Az internethasználat bizonyos szempontból az idősek életminőségét is javítja, mi pedig segíthetünk nekik, hogy biztonságban érezhessék és megvédhessék magukat a csalóktól. Figyelem, a tippek fiatalabbaknak is jól jöhetnek!

Mi történt?

Az idősek manapság fokozottan ki vannak téve a csalók és adathalászok munkálkodásainak, ezért elengedhetetlen, hogy segítsük őket.

Miért fontos?

Mert alapvetően is egyre több idős érdeklődik az új technológiák iránt, amit a karanténidőszak csak tovább erősített, de gyakran nem ismerik az online világ játékszabályait.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • A nethasználat bizonyítottan enyhíti az idősek magányát és hátráltathatja az egészségromlást is.
  • Miért veszélyes a fotómegosztás, és hogy jönnek ide a pedofilok?
  • Egyéb tippek ahhoz, hogy egy kis erőfeszítéssel mindenki megóvhassa a privát szféráját és persze a pénztárcáját.

A fiatalabb generáció – jó esetben – már tudja, hogy nem teszünk ki meztelenül pancsoló gyerekről képet, vagy nem fényképezzük le a bankkártyánkat egy ismeretlen eladónak, illetve eszük ágában sincs olyan linkre kattintani, ami aztán kéri a netes postafiók jelszavát is. Pont emiatt is érdemes átbeszélni néhány pontot az idősebb rokonokkal.

A nethasználat jobbá teheti az idősek mindennapjait

Az, hogy az internethasználat enyhíti az idősek magányát, hátráltatja az egészségromlást, a demencia kialakulását és javítja biztonságérzetüket, nem valami utópisztikus gondolat. Erre egy tavalyi sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium Innovatív digitális idősügyi programjának koordinációjáért felelős miniszteri biztosa. A felmérések szerint a számítógéphasználat erősíti az idősek családi kapcsolatait, javíttja a szubjektív egészségérzetet és a biztonságérzetet is.

Az, hogy az idősebbek is érdeklődnek az újdonságok iránt, nem meglepő. Egy svéd telefongyártó cég, amelyik idősebb korosztály számára gyárt mobiltelefonokat, 2018-ban végzett egy felmérést, amelyből az derült ki, hogy a 65 év felettiek korosztályában 3-ból 2 ember kifejezetten érdeklődő, egyre inkább nő az internet iránti nyitottságuk is. A telefongyártó cég és a rendőrség tippjei alapján összeszedtünk néhány fontos dolgot, amiket érdemes átadni az idősebbeknek. 

Ne áruljon el mindent!

Kezdjük azzal, hogy közösségi oldalon a profilja (senkinek) ne legyen publikus, hiszen onnantól kezdve bárki megnézheti, miről posztol az illető. Ha valaki a lakókörnyezetéről tölt fel képet, könnyen beazonosítható, hogy hol él, és ha elutazik és kiírja, hogy egy hétig nincs otthon, akkor akár betörők is meglátogathatják az otthonát. 

Az adathalászat létezik, és mindenkit érint

A valódinak látszó, de hamis e-mailektől (például afrikai herceg segítséget kér) kezdve az áloldalakon és a kecsegtető nyereményjátékokon túl is hosszú a csapdák listája, amikbe óvatlanul belesétálhatnak idős szeretteink. A lényeg, hogy megtanítsuk őket, hogy mire figyeljenek, így segíthetünk nekik a védekezésben. Jó, ha ők is tisztában vannak vele, hogy bankok, kormányzati szervezetek, cégek sosem kérhetnek jelszavakat, biztonsági kódokat, nekik erre megvan a saját rendszerük. A csalók gyakran használják ki azokat az időszakokat is, amikor felfokozott érzelmi állapotban vagyunk, ilyen a mostani járványhelyzet is. Ne hagyjuk, hogy rokonaink a stressz hatása alatt meggondolatlanul cselekedjenek: ha nem biztosak az e-mail valódiságában, javasoljuk nekik, hogy inkább ne kattintsanak. Akárhogy is, ha megszólal a belső hang, hogy valami nem stimmel, kérjük meg őket, kérdezzenek meg minket és közösen nézzük át a gyanús tartalmat. 

Ezt kell tenni, ha zsarolnak

A rendőrség is azt javasolja, hogy ha bárkit zsarolni próbálnak a neten, az illető inkább ne reagáljon. Idős rokonaink figyelmét (is) fontos felhívni, hogy ha ilyen történik, szakítsák meg a zsarolóval a kapcsolatot, blokkolják az illetőt, és semmiképp se teljesítsék a zsaroló követeléseit!

