online átverés, netes csalás

Kisebb vagyont adott a magát sorozatsztárnak kiadó csalónak a szerelmes nő

A rászedett áldozat még a férjétől is elvált, mert elhitte, tényleg a Stranger Things sztárja csapja neki a szelet az éterben.

Csúnyán rászedtek egy nőt, aki hosszú időn keresztül elhitte, hogy valóban a Netflix sikersorozata, a Stranger Things egyik színészével randizik online. A dolog odáig fajult, hogy a megvezetett nő még nem kevés pénzt is küldött a csalónak, sőt el is vált a férjétől. A Kentuckyból származó egyedülálló édesanya, McKayla megpróbáltatásait a Catfished nevű YouTube csatornán osztották meg, amiből többek között az is kiderült, a nő végig abban a hitben volt, hogy Dacre Montgomery ausztrál színésszel áll titkos, online kapcsoltban, aki a sikersorozatban Billy Hargrove-ot alakította. 

Az amatőr színésznő és filmrendező saját bevallása szerint egy éven keresztül küldözgetett online üzeneteket a férfinak, akit soha nem látott, és még csak nem is beszélt vele telefonon. Ennek ellenére szentül hitte, hogy az illető csakis a híres színész lehet. Ám amikor egy idő után sejteni kezdte, hogy átverik, az internetes csalások leleplezésével foglalkozó, Catfished nevű YouTube-csatornához fordult.

Mi az a catfishing?

Olyan megtévesztő tevékenység, amelynek során egy személy egy fiktív személyiséget vagy hamis személyazonosságot hoz létre egy közösségi oldalon, általában egy konkrét áldozatot megcélozva. A gyakorlatot anyagi haszonszerzés céljából, az áldozat valamilyen módon történő kompromittálására, az áldozat szándékos felbosszantására vagy egy kívánság teljesítésre lehet felhasználni. Nevét a Henry Nevinson és Charles Marriott szépirodalmi írásaiból ismert legendabeli harcsáról (catfish) kapta. Eszerint a tőkehalat harcsával együtt szállították ugyanabban a tartályban, hogy a tőkehalat aktívan tartsák, és így biztosítsák a tőkehal minőségét, míg amikor egyedül szállították, a tőkehal sápadt és letargikus lett. A kifejezést a már említett Catfished című műsor terjesztette el, aminek egyik szereplője a mítoszbeli harcsához hasonlította feleségének viselkedését.

McKala elmondta, hogy egy online, művészeknek szánt fórumhoz csatlakozva ismerkedett meg és „jött össze” a magát később Montgomerynek kiadó illetővel, majd vált el miatta a „mérgező” férjétől. „Én általában gyanakvó típus vagyok, az első pillanattól fogva. A rossz érzéseimet azonban elaltatta azzal, hogy nagyon meggyőzően alakította a szerepét, olyannyira, hogy hittem neki” – mondta el McKala.

A valóságban Dacre Montgomery 2017 óta él párkapcsolatban Liv Pollock modellel. McKala bevallása szerint az illető neki azt hazudta, hogy boldogtalan és problémáik vannak a barátnőjével. „Pár hónap után olyasmiket írogatott nekem a párjáról, hogy túlságosan irányítani akarja, emiatt nem teheti azt, amit szeretne. A barátnője mindig, mindenütt ott van, és mindent felügyelni akar. Teljesen át tudtam érezni ezeket a dolgokat, mert egy az egyben olyan volt, mint a volt férjem” – tette hozzá a nő. 

Miután az üzenetváltások hónapokon át folytatódtak az interneten, az állítólagos Montgomery arra kérte McKaylát, hogy legyen a barátnője. Azt hazudta a nőnek, hogy valójában külön élnek, csak azt a látszatot keltik, mintha mi sem történt volna. McKayla még ezt is el tudta hinni, miután a színész és modell barátnője nem sűrűn tűntek föl egymás közösségi felületén.

@catchupnews McKala took her case to the YouTube investigators from Catfished, who found proof that she was talking to a scammer, and will soon be filing a police report. #catchupnews #catfish #strangerthings ♬ original sound - CatchUp

„Ő nem posztolt a barátnőjéről, és fordítva. A lány egyedül az ötéves évfordulójukról rakott ki közös képet magukról. Ez volt az egyetlen ilyen poszt, amit az elmúlt két évben láttam róluk” – mondta McKayla. A Catfished csapatának arra a kérdésére, hogy miért nem hívta föl egyszer sem telefonon, a nő azzal érvelt, hogy ezt pontosan azért nem akarta, mert a barátnő, ahogyan azt az ál-Montgomery állította, mindent figyelt.

A férfi az igazi Montgomeryhez hasonló verseket küldött neki, belsősnek tűnő információkat tudott a Stranger Thingset, ám ami ennél sokkal durvább,

ultimátumot adott neki, hogy válasszon: vagy ő vagy a férje.

A nő azt mondta neki, hogy egyszerű a választás, mivel a színésznek hitt csaló sokkal szebben viselkedik vele, mint a férje, aki nagyon toxikus volt. Az ál-Montgomery vérszemet kapott, és elkezdte pénzzel is lenyúlni a szerelmes asszony, azt állítva, hogy bár jól keres, a számlája közös a barátnőjével, aki ellenőrzi minden pénzköltését, ezért le van égve. Ez is ismerős volt McKayla számára, így nem fogott még akkor sem gyanút. „Mielőtt észbe kaptam volna, előszőr 100, majd 200 dolláros ajándékkártyákat küldözgettem neki: összesen körülbelül 10 ezer dollár értékben” – vallotta be McKayla.

A Catfished csapata közölte vele, hogy semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy a színész és a barátnője szakítottak, valamint az „igazi” Montogmery epizódonként megkeres 150 ezer dollárt, így minden valószínűség szerint semmi szüksége nincs ajándékkártyákra. A nyomozás során kiderült, hogy az a csekk is, amit a férfi küldött neki, hamis volt, és még az állítólag általa készített lasagne fotóját is lopta, történetesen egy Martha Stewart receptkönyvéből. „Ha valaki olyan típus, mint én, aki retteg attól, hogy elhagyják, az folyton azon van, hogy másoknak örömöt szerezzen és nagyon társfüggő. Ezek pedig nagyon bejönnek a csalóknak, akik ki is használják – összegezte a felfedezéstől összetört McKayla. A csaló valódi személyazonossága – egyelőre – nem derült ki, a műsor készítői jelenleg próbálják rábeszélni McKaylát, hogy tegyen feljelentést a hatóságoknál, mivel eddig ezt nem tette meg

Itthon is támadnak a kibercsalók

A közelmúltban egy hasonló esettől volt hangos a hazai sajtó: egy netes csaló, aki magát Martin Freeman angol sztárnak adtak ki, több mint ötmillió forinttal károsított meg egy magyar családanyát. A nőnek szintén ráment a házassága is az ügyre. Magyarországon éves szinten több százmillió forintot csalnak ki a kiberbűnözők az emberektől, és egyre változatosabb módszereket használnak. A csalások visszaszorítása érdekében oktatási programot indítottak Kiberpajzs néven. Arról, hogy milyen csalárd üzenetek terjedhetnek akár e-mailekben is, mi is részletesen is foglalkoztunk.

Kiemelt kép: Getty Images