ne puszta egymás mellett éléssé alakuljanak át, tudatos odafigyelésre és közös munkára van szükség.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

 • Mi az ecuadori házaspár titkos receptje a boldog házassághoz?
 • Miről ismerjük fel az érzelmileg érett partnert?

Különleges eredményt jegyeztek be nemrég a Guinness rekordok közé: mostantól a világ leghosszabb ideje tartó házasságában egy ecuadori pár él. A 110 éves Julio Cesar Mora Tapia és a 104 éves Waldramina Maclovia Quinteros Reyes ugyanis túl van a 79. házassági évfordulóján. Ráadásul kettejük együttes életkora is kimagasló: 214 év.
Az egymásra találásuk igazi kedves, romantikus történet. Reyes egy iskolai szünidőben meglátogatta a nővérét, aki Tapia szomszédjában lakott. A fiatalok előbb barátok lettek, aztán egymásba szerettek. Reyesnek tetszett, hogy a fiú verseket ír, Tapiát pedig a lány szépsége és személyisége ejtette rabul. Hét évvel a találkozásukat követően, 1941-ban házasodtak össze titokban, mert a családjaik nem támogatták a választásukat.
Az idő nem a családot, hanem a fiatal párt igazolta, nemcsak azért, mert ilyen sokáig együtt maradtak, hanem mert saját bevallásuk szerint boldog házasságban töltötték egymás mellett az életüket. Mind a ketten tanárok voltak, és felnevelték az öt gyereküket, akik valamennyien felsőfokú végzettséget szereztek. A pár szerint a gyerekeik sikere az ő életük egyik legnagyobb eredménye. Az idős pár a mai napig szeret moziba járni, kertészkedni és különösen örülnek a nagy családi ebédeknek, ahova eljön 11 unokájuk és 9 dédunokájuk is. Igaz, ahogy a Guinness World Recordsnak mondták, a koronavírus-járvány miatt most az ilyen rokonlátogatások elmaradtak, de alig várják, hogy ismét sort keríthessenek rá.

És hogy szerintük mi a boldog házasság kulcsa?

Tapia és Reyes fiatalsága óta a világ rengeteget változott, de a párkapcsolati receptjük aktuálisabb, mint valaha.

A házaspár szerint a hosszú házasságuk titka a szeretet, az érettség és a kölcsönös tisztelet.

(Forrás: guinnessworldrecords.com)

A fejlett világban fokozatosan csökken a házasságkötések száma, míg a válásoké növekszik. A nagy vízválasztó, mint annyi másban is, a második világháború volt. Magyarországon például a KSH adatai szerint az 1940-es évek végén emelkedett először 10 ezer fölé a válások száma. A hatvanas évektől évi 20-25 ezer válás körül mozgunk – ebben kiugró a nyolcvanas évek vége volt, amikor megközelítettük az évi 30 ezer felbontott házasságot. Ez azt jelenti, hogy ma Magyarországon a házasságok fele válással végződik.
Amikor a házasságok felbomlásának okait keressük, sokféle magyarázattal találkozhatunk, ezek egyike az időfaktor. Azaz, hogy egyre többen élnek egyre hosszabb ideig. És a „régi”, 20. század előtti házasságokhoz képest egyre kevésbé érnek korai véget a házasságok betegség és háború miatt, vagy azért, mert a nő belehal a szülésbe. Emellett a válás már nem jár társadalmi kitaszítottsággal, és a nők munkába állásával, az iskolázottságuk növekedésével az anyagi kiszolgáltatottságuk is csökkent, illetve csökkenőben van.
Az, hogy egy rossz házasságból jogilag és anyagilag is könnyebb kilépni, egyfelől pozitívum, mert a felek így nem ragadnak benne egy méltatlan, mérgező állapotban, és lehetőséget kapnak az újrakezdésre. Az érem másik oldala viszont az, hogy ez a szabadság önmagában kevés, ha nem tudjuk vagy nem tanuljuk meg, mit lehet tenni azért, hogy egy házasság, illetve elkötelezett párkapcsolat kölcsönösen kielégítő, szeretetteljes, egymás életét gazdagító legyen.
Az idős ecuadori házaspár receptjében pedig szerepel egy tétel, amiről talán nem beszélünk eleget: az érettség.