Sajnos kell a bonyolult jelszó

A feltört vagy kiszivárogtatott jelszavak óriási problémát jelenthetnek, ha nem vagyunk elég elővigyázatosak. Ha több e-mail címmel is rendelkezünk, kerüljük ugyanannak a jelszónak a használatát, mert ha a csaló egy e-mail fiókba bejutott, úgy könnyedén bejut a többibe is. Tudjuk, hogy nehéz sok jelszót használni egyszerre, mégis, kérjük meg nagyszüleinket, hogy többet és azon belül is komplikáltabb belépési kódokat használjanak. Egy 6 karakteres jelszót kb. 30 másodperc alatt képesek feltörni a hozzáértők, míg egy 10 karakteres jelszóhoz állítólag már 11 év kell. Fontos, hogy a jelszó soha ne legyen eltárolva számítógépen, telefonban, pénztárcában egy cetlin. Tartsuk inkább észben.

A képmegosztás veszélyes lehet

Amikor az unokákra vigyáznak, valószínűleg egy csomó fotót készítenek róluk, amiket aztán szívesen felöltenek a közösségi oldalakra, hogy elbüszkélkedjenek a kis leszármazottal. Igen ám, de ez is veszélyes műfaj, amint arra az elmúlt hetek pedofilbotrányai is rávilágítottak. A Hintalovon Gyermekvédelmi Alapítvány néhány napja Facebookon osztotta meg a rettenetes valóságot, miszerint az Interpol adatai alapján a 0 és 6 éves kor közötti gyerekekről készült, pedofilok által leginkább keresett képek nagyjából 25 perc alatt kerülnek fel a darkwebre. Ebben azok a képek is benne vannak, amit a szülők vagy nagyszülők maguk osztanak meg a nyáron meztelenül pancsoló, kisnadrágban cukin rohangáló gyerekekről. A közösségi oldalak fotóalbumai nem olyanok, mint a papír alapú albumok. A megosztás pillanatától számítva örökké, szinte bárki számára hozzáférhető, könnyen és egyértelműen beazonosítható digitális lábnyomot hagyunk.

Ne igazoljon ismerősnek olyat, akit nem ismer

Erről mondjuk a fiatalabb korosztálynak is lehetne órákat adni. Nem tudhatjuk, ki van a profil mögött, és milyen célból akar az ismerősünk lenni. Ha nem emlékszik valakire, inkább kérdezzen körbe a rokonok, ismerősök között, hátha valaki tudja, kiről van szó. Ha nem, nem lesz nagy veszteség, hogy nem jelöli vissza az illetőt.

Biztonságos vásárlás a neten

Az online vásárlás továbbra is népszerű, és talán nem árulunk el nagy titkot: az idősebb korosztály is igen nyitott erre. Ha nem óvatosak, akkor egy klónozott webhelyre kattinthatnak, ami nagyon hasonlíthat az eredeti márka oldalához. Kérjük meg őket, hogy fokozottan figyeljenek erre, és kerüljék a hamis termékeket áruló webáruházakat. De pontosan mit figyeljenek? Mielőtt online vásárolnak, fontos ellenőrizni, hogy a webhely titkosítva van-e. Keressék a lakat szimbólumot, és ügyeljenek rá, hogy az oldal URL-je https://-el kezdődjön, a http:// helyett – az s betű jelentése secure, azaz biztonságos. Ezenkívül ellenőrizzék, hogy tartozik-e ügyfélszolgálat vagy kapcsolattartó személy a weboldalhoz. Igen gyanús, ha ez hiányzik. 

A netes használt piac hátulütői

A használt termékek piaca mindenkit lázba hoz, az alacsonyabb árak miatt az apróhirdetéses, aukciós oldalak is hamar kedvencekké válhatnak. Mivel itt a legtöbb esetben magánszemély áll a termék mögött, még fontosabb az alapos körültekintés. Ha van ilyen funkció az adott oldalon, nézzük meg az eladó értékeléseit és csak megbízható eladótól vásároljunk. A legtöbb csaló arra játszik, hogy előre utaljuk a vágyott termék vételárát, ezért kérjük meg idősebb szeretteinket, hogy ettől tartózkodjanak, bármennyire is kecsegtető az ajánlat. Mindig a vevő döntsön a fizetési módról, illetve privát eladó e-mailben küldött linkjére sose kattintsunk! Ez hamis oldalra irányíthat, ahol ellophatják a kártyaadatokat. Már számos olyan weboldal létezik, ahol a fizetési rendszer mind a vevőt, mind az eladót védi, részesítsük előnyben az ilyen szolgáltatásokat. Ha mégis áldozattá válna idős szerettünk, ne féljünk feljelentést tenni, segítsünk neki az ügyintézésben.

(Forrás: Twincom, police.hu. Kiemelt kép: Getty Images)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!