önismeret

3 jel, hogy elakadtál az életben és itt az ideje a változásnak

Vajon tényleg eléggé tiszteled és becsülöd önmagad?

Kényelmetlenül érzed magad a bőrödben, de magad sem tudod megfogalmazni, hogy mi hiányzik, miből is fakad az üresség? Mindannyiunk életében vannak ilyen időszakok, az azonban közel sem mindegy, hogy mennyire tartós e belülről fakadó bizonytalanság.

Biztosan mindenki hallotta már a mondást, miszerint üres pohárból nem lehet önteni. Ha negatívan állunk saját magunkhoz, az sajnos az élet minden területén megnehezítheti a dolgunkat, legyen szó magánéletről vagy karrierről. Persze bármikor jöhetnek olyan időszakok, amiket nem feltétlenül tudunk szabályozni, ugyanakkor nem mindegy, hogy miként viszonyulunk önmagunkhoz a hétköznapokon és a kihívást jelentő helyzetekben.

Hogy miért is állhatunk mérgező kapcsolatban önmagunkkal, annak számtalan oka lehet. Elképzelhető, hogy a családi múltból ragadtak ránk negatív minták, ugyanakkor neveltetéstől független traumák is képesek mélyen bevésődni, illetve szinte észrevétlenül nyomot hagyni az énképünkön.

Ha a negatív érzések időszakosak, és úgy tapasztaljuk, hogy csak alkalomadtán vannak jelen az életünkben, megfelelő megküzdési stratégiákkal magunk is túljuthatunk a nehézségeken,

azonban ha tartós állapotról van szó, mindenképp ajánlott szakember segítségét kérni.

Az önreflexióra megéri rászánni az időt – mutatjuk a legárulkodóbb hétköznapi jeleket, amikor érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy hol is akadtunk el az életben.

1. Figyelmen kívül hagyod a határaidat

„Bölcsen kezelve a »nem« az önazonosság eszköze, egyfajta pajzs az ellen, hogy kihasználjanak. Gyakran bátorság kell ahhoz, hogy kimondjuk. Nehezen fogadják majd, de a határok kijelölése felszabadító” – írja egyik könyvében Judith Sills író és pszichológus.

 https://www.noklapja.hu/aktualis/2024/02/20/3-jel-elakadas-valtozas/

Nemet mondani nehéz, de vannak helyzetek, amikor szükségessé válik (Fotó: Getty Images)

A határok meghúzása tényleg nem egyszerű feladat, azonban szükségünk van rájuk, ha a hajtás mellett élvezni is szeretnénk az életet. Persze vannak bizonyos kötelezettségek, melyeket tetszik, nem tetszik, el kell végeznünk, azonban ha a lelki egészségünk rovására megy a megfelelés, biztos, hogy valamit nem jól csinálunk.

Új határokat nem lehetetlen felállítani, ehhez azonban fel kell ismernünk, hogy mi jelenti számunkra az igazi nehézséget.

Hogy átlássunk a bennünk kavargó káoszon, érdemes lehet leírni a céljainkat, a prioritásainkat, illetve azokat a helyzeteket, amikor jól esne kiállni magunkért, de valami miatt nem merünk.

2. Frusztrál az egyedüllét

Ha társaság hiányában rendszeresen feszültnek érzed magad, ha egy perce sem tudsz leülni és folyton tennivalók után kutakodsz a lakásban, és ilyenkor lesznek úrrá rajtad igazán a nyomasztó gondolatok, szinte biztos, hogy dolgod van valamivel.

Az egyedül töltött időnek számos előnye lehet, és bár társas lények vagyunk, mindenkinek szüksége van egy kis csendes pihenőre, amikor nem kell beszélgetni senkivel, amikor kedvünkre lógathatjuk a lábunkat egy jó könyv társaságában, és amikor nem kell a munkahely, az iskola és az egyéb kötelezettségek tengelyén bolyongani.

Szociálpszichológusok szerint, ha egy nagyobb csoport tagjaként működünk, hajlamosabbak lehetünk a véleményünket a többség véleményéhez igazítani. Ha időt szánunk arra, hogy néha egy kicsit magunkkal is kettesben legyünk, könnyebben rálelhetünk a saját hangunkra, sokkal nagyobb önazonosságot tudhatunk magunkénak.

Nyomasztó gondolatainkat könnyebben megérthetjük, ha az időszakos magányra az önmegismerés eszközeként, nem pedig mumusként tekintünk.

Hogy miként fordíthatod előnyödre az egyedül töltött perceket, arról a linkre kattintva olvashatsz részletesen. 

3. Semmi sem érdekel igazán

Tény, hogy az erős érzelmek hiánya aligha jár ajtócsapkodással, de talán éppen ettől válik néha igazán veszélyessé, hiszen dráma hiányában sokkal nehezebb észrevenni, hogy bezárkóztunk.

Ha az ürességérzet levertséggel és motiválatlansággal társul, ha folyamatosan fáradt vagy, ha nem tölt el ugyanazzal a lelkesedéssel valami, mint korábban, és azon kapod magad, hogy még a legközelebbi barátokkal is teher a találkozás, szinte biztos, hogy változtatnod kell valamin. Lehet, hogy túl sokat hajtottál mostanában, és eljött az ideje a pihenésnek egy olyan helyen, ami kiszakít a szürke hétköznapok mókuskerekéből.

Ugyanakkor érdemes résen lenni, hiszen a burnout-, vagyis a kiégési szindróma manapság egyre többeket érint a világban, így ha az alábbi tüneteket tapasztalod, mindenképp érdemes lehet megfontolnod a szakember segítségét, ami utat mutathat a pozitív változás felé:

  • tartós fásultság, közöny és kedvetlenség
  • huzamosabb ideje tartó reményvesztettség
  • alacsony önértékelés
  • kihívások kerülése
  • teljesítménycsökkenés, dekoncentráltság
  • érzelmi kimerültség
  • alvászavarok

Az önismeret fejlesztése megkönnyíti életünket – íme, a kiemelkedően magas érzelmi intelligencia 5 jele!

Kiemelt illusztráció: Getty Images