Mit jelent pontosan manapság a digitális szakítás?

Ez sokkal fontosabb, mint gondolnánk!

A családon belüli erőszakkal foglalkozó Refuge jótékonysági szervezet szerint egy szakítás során napjainkban már egy további aspektusra is külön figyelmet szükséges fordítanunk: a digitális szakításra. 

A digitális szakítás mint olyan azonban nem csak annyit jelent, hogy a másikat töröljük az ismerőseink közül Facebookon, letiltjuk az e-mail-címét és az Instagram-fiókját… Manapság sok párkapcsolatban a felek egymás teljes digitális életéhez hozzáférhetnek; az e-mailektől és a közösségi médiától kezdve az online banki alkalmazásokon át a vásárlási fiókokig – nem kevés esetben pedig vissza is élnek mindezzel. 

Felmérések szerint Angliában és Walesben minden negyedik nő megtapasztalja a családon belüli erőszak valamilyen formáját élete során, és a Refuge szerint a digitális visszaélés egyre nagyobb részét képezi ennek a problémának. Saját felmérésük során kétezer embert kérdeztek párkapcsolati szokásaikról, a kérdőívek pedig azt mutatták:

a válaszadók 20%-a még mindig ismeri volt partnere jelszavait, és minden tizedik válaszadó azt mondta, hogy hozzáférhet volt partnere tartózkodási helyéhez olyan alkalmazásokon keresztül, mint a Find My Friends, a Google helymegosztó vagy a Snapchat – azaz akár a szakítás után évekkel később is tudhatják, pontosan hol vannak éppen exeik. 

Igencsak hátborzongató adat az is, hogy azok közül, akik ismerik volt partnerük jelszavait, 35% ismerte el, hogy még mindig hozzáfér volt partnere Facebook-fiókjához; 33% pedig úgy nyilatkozott, hogy az ex munkahelyi e-mail fiókjához is hozzáfér a mai napig.

„A digitális visszaélések egyre nagyobb problémát jelentenek, és sokkal többről szólnak a jelszavak megosztásánál. A nem kívánt üzenetektől kezdve az eszközökre telepített kémprogramokon át az otthoni technikán keresztül történő zaklatásig bármi megtörténhet – vélekedik Ruth Davison, a Refuge vezérigazgatója. – A technológia egyre inkább életünk szerves részévé válik, és az elkövetők új módszereket találnak a nők ellenőrzésére és bántalmazására” – tette hozzá.

Emiatt az Avasttal közösen létrehozták a Digital Break-Up Kit alkalmazást. Az app lépésről lépésre mutatja be, hogyan azonosítjuk a technológiai sebezhetőséget, valamint útmutatást is ad arra vonatkozóan, hogyan tehetjük biztonságosabbá eszközeinket a szakítást követően.

Fotó: d3sign/Getty Images

„Az eszköz létrehozásával segíteni szeretnénk a nőket abban, hogy átvegyék az irányítást a kütyüik felett, valamint lehetővé tesszük számukra, hogy kiélvezzék digitális szabadságukat – a kapcsolat végén ugyanúgy, mint az elején” – fogalmazott Jaya Baloo, az Avast információbiztonsági vezetője.

Az alkalmazást persze nem csak nők használhatják. 

Kiemelt kép: Ivan Pantic/Getty Images