Anyámtól örököltem – A kötődési sebeinket is gyógyíthatjuk egy jó párkapcsolatban

Anyámtól örököltem – A kötődési sebeinket is gyógyíthatjuk egy jó párkapcsolatban

Mit tud egy biztonságosan kötődő ember? Kik lesznek jellemzően féltékenykedők? És kik szerint elég a lepedőakrobatika? Orvos-Tóth Noémivel a felnőttkori kötődésről és a jó párkapcsolat titkairól beszélgettünk.

A párkapcsolatunknál kevés dolog tükrözi jobban, hogyan tudunk kapcsolódni másokhoz. Merthogy egy párkapcsolat arról is szólna, hogy közel tudjuk-e engedni magunkat egymáshoz. A kölcsönös bizalomban lehullhatnak-e a maszkok és a falak, meg tudjuk-e mutatni egymásnak nemcsak az erősségeinket, de a gyengeségeinket is, hogy kialakulhasson az intimitás. Amikor erre nem vagyunk képesek, ez szorongást vagy tiltakozást vált ki belőlünk, az nemcsak annak a jele lehet, hogy esetleg nem a megfelelő emberrel vagyunk, hanem annak is, hogy ideje megismernünk a kötődési sebeinket, amiket még gyermekkorban szereztünk. A jó hír, hogy ezek a sebek gyógyíthatók.
A kötődésről szóló kétrészes adásunk első alkalmával Orvos-Tóth Noémivel a kisgyermekkorban kialakult személyiségtípusokról beszélgettünk, és hogy ezek milyen anyai jelenlét vagy hiányok miatt alakulnak úgy, ahogy. A második részben azt járjuk körbe, felnőttként hogyan befolyásolja az életünket a kötődési típusunk, különös tekintettel a párkapcsolatainkra. Azaz, hogy mit tud egy biztonságosan kötődő ember, ami egyedül és párosan is ideális? Kikből lesznek jellemzően a féltékenykedők és miért? És kik azok, akik szerint elég a lepedőakrobatika, de lelket már nem tesznek egy párkapcsolatba?

Sorozatunkat hallgathatjátok a Spotify-on és iTuneson is.