Hallottunk már sok cifra dolgot a randiappok világából, de minden hónapra jön egy újabb. Most épp a kenyérmorzsázás névre keresztelt csúnya kis manipulációs technika.
 • Az online randiappok a manipulátorok kedvenc vadászterületei.
 • Sokan csak önbizalmukat építendő regisztrálnak.
 • Fontos, hogy lépjünk ki a bennünket romboló beszélgetésekből. 

Tény, hogy egy több évtizedes párkapcsolat sem folyamatos fáklyásmenet, de annak például nagyon tudok örülni, hogy az elköteleződésnek hála nekem nem kell kimerészkednem az online párkapcsolati húspiacra. Aktív párkereső ismerőseim és az internetet elárasztó cikkek tanúsága szerint ugyanis kifejezetten veszélyes terep ez, ahol férfiak és nők egymást vádolják ghostinggal, gázlángolással, catfishinggel és legújabban már úgynevezett kenyérmorzsázással is.

Mi az a kenyérmorzsázás?

Kenyérmorzsázás alatt azt a manipulatív technikát értjük, amikor valaki – bár tulajdonképpen nem akar nemhogy komoly, de semmilyen kapcsolatot sem – flörtölő hangvételű üzeneteket küld a másik félnek azzal a céllal, hogy annak érdeklődését fenntartsa, és azzal saját egóját táplálja. Ez a valaki kiszámíthatatlanul osztogatja kegyeit, ha van kedve, ír, ha nincs, akár hosszú időre is eltűnik az őrületbe kergetve a másik felet, de mindig megjelenik, amikor áldozatában felmerül, vajon csak hülyítik-e. 

Vegyünk példának egy képzeletbeli Krisztát. Kriszta párt keres, de nem akar minden áron ki is fogni valakit, többekkel levelezget. Az egyik srácról, Zsoltról pontosan tudja, hogy sosem jönne össze vele (profilképe alapján külsőre sem tetszik neki, és a beszélgetéseik során sem tudta különösebben megfogni), ennek ellenére nem zárja le a vele való beszélgetést, hanem néha (éppen olyan időközönként, hogy Zsolt tutira ne tudja hova tenni a dolgot),

küld neki egy-egy üzenetet annak érdekében, hogy a kapcsolatot a lehető legkevesebb energia befektetéssel, de mégis fenntartsa.

Miért jó ez neki? Azért, mert Zsolt beszélgetéseik során bókokkal árasztja el, és Zsoltot olyankor is elő lehet venni, amikor mások (például az Krisztának sokkal jobban tetsző Péter vagy András) hosszabb ideje nem írnak, vagy érdeklődésüket vesztik: van kihez nyúlni. Csúnya dolog, nem igaz? Magyar neve még nincs a jelenségnek, bár józan parasztival úgy mondjuk, Kriszta az orránál fogva vezeti Zsoltot, angolul pedig kenyérmorzsázásként került a randis közbeszédbe. Kicsit olyan, mint amikor Jancsi és Juliska kenyérmorzsákat szórva akartak hazatalálni, de morzsáikat a madarak felkapkodták, így végül nem jutottak el sehová. Szegény Zsolt csak morzsákat kap, de sem fog odajutni, ahova szeretne…

Így ismerhető fel a kenyérmorzsázás

De honnan ismerheti, fel Zsolt, hogy mi történik vele? Mit tehetett volna annak érdekében, hogy ne vesztegessen heteket, akár hónapokat egy olyan kapcsolatkezdeményre, amiből sosem lesz semmi? Négy intő jelre, vagy ha úgy tetszik, red flag-re kellett volna figyelnie.

 • Mindig intő jel, ha másik ember számára láthatóan nem olyan fontos a beszélgetések, mint neked. Te vagy az, aki többször írsz rá, te fektetsz nagyobb energiát abba, hogy ne laposodjon el a kommunikáció, te érdeklődsz kedvesen a hogyléte felől? Nincs mit szépíteni: nem érdekled eléggé ahhoz, hogy energiát pazaroljon rád. Ha megbeszéltek is randit, mindig ő az, aki lemondja, nem jön el, elfoglaltnak tűnik, néha akár napokra is eltűnik a beszélgetésből? Mindennél világosabb, hogy csak szórakozik veled. Akkor is, ha amikor úgy tartja kedve, ismét elővesz.
 • Gyanús, ha egyszerűen nem tudod hova tenni az illető viselkedését. Amikor ráér (vagy ki tudja, miért, mikor), sokat és kedvesen ír, flörtöl. Ebből

  azt hiszed, igazán érdeklődik irántad, te is új lendületet veszel, megint hinni kezdesz a dologban. Másnap viszont már nem, vagy csak foghegyről válaszol.

  Ha teljesen kiszámíthatatlan, hogy egy adott napon hogyan viszonyul hozzád csetpartnered, akár morzsázásról, akár másról van szó, hagyd a csudába. 

