Szakítás után előfordulhat, hogy az ex bosszúból visszaél az adataiddal, képeiddel, de a tippjeinkkel megelőzheted, hogy a zaklató felhasználhassa őket.
  • Kövesd a szakértő tippjeit, hogy ne lophassa el senki a képeidet, videóidat és a hangodat.
  • A kiberbiztonság azért is fontos, hogy mesterséges intelligencia segítségével ne tudjanak hamisítani rólad semmit a neten.
  • A digitális korban a szakítás is még bonyolultabb lett.

A mesterséges intelligencia előnyeit mi sem tagadjuk, sőt kifejezetten hasznosnak és előremutatónak találjuk az AI-vívmányokat, azonban rengeteg új veszélyforrást is jelentenek, amelyekre minél gyorsabban megoldást kell találnia a szakembereknek. Ahhoz, hogy a digitális térben biztonságban legyünk, nekünk is tennünk kell. Érdemes tájékozódunk a veszélyekről, és ha tisztában vagyunk velük, akkor kevesebb kár is érhet bennünket.

A szakítás 2024-ben

Ha vannak közös eszközeitek vagy online felüleleteitek az volt partnereddel, akkor lehetséges, hogy az exed a jelszavak visszaállításával hozzáférhet az e-mailjeidhez, és onnan pedig már gyerekjáték elérnie a bankszámládat is.  Amennyiben valaha volt arra utaló jel, hogy a expartnered ellenőriz téged, akkor legyél résen!

„Egy abuzív ex arra is használhatja a technológiát, hogy kémkedjen utánad, nyomon kövesse minden lépésedet, vagy a képeid segítségével akár AI-pornót készítsen rólad” – figyelmeztet Laura Kankaala, az F-Secure kiberbiztonsági és adatvédelmi cég szakértője.

Az amerikai kormány kutatása szerint a cyberstalking (számítógépes zaklatás) áldozatainak 67%-a ismeri a zaklatóját.

A modern technológia, például a mesterséges intelligencia tökéletes eszköz azok kezében, akik másokat akarnak bántani, zaklatni – ma már komoly fenyegetést jelenthetnek a stalkerek egy „nem éppen sima” szakítás után.

Beléptél valaha az ő gépén a fiókodba?

Elég egyszer használod a párod okostelefonját vagy tabletjét, hogy megnézz egy üzenetet, e-mailt vagy ellenőrizd az online rendelésedet. Ha előfordult ilyen, és nem jelentkeztél ki, akkor az exed bármikor hozzáférhet a fiókodhoz, profilodhoz, amit az ő gépén néztél.

Mielőtt végleg elhagyod a közös lakást szakításkor, ellenőrizd a hozzáféréseket, és távolítsd a hozzáférési lehetőségeket az olyan eszközökön, amelyek nem a tiéid. Sok alkalmazás, mint például a Gmail vagy a közösségi média platformok nagy része mutatja, hogy hány eszközről férnek hozzá a fiókodhoz.

Ezt távolról is megeheted kijelentkezéssel, de akkor új jelszót kell mindenhol megadnod. Amennyiben kapsz e-mailben értesítést, hogy valaki egy másik eszközön belépett valamelyik fiókodba, azonnal jelentkezz ki és változtass jelszót!

 https://www.noklapja.hu/aktualis/2024/02/29/szakitas-digitalis-adatvedelem/

Az a biztos, ha mindenhol letiltod az exedet és az összes jelszavadat megváltoztatod szakítás után! (Fotó: Getty Images)

A veszélyes eszközöket se felejetsd el!

Az olyan kütyük, mint az Apple AirTags, a biztonsági kamerák, bébifigyelők tökéletesen alkalmasak arra, hogy az exed kémkedjen utánad. Az összes olyan nyomkövető rendszer eléréséről töröld a volt partnered elérését, amihez volt hozzáférése.

Ez vonatkozik a streaming szolgáltatásokra, a helymeghatározókra, a virtuális asszisztensekre, a felhőalapú tárhelyekre és minden megosztott eszközre is.

