szorongas-okai

Meglepő, de ez a 3 tényező is hajlamosíthat a szorongásra

Mindennapjaink részét képezik, ezért nem is gyanítjuk, hogy hosszú távon bajt okozhatnak.

Világszerte milliók küzdenek nap mint nap a szorongás kellemetlen tüneteivel – hazánkban ugyancsak ez a betegségcsoport számít a leggyakoribb mentális problémának –, melyek egy része számunkra is jól körülhatárolható tényezőkből adódik. Munkahelyi kihívások, otthoni teendők és személyes kapcsolatokból eredő megpróbáltatások… Abban sokan egyetérthetünk, ha már csupán ezek miatt kellene szoronganunk, az is csökkentene általános nyugtalanságunkon. 

A szorongástól szenvedőknél valójában az élet bármely területe kiválthat belső feszültséget. Ám vannak helyzetek, amikor a frusztráló gondolatok, a félelmek és aggodalmak anélkül hatnak ki mindennapi életünkre, hogy kiváltó okuk nyilvánvaló lenne. Az elengedés, a kiegyensúlyozottság, a harmónia megtalálása még nehezebb, ha nem tudjuk olyan egyszerűen beazonosítani, miért is van visszatérő gyomorgörcsünk.

De mi a helyzet akkor, ha látszólag semmi okunk a túlzott aggodalomra? 

Ezért jelentkezhet váratlanul a szorongás

Akár ismerjük a szorongás kiváltó okát, akár nem, az olyan jellemző tünetek, mint a szívdobogás, a légzési nehézségek, a gyomorpanaszok vagy az alvászavar hosszú távon megkeseríthetik életünket. Ráadásul hiába szeretnénk mindezeknek minél előbb véget vetni, bizonyos okokat nehezebb észrevenni, mint az általános nyomasztó tényezőket.

Ahányan vagyunk, annyiféle helyzet vált ki belőlünk nyugtalanító érzéseket. Vannak, akiknél főként a reggeli órák hozzák elő a szorongást, míg mások egészen apró történésekre is feszélyezetten reagálnak. Esetleg egyáltalán nem ismerik fel, honnan erednek szorongató érzéseik.

szorongas-okai

Fotó: Canva

A váratlanul jelentkező szorongás mögött több lehetséges ok is húzódhat a szakértők szerint. Ilyen például a genetikai hajlam, egy traumatikus emlék felidézése, de egyéb mentális egészséggel kapcsolatos probléma kísérőtünete is lehet. Sőt, bizonyos élelmiszerek – így a cukor, a koffein, az alkohol és a feldolgozott ételek – fogyasztása szintén felerősítheti szorongásunkat.

3 gyakori szokás, ami a szorongás oka lehet

Amennyiben a felsoroltak közül egyik sem igaz ránk, mégis látszólag minden ok nélkül elönt minket néha a szorongás, talán az alábbi ártatlannak tűnő szokásokkal hajlamosítjuk magunkat az állandó nyugtalanságra.

1. Nem megfelelő öngondoskodási rutin

Sokszor alulértékeljük az önmagunkra szánt minőségi idő fontosságát. Pedig ha nem fordítunk elég figyelmet feltöltődésünkre, egy idő után elkerülhetetlenül megérint majd a kiégés szele. Ha két végén égetjük a gyertyát a munkahelyen, nem mozgunk eleget a szabad levegőn és a változatos étrendről is csupán a magazinokból hallottunk, akkor egyértelműen esélyt adunk a mindennapi szorongás kialakulásának.

A szakértők szerint azonban minden egyéb tényezőtől függetlenül már egy jól kialakított öngondoskodási rutinnal kontrollálhatóak a rossz érzések.

Erre nincs tökéletes recept, tehát csupán rajtunk múlik, mi esik jól a lelkünknek és a testünknek egyaránt. Mindenesetre az egészséges táplálkozás – a B12-vitamin és a magnézium pótlása – a rendszeres testmozgás, a megfelelő folyadékbevitel és a kevesebb képernyő előtt töltött idő jó kiindulópontok lehetnek a szorongással való megküzdésben.

2. Visszatérő negatív érzelmi hatások a mindennapokban

Megeshet, hogy nehezebb a szorongás gócpontjának felismerése, mert az olyannyira beépült már a mindennapjainkba, hogy fel sem tűnik, ha a gondolatától is összerándul a gyomrunk. Érdemes olykor hátrébb lépni egyet és külső szemlélőként, tudatosan is megfigyelni, felidézni, bizonyos megszokott helyzetek milyen érzelmeket váltanak ki belőlünk!

Lehet, hogy az új emberekkel való találkozások, az autópályán való vezetés vagy az online kommunikáció kelt bennünk nyugtalanságot, melyet nap mint nap újraélünk ezekben a visszatérő helyzetekben – sőt, idővel a kiváltó szituációk akár eltérőek is lehetnek. Napjaink rohanó világában nincs hiány stresszfaktorokból, de ha már felismertük, számunkra mely pontok jelentik ezeket, egy lépéssel közelebb jutottunk a fellélegzéshez. 

3. Kezeletlen, állandó stressz

Homokba dugni a fejünket hosszú távon sosem jelent jó megoldást, pláne, ha érzelmi terheink cipeléséről van szó. Minél tovább halogatjuk a stresszcsökkentést, annál inkább hozzászoktatjuk magunkat ehhez a szorongató állapothoz, s mire feleszmélünk, már állandóan feszültek vagyunk.

A látszólag ok nélküli szorongásunk abból is eredhet, hogy hagyjuk egymásra halmozódni frusztrációinkat – anélkül, hogy megoldást keresnénk rájuk. Utóbbi az egyszerű hétköznapi tevékenységektől egészen a tudatos mindfulness gyakorlatokig terjedhet. Mindenkinek más válik be stresszcsökkentésre, ám ehhez elengedhetetlen a kellő önismeret. Csakis ezt gyakorolva előzhetjük meg, hogy a szorongás elhatalmasodjon az életünkben. 

Falra mászol már a meditáció gondolatától is? Szerencsére van 6 szuper tippünk, melyekkel ugyanúgy csökkentheted a stresszt és a szorongást a hétköznapokban. 

Kiemelt kép: Getty Images