 • Néha minden átmenet nélkül jön elő egy határozottan sikamlós, vagy legalábbis keringőbe hívó üzenettel? Valószínűleg érzi, hogy lankad a lelkesedésed és ezzel próbál ismét visszakerülni a játékba. Ne hagyd neki!
 • Nem tudod megérteni vagy megmagyarázni a cselekedeteit, te pedig gyakran zavart vagy frusztrált leszel a vele való interakció után? Ez az egyik legbiztosabb jele annak, hogy kenyérmorzsázás, vagy más manipulációs technika áldozata vagy. 
Az online randi sem egyszerű (Fotó: Getty Images)

Az online randi sem egyszerű (Fotó: Getty Images)

Mi áll a kenyérmorzsázás mögött?

Bár a kenyérmorzsázás mögött meghúzódó okok személyenként eltérőek lehetnek, az emberek általában azért űzik ezt az igencsak piszkos játékot, mert az önbecsülésüket alapjaiban határozza meg az, hogy mennyi figyelmet kapnak másoktól. Ezek az emberek minél több érdeklődést kapnak mások részéről (nemcsak mennyiségileg többet, de minél több forrásból), annál jobban érzik magukat.

Sokszor olyan személyekről van szó, akiknek valójában nagyon kicsi az önbizalmuk, akiknek folyamatos megerősítésre van szükségük,

mivel nem érzik magukat kényelmesen vagy magabiztosan addig, míg nem kapnak állandó megerősítést másoktól arra nézvést, hogy értékesek.
A kenyérmorzsázó emberek gyakran hordoznak nárcisztikus személyiségjegyeket is. Gyakran jellemző rájuk a kapcsolatokban való játékjellegű, felszínes megközelítés. Sokan közülük nem éreznek bűntudatot, ha manipulálnak másokat és játszanak az emberek érzelmeivel, és az is gyakran előfordul, hogy a kenyérmorzsázó párkapcsolatban él, ezért nem megy tovább mások hitegetésénél. Talán jobb is, hogy nem lett semmi az ilyen emberrel való ismerkedésből, nem igaz?

Mi a teendő kenyérmorzsázás esetén?

Ismerősnek találtad a példában felvázolt szituációt? Az első és legfontosabb, hogy tudatosítsd magadban, hogy erről van szó, és azt is, hogy mindez nem rólad, a te értékeidről szól, hanem a másik ember önértékelési problémáiról. Ha ezzel megvagy, jelöld ki a határaidat. Megérdemled, hogy olyan (beszélgető) partnered legyen, aki tekintettel van az érzéseidre, akire számíthatsz, és aki nem bánt meg a viselkedésével. Ha szeretnél tiszta vizet önteni a pohárba, kérdezz rá nyíltan, minek köszönheted a furcsa viselkedést, majd mondd el, hogy neked nem ér annyit a dolog, hogy folyamatosan rosszul érezd magad miatta.

Ha jelen élethelyzetben csak ennyit tud nyújtani, akkor zárd le a beszélgetést.

Fontos, hogy ebben határozott legyél, mert könnyen lehet, hogy újabb lendületet vesz. Ha továbbra is próbálkozik, egyszerűen tiltsd le. 
Fordítsd a magad előnyére a rossz tapasztalatot. Egy ilyen kaland segíthet megfogalmazni, mi is az, amire valóban vágysz, milyen kapcsolat az, amiben komfortosan érzed magad, mik azok az egészséges határok, amiket többé nem szeretnél átlépni, és hogyan tudod a jövőben még hamarabb kiszűrni azokat, akik csak szórakoznak veled. 

Kenyérmorzsázás helyett

Nehogy félreértsd, nem vagyunk a randiappok ellen. Bár tényleg sok rémsztorit hallani, közvetlen környezetemben is több olyan pár van, akik ilyen csatornán ismerkedtek meg egymással, és évek óta együtt vannak, másoknak egy-egy kellemes estéjük kerekedett ki a dologból. Érdemes viszont tudatosítani, hogy a 21. században sem ez az egyetlen útja annak, hogy ismerkedjünk. Ha személyesen próbálkozunk, egy sor felesleges kört megspórolhatunk, hiszen rögtön eldől például, van-e kémia köztünk és a kiszemelt között.

Dugjuk ki az orrunkat otthonról és járjunk nyitott szemmel, utcán, munkahelyen, edzőteremben, szórakozás közben, keressünk olyan szabadidős programokat,

ahol olyanokkal sodorhat össze az élet, akikkel közös az érdeklődési körünk. És ne keseredjünk el akkor sem, ha a legnagyobb igyekezet ellenére se esik be a nagy ő. Néha épp a nagy igyekezet a baj: helyezzük át a fókuszt a párkeresésről önmagunk megtalálására. Így könnyebben felismerjük majd azt is, ha épp másik felünk áll mellénk a metrón.

Kíváncsi vagy, hogyan keres párt az ötvenes korosztály? Ebben a korábbi cikkünkben ezt a témát jártuk körbe. 

Kiemelt kép: Getty Images