Új rémálom: deepfake pornó

Biztosan hozzád is eljutott a hír néhány hete, hogy Taylor Swiftről elterjed a neten egy deepfake pornóvideó. Mi is írtunk az esetről, napok alatt 45 millióan kerestek rá és nézték meg ezeket a hamis, digitálisan manipulált felvételeket. Nos, ez ma már bárkivel előfordulhat!

Ráadásul nemcsak mesterséges intelligenciával manipulált videókat tudnak készíteni a te ártatlan nyaralási felvételeidből, de a hangodat is tudják klónozni. A klónozott hangokat az egyszerű megtévesztéstől kezdve (mondjuk egy viccesnek szánt, hamis TikTok-videó) akár banki csalásig mindenre fel lehet használni, úgyhogy ezt is komolyan kell venni!

„Hangot klónozni ma már pofonegyszerű – mindössze egy perc hangminta szükséges az eredeti hangról, amit például a közösségi médián megosztott tartalmakból szerezhetünk be, és máris létrehozható a hangot tökéletesen utánzó, mesterséges intelligenciával generált változat” – mondja Laura Kankaala.

Mire lehet használni a hamis hangot?

Küldhetnek a nevedben mocskolódó üzenetek bárkinek. Nem akarunk tippeket adni, de biztosan kellemetlen lenne, ha valaki a főnöködnek küldene a hangoddal valami ocsmány üzenetet, aminek csak a legenyhébb következménye, hogy kirúgnak, de akár az is megtörténhet, hogy még téged jelentenek fel zaklatásért…

Az a legbiztonságosabb, ha szakítás után minden olyan platformon törlöd az exedet, ahol hozzáférhet a rólad készült fotókhoz, videókhoz, hangfelvételekhez. Persze lehet az ő eszközén is saját tartalma rólad, de tegyél meg mindent, hogy mindenhez ne férjen hozzá!

szakitas-digitalis-adatvedelem

Egy szakítás sokféleképpen végződhet rosszul, ma már a mesterséges intelligencia is veszélyforrást jelent (Fotó: Getty Images)

Jelszóváltás MINDENHOL

Ne csak az e-mailed, közösségi média oldalaid és az iCloudod jelszavát változtasd meg! Ha volt közös Netflix-fiókotok vagy együtt használt kajarendelő szolgáltatásotok, akkor ott is módosítsd a kódokat. És találj ki teljesen új jelszavakat, amik egyáltalán nem hasonlítanak a régiekre, mert az exed gyorsan kitalálhatja az új kombinációkat, ha elég jól ismer.

Ellenőrizd, hogy figyel-e!

A stalkware appokat, vagyis a megfigyelésedre használt alkalmazásokat jó eséllyel ki lehet szűrni, persze az a legbiztosabb, ha erre megkérsz egy szakembert, akik avatott szemmel nézi át a gépeidet.

De mik is azok a stalkware alkalmazások? Ezek segítségével

valós időben nyomon követheti az exed a tartózkodási helyedet, hozzáférhet a hívásnaplódhoz, elolvashatja az üzeneteidet,

a készülék mikrofonján keresztül lehallgathat, és akár a kamerádhoz is hozzáférhet, hogy kémkedjen utánad vagy bárki után a környezetedben.

„A stalkerware alkalmazások Android-eszközre történő telepítésének egyik árulkodó jele, hogy a készülék a folyamatos helymeghatározás miatt nagyon felmelegedhet. Az iPhone esetében a legjobb, ha átnézed az iCloudon az aktív munkamenetek listáját, hogy megnézd, van-e olyan nem felismert eszköz, amely hozzáfér a telefonodon lévő információkhoz” – tanácsolja a szakértő.

Ha gyanakszol, hogy az exed nem beszámítható, többször elszólta magát, hogy tudja, mit csináltál, hol voltál, akkor kezdj gyanakodni, és ellenőrizd az okoseszközeid alkalmazáslistáját. Ha van olyan applikáció, amit elsőre nem ismersz fel, azonnal nézd meg, mi lehet az és öröld, ha gyanús!

Így veheted észre az érzelmi bántalmazás és a manipulálás jeleit egy kapcsolatban! Légy résen, mert ha ezeket észlelted, akkor az exed képes lehet a szakítás utáni zaklatásra is.

Kiemelt kép: Getty Images