Miről ismerjük fel az érzelmileg érett partnert?

Arról már esett szó a noklapja.hu-n, hogyan változik az idővel a szerelem, a kezdeti lángolás hogyan és miért vált át egy mélyebb és békésebb szeretetté. A kölcsönös tisztelet pedig arról szól, hogy tiszteletben tartjuk egymás határait, elfogadjuk, hogy a másik egy autonóm ember, saját személyiséggel, célokkal, vágyakkal, prioritásokkal. A kölcsönös tisztelet része, hogy egymást partnerként, egyenrangúként kezeljük, hogy nem szorítjuk sarokba és nem gázolunk bele az emberi méltóságába. Ezeknek a felismerése és gyakorlása hétköznapokban sokszor annak a függvénye, hogy a partnerek elég érett személyiségek-e. A Psychology Today cikkében az érett partner alábbi ismertetőjegyeit gyűjtötte össze:

 1. Kontrollálni tudják az érzelemkitöréseiket. Nem gurulnak azonnal dühbe, körültekintőbben válogatják meg a szavaikat és kevésbé hajlamosan bántó, sértő stílusban fogalmazni. Emiatt a konfliktusok kezelésében is higgadtabbak és konstruktívabbak.
 2. Jobban ismerik magukat, ezért azt is meg tudják engedni maguknak, hogy sebezhetőek legyenek. Őszintébben kommunikálnak egymással, jobban ki tudják fejezni az igényeiket, mindez pedig a kötődést és a bizalmat erősíti.
 3. Együttérzőbbek, több empátiával fordulnak a partnerük felé, ami segít, hogy érzelmileg támogatni tudják és megértsék a másik igényeit és szükségleteit.
 4. El tudják ismeri, ha hibáztak, és kevésbé hárítják a felelősséget a partnerükre. Az érzelmileg érettebb emberek emellett hajlamosabbak tanulni a hibáikból, és ritkábban hazudnak vagy füllentenek, hogy elkerüljék a bajt.
 5. Egy érzelmileg érett partner elköteleződik a párja mellett – és nagyobb eséllyel házasodik össze vele. Az egymás felé elkötelezett partnerek számára az életük egyik legfontosabb eleme a párkapcsolatuk.

  Ez azt jelenti, hogy nem azért maradnak házasok, mert erre valamilyen külső körülmény kényszeríti őket vagy mert így tartják felelősségteljesnek, hanem mert valóban együtt akarnak lenni.

  Magukra mint egy csapatra gondolnak, megosztják egymással a gondolataikat, hogy mi érdekli vagy inspirálja őket – ami tovább erősíti a vágyat a közös életre.

 6. Érzelmileg támogatják egymást. Egy érett partnerről tudjuk, hogy bármikor fordulhatunk hozzá, ha vigasztalásra vagy biztonságérzetre vágyunk, ha egy nehéz helyzettel kell megküzdenünk. Még ha a mi személyes feladatunkról is van szó, a partner ott van velünk, mint a támogató hátországunk.
 7. Megbízhatóak. A bizalom az emberi kapcsolatok fundamentuma, amin megvetve a lábunkat megnyílhatunk, megmutathatjuk magunkat, mert tudjuk, hogy a másik nem fog átverni, elítélni, bántani. A biztonság érzése sokat számít ahhoz, hogy elhiggyük, hogy a kapcsolatunknak van jövője.
 8. Biztonságosan kötődnek, azaz nem jelent nekik nehézséget közel engedni a másikat és felépíteni együtt az intimitást. A házasságban az érzelmileg érett ember jól bánik a partnerével, mert nem éli meg fenyegetőnek a párkapcsolatot. A gyermekkorban kialakult kötődési mintákról és hatásukról a párkapcsolatainkra Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológussal is beszélgettünk az Anyámtól örököltem podcast adásaiban.

(Kiemelt kép: Az ecuadori 110 éves Julio Cesar Mora Tapia (j) és 104 éves felesége, Waldramina Maclovia Quinteros quitói otthonában 2020. augusztus 26-án, miután a Guinness Világrekordok a világ legöregebb házaspárává nyilvánította őket. MTI/EPA/EFE/José Jacome)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!