Miről ismerhető fel, ha érzelmi bántalmazás áldozatai vagyunk? A Nők Lapja Pszichológia 2021/1. számának cikke.

„Rosszul gondolod!“ „Túl érzékeny vagy!“ „Nem jól emlékszel!“ „Paranoiás vagy!“ Ismerősek ezek a mondatok? Nincs jó hírünk, ha igen. Ha egy kapcsolatban túl gyakran hangzanak el ezek a kifejezések, akkor nagy valószínűséggel az érzelmi bántalmazás egyik legalattomosabb formájával, a gázlángolással állunk szemben.

A gázlángolás tömény manipuláció, amelynek során a gázlángoló személy szisztematikusan úgy viselkedik a gázlángolttal, hogy az kételkedni kezdjen a valóságészlelésében és érzéseiben. A gázlángoló torzítja a valóságot és érvényteleníti a másik nézőpontját. Meghazudtol, elbizonytalanít, mindemellett a saját igazságát erőlteti a másik félre. Ezt a módszert a narcisztikus személyiségzavarban szenvedők alkalmazzák előszeretettel.

Ez mikor lehet egészséges önszeretet, és mikor narcisztikus személyiségzavar? „Az önszeretet önmagában nem baj, sőt. Mindannyiunknak szüksége van valamenynyi egészséges narcizmusra ahhoz, hogy magunkat elég jónak és szerethetőnek éljük meg. Vannak azonban, akik ennek érdekében szélsőséges dolgokat hajlandók megtenni: mivel nincsenek egy valódi, egészséges önszeretet birtokában, legbelső bizonytalanságukat próbálják valahogy kompenzálni. Az ilyen emberek eredendően »hibásnak « érzik magukat, alapélményük, hogy nem elég jók. Az önértékelésük fenntartásához vagy növeléséhez mások önértékelését nyomják le, zúzzák porrá. Ez a narcisztikus személyiségzavar, a mentális zavarok egyik típusa, amelynek egyik lehetséges viselkedésbeli megnyilvánulása a gázlángolás” – magyarázza Knapek Éva klinikai szakpszichológus.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Miről ismerheted fel, hogy gázlángkapcsolatban vagy?
Honnan ered a gázlángolás kifejezés?
Szóljunk vagy ne szóljunk, ha arra gyanakszunk, hogy a barátunk, családtagunk gázlángkapcsolatban él